Nyhedsbrev

Nu er de her, de danske asparges fra Sydvestfyn

Det er altid med spænding vi i foråret imødeser de første danske asparges, og nu er de her. Det er den første rigtige afgrøde, der selv kommer op af jorden på friland, og det er ofte det første reelle forårstegn, som vi byboere ser, fordi vi glemmer at give os tid til at forlade storbyen og nyde anemonerne, viberne og svalerne ude i naturen.

Og så er der jo lige én ting ved de danske asparges: Vi har mulighed for at få fingrene i dem, mens de stadig er dugfriske, og alene dét betyder, at velsmagen i de danske asparges er meget større end i de udenlandske, som vi har måttet nøjes med hidtil.

I år vakte de ny asparges en særlig glæde hos vores dygtige køkkenchef Christian Ørsnes, for det er første sæson, han skal trylle med disse sin vemodige hjemegns delikate frugter på Nordre Toldbod. Christian Ørsnes har ellers set en del: Han er uddannet i Kong Hans Kælder, med ophold på den trestjenede restaurant Arzak i den overdådige baskiske by Donastia - San Sebastian undervejs. Siden har han været køkkenchef hos The Paul i Tivoli, og han har haft sin egen fine spanske Tapas restaurant Es på Skovridderkroen. Nu blomstrer talentet videre hos Løgismose på Toldboden.

Trods denne rejse blev Christian Ørsnes rørt og glad, da de første asparges blev pakket ud, og ligesom ham er vi alle glade for, at vi i de kommende uger kan tilbyde denne sublime danske delikatesse - både de hvide og de grønne.

Desværre bliver der lige om lidt en lille pause med de grønne, da de sidste dages frostnætter har sat dem lidt tilbage. Og det får os til at minde om, at sæsonen er skrøbelig og kort. Til Skt. Hans, når dagene igen bliver kortere, pløjes markerne op for at hvile frem mod næste sæson.

Men den tid den sorg. Nu har vi halvanden måned til at smovse i det mest eksklusive, som den danske muld formår at levere. Vi lover, at vi har dem både naturel og i en række af de forskellige retter, som Christian Ørsnes og hans hold i køkkenet vil fremtrylle i de kommende uger, imens foråret for alvor banker på.

Grib chancen!

Weekendens fristelser

Nu er det ikke Christian Ørsnes, som er weekendens fristelse, men vi synes lige, at vi må sætte et ansigt på.

I menuerne nedenfor indgår de danske asparges i to af retterne men husk, at menuerne kun er et udpluk af det vore kokke har at byde på. Så når du nærmer dig - og den automatiske døråbner mærker dit komme - kan du roligt forvente mere spas med de danske asparges.

Den lille maj menu:
Nye danske asparges med klassisk vinaigrette
Coq au riesling med kartoffelmos
Cheesecake med brombær

Den store maj menu:
Bouillabaise med aïoli
Black angus rib-eye med kryddersmør og hestebønner
Modne oste med behørig garniture
Chokolade fondant med kondenseret mælk

Tapas til to:
Hvide asparges med kapers og vagtelæg
Peberfrugt med tun og hvidløgsmayo
Røget hellefisk med dild cremé
Unghane med orientalsk salat
Culatta med Nice oliven og parmesan
Comté med gelé af piment dÆEspelette

Derudover er der vores små appetizers, der er blevet så vel modtaget, at vi nu integrerer dem som en fast del af vores tilbud i weekenden. Så fra fredag sidst på formiddagen er vi klar med friskbagt løgtærte, gedeosttærte, tærte med skinke og ost, en frisk sommersalat, en saftig rejesalat samt en orientalsk inspireret salat med røget andebryst.

Ugens tapas vin er den friske, mineralske og citrusrige Domaine Sainte-Claire 2009 fra Jean Marc Brocard. Det er en arketypisk (Petit) Chablis, som vi sælger til 99 kr. Husk at du sparer 10 %, hvis du kombinerer tapasvin og tapaspose.

Smagning af forårets rosévine på Toldboden

På det dejlige billede ser du et herligt glas rosévin med solnedgangen over Gardasøen i baggrunden. Det er knipset i marts i hånden på en charmerende producent foran det gamle historiske venetianske Toldkammer i den lille by Lazise, og det hele handlede om at få en forsmag på bl.a. de lokale rosévines lyksaligheder, inden de blev frigivet og måske helt væk ved den mægtige Vinitaly vinmesse i Verona nogle uger senere.

100 forskellige rosévine var der i hvert fald, og de bedste af dem formåede på fortryllende vis at gribe den sorgløse stemning og løfte selskabet mod det næsten løsslupne.

Den aften var det svært at finde rosé-tvivlere og rosé-ignoranter, og hvis der var nogen, gemte de sig godt, og vi blev på herligste vis bekræftet i vores tro på, at de gode rosévine er nogle af de herligste forårsbebudere, og nogle af de sikreste valg, når de lune sommernætter lige om lidt ikke længere vil lade os gå til ro.

Vi kan mærke, at vi ikke er helt alene om denne begejstring for rosévin. Hvert år vokser vores salg, og det gør det muligt for os hvert eneste år, at introducere indtil flere nye rosévine i vores sortiment samtidig med, at vi sørger for at have de friskeste og mest spillevende flasker på hylderne.

Så hvis du allerede er omvendt, så er det nu, du skal forsyne dig, og hvis du stadig er rosétvivler, så synes vi, du skulle give det en chance allerede fredag eftermiddag, når du kan smage årets foreløbige høst på Toldboden.

Smagning af Rosévine på Toldboden fredag klokken 15 - 18

Den pludselige lumske nattefrost er overstået, og vejrudsigten er på vej tilbage mod smukt med fine chancer for en del sol og temperaturer op forbi de 20 grader i weekenden. Der er udsigt til rosé og fredag eftermiddag kan du smage en række af vores netop hjemkomne rosévine i den friske og ganske overbevisende årgang 2010.

Der bliver gensyn med de senere års største succeser i de smukke pink, laksefarvede og lyserøde nuancer - alle i den nye årgang. Du får mulighed for at opleve smagsforskellen mellem 2009 og 2010, sådan som den kommer til udtryk lige nu, og sidst men ikke mindst bliver der premiere på et par af de nyheder, som er på vej ind i Løgismoses sortiment.

Vi håber på stort fremmøde - vinene fortjener det!

Krydderurterne og sommerbukken er her også

Foran butikken fejrer vi, at frosten nu endelig er sat på porten. Vi har modtaget den første sending af de økologisk dyrkede krydderurter fra Vitskøl Kloster, og i de kommende måneder vil disse sunde og robuste planter forskønne vores indgangsparti på Toldboden.

Vitskøl Kloster er i dag tilknyttet Træningsskolernes Arbejdsmarkedsuddannelser under Undervisningsministeriet, og arbejdet med at fremdrive de historiske urter udføres af arbejdsløse, der på grund af personlige eller sociale forhold har vanskeligt ved selv at tage en uddannelse eller finde et job, og derfor bor og lever på klosteret.

Udbuddet af krydderurter vil variere efterhånden som de bliver klar til fortæring og/eller udplantning.

Indenfor i butikken kan du torsdag eftermiddag fra 15 - 19 smage den aromatiske Tapenade af Karl Johan svampe fra Cascina San Giovanni i Piemonte, som vi sælger for 43 kr. for et glas med 80 g.

Vi kan også oplyse, at vi har modtaget et par små, udsøgte, velsmagende summerbukke fra Frankrig, hvis du selv skulle få lyst til at stå i køkkenet. De ligger og venter i vore kølemontrer i forskellige udskæringer, men mængderne er stærkt begrænsede, så giv os et kald på tlf.: 3332 9332, hvis du vil være sikker på ikke at køre forgæves.

Vinposen i maj:
I maj giver vi dig mulighed for at opleve to af de nye sydfranske saftige Hobnob vine sammen med en flaske dejlig tysk sekt til til en god pris:
3 flasker Cabernet Sauvignon Pays d'Oc - "Hobnob", 2008
2 flasker Chardonnay Pays d'Oc - "Hobnob", 2008
1 flaske Riesling Sekt brut - Paulinshof, NV

Normalprisen er 424 kr., men i maj får du de 6 flasker for 359 kr. SPAR 65 kr.

Endelig inspirerer den fine vejrudsigt os til at fortsætte det fine tilbud på Meister Pils fra det lille Löwenbrauerei i det sydlige Schwarzwald.

Bräunlinger "Meister Pils" 5% 50 cl. Køb 3 flasker for 40 kr. SPAR 26 kr.

Løgismose Nyhedsbrev 05.05.2011