Fakta
- 6 stk. 1.579,20
2022 Soave Classico Foscarino
- 6 stk. 1.579,20
329,-
438,67 pr. l.
6 stk.
1.579,20
263,20 pr stk.
Spar 394,80
Anbefalinger
Falstaff Magazin
94
Othmar Kiem & Simon Staffler -Oktober 2024
James Suckling
95
James Suckling - Maj 2024
ViniBuoni d'Italia
Corona (topvurdering)
Samt med på guidens eftertragtede top-300. Vini Buoni d’Italia 2025
Beskrivelse
Dette er den smukke jubilæumsudgave af Inamas Soave Classico fra familiens ældste pergola opbundne vinstokke der står med sydøstlig eksponering i basaltisk jord på stejle sydøstligt eksponerede skråninger på den gamle udslukte vulkan Monte Foscarino. Nok engang - præcis sådan som den har været det de 29 foregående år - en af de mest komplekse Soave Classico vine på markedet. En vin som vil blive begavet med en mægtig buket af tårnhøje bedømmelser efterhånden som de forskellige nationale og internationale smagsdommere kigger forbi. Hvis der stadig skulle være nogen som hævder at der ikke findes dybe komplekse hvidvine i Italien så bliver det med denne Monte Foscarino i glasset let at slippe vildfarelsen!
Druerne er plukket i hånden parcel for parcel og i plastkasser kørt de fem km. over til der ligger på den ”forkerte” side af motorvejen mellem Verona til Venedig. Vel fremme soigneres klaserne inden alle stilke fjerne forud for den forsigtige presning. Mosten trækker herefter uden svovling med drueskinnet i 3-12 timer og efter en dekantering får mosten lov til at sætte sig i yderligere mindst 24 timer inden den egentlige gæring uden fremmede gærstammer går i gang ved 16-18°C. 60% i én og to gange brugte franske barriques, 30% i rustfrit stål og de sidste 10% i glaseret beton. Den fadgærede vin modner herefter med periodisk bâtonnage i 6 måneder inden den flyttes til rustfrit stål for at fadpræget skal forblive delikat og efter 12 måneder (lige før høsten) sammenstikkes den endelige cuvée, og i november (når høsten er vel overstået) fyldes vinen på flasker.
Som allerede mere end antydet er dette en Soave som man ikke lige sletter fra harddisken. Den er mild blomstrende, indbydende og rigt facetteret med dejlige associationer til hyldeblomst, iris, kamille og også strejf af ingefær alt sammen eksekveret på en bund af pikant moden citrus. Fyldig og dyb. Samtidig frisk og mineralsk og med en salt note i finishen som vokser efterhånden som vinen får luft og temperatur i glasset.
Bonusinfo: Etiketten med de to hoveder blev oprindeligt blev tegnet af den britiske arkitekt Inigo Jones (1573-1652) som hentede inspiration hos de 2 italienske arkitekter Vincenzo Scamozzi og Andrea Palladio og blandt andet står bag Queen's House, den oprindelige Whitehall og udformningen af Covent Garden. Jones var imidlertid også tegner og dekoratør og de to ansigter stammer fra nogle skitser til teatermasker. For Inama repræsenterer tegningen vinens to ansigter: Det hellige og meditative til højre og den profane, euforisk berusende til venstre.
Producent
"Jeg mødte Stefano Inama foran hans topmoderne vinhus uden for den lille by San Bonifacio lige syd for de udslukte vulkaner, der danner rammerne for Soave Classico.
Efter en kort rundvisning og besigtigelse af de obligate egefade og ståltanke, kørte vi en kort tur nordpå for at se hans vinmarker. Det var isnende koldt, og rimfrosten lå over de smukke vinstokke, som stod bundet op i espalier. Jeg kunne ikke lade være med at rose det smukke syn, men det skulle jeg aldrig have gjort.
Dette var ikke Soave Classico, det var bare Soave, et nymodens distrikt, der havde ødelagt navnet for den rigtige Soave, der kun kan gro i lava af basalt. Espalierer var en grådig og dum opfindelse, som gav et stort udbytte, men ringe kvalitet.
Stefano indrømmede imidlertid, at han selv havde marker med espalier, men det var meget gamle stokke, og de gamle stokke udgjorde et dilemma. De havde lavt udbytte, men en intens smag, så han mente de skulle blive stående men når han planter nye, bliver det med guyot ikke espalier.
Talen om kvalitet, jorden og markens eksponering fortsatte, indtil vi sad på et af Soaves lokale Enoteca med hans medbragte vine, pasta med knust ansjos, komaver i tomat og rosmarin, oste og creme catalan og så går vi over til at snakke om samarbejdet."
Christian Grønlykke i 2006
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Soave er et vindistrikt i Veneto i den nordøstlige del af Italien. Druerne dyrkes i bakkerne øst for Verona, og udelukkende grønne druer anvendes til at lave hovedsageligt stille, tørre hvidvine. En lille del af produktionen udgøres af mousserende, spumante, og en sød udgave under DOCG Recioto di Soave. Garganega er hoveddruen og skal udgøre min 70% med tilskud af Chardonnay og Trebbiano di Soave for resten. Den centrale del af regionen kendes som Soave Classico, og markerne er her i højere grad placeret på skråninger end på det flade land.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter