Fakta
- 6 stk. 1.536,-
2023 Sancerre Blanc Le Champ Pendu - ØKO
- 6 stk. 1.536,-
320,-
426,67 pr. l.
6 stk.
1.536,-
256,- pr stk.
Spar 384,-
Beskrivelse
2023 er den første årgang, hvor denne fine nærmest raffinerede Sancerre bærer det økologiske stempel, og måske er det derfor, at den kommer i andre flasker og med nye labels. Bag vinen står Baudry-familien, som slog sig ned i landsbyen Sainte-Gemme-en-Sancerrois nord for den berømte bakketop helt tilbage i 1920, og det er i dag 3. og 4. generation i familien i skikkelse af Hervé Baudry og hans 2 sønner Bastien og Quentin, som i stadig højere grad har fokuseret på bæredygtighed og biodiversitet, og nu har valgt at tage de omkostninger, der er forbundet med at modtage det økologiske certifikat.
Der er tale om frugt fra 3 små parceller med omkring 30 år gamle vinstokke nede på den stejleste del af Côte de Verdigny (Mont Damnés og Pain Perdu), der tilhører de såkaldte ”Terres Blanches”, hvor Kimmeridgian-kalksten fyldt med forstenede østers og andet havliv lysner jordoverfladen lidt ligesom i Chablis. De 3 parceller har været kultiveret uden ukrudtsmidler, insekticider og andre syntetiske produkter siden 2010 og alle påbegyndte konverteringen til økologiske i 2014.
Høsten er både manuel og mekanisk, og efter en soignering ryger druerne direkte i den pneumatiske presse Grappillon Selection), hvor de forvandles til en most, der får lov til at sætte sig (bundfælde) i op til 48 timer, inden den forvandles til vin uden fremmede gærstammer i Thermo reguleret rustfrit stål og siden tappes på flaske efter 11 måneder sur Lie i tanken.
Hervé Baudry fortæller, at for ham er det at producere vin lidt ligesom ægte kærlighed ("La culture de la vigne s'apparente à une histoire d'amour. Prendre et donner du plaisir constitue nos valeurs"), og det fornemmes i vinen, selvom den forunderligt nok har formået at flyve under de fleste internationale anmelderes radar.
Simpelthen en dejlig Sancerre med pikante strejf af mynte og moden citrus til næsen og derpå med masser af frugt og struktur i munden og så en mineralitet, der kan få en til at fundere over, hvorledes det kan gå til, at fornemmelse af de gamle skaldyr kan snige sig op fra rødderne, gennem vinstokkene, ind i druerne og til sidst ud i vinen.
Elskelig som aperitif og særdeles veloplagt når der er havfriske fisk og skaldyr på menuen. Prøv den for eksempel til en gang pivfriske citrusmarinerede kammuslinger garneret med ristede sesamfrø, thaibasilikum, kørvel, brøndkarse og til sidst dryppet med den mest jomfruelige olivenolie, som du kan opdrive.
Producent
Bag Domaine de Rome står Baudry-familien, som holder til i Sainte-Gemme-en-Sancerrois en halv snes kilometer nord for landsbyen på den berømte bakketop, der giver Sancerre distriktet sit navn.
De ankom i 1920, og i dag er det 3. og 4. generation i familien, i skikkelse af Hervé Baudry og hans 2 sønner Bastien og Quentin, som løfter arven med voksende fokus på bæredygtighed og biodiversitet. Familien skippede ukrudtsmidler, insekticider og andre syntetiske produkter i 2010, og siden 2023-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Deres bedste/oldefar Joseph Baudry havde kun få ha. med vinstokke og tjente i stedet sine penge som ”Maître Greffeur”. Det vil sige, at han var en af de mange der i kølvandet på den alt ødelækkende Phylloxera epidemi specialiserede sig i at gentilplante vinmarkerne med stiklinger af de oprindelige europæiske vinstokke podet på tolerante amerikanske rødder. Og Joseph Baudry blev en meget respekteret ”Maître Greffeur” blandt andet fordi opdagede at Sauvignon Blanc accepterede podningsprocessen bedre end andre druesorter og derfor anbefalede Sauvignon Blanc frem for Pinot Noir og de andre druesorter, man kultiverede før Phylloxera. Joseph Baudry har således været med til at forvandle Sancerre til det Sauvignon Blanc dominerede hvidvinsdistrikt det er i dag!
Senere blev vinstokke noget man købte på planteskoler, og da Jean Baudry sammen med sin hustru Marie tog over efter den store Maître Greffeur, var det naturligt/nødvendigt at satse på vinavl. Flere ha. blev købt og lejet, og det var Jean Baudry, der begyndte at tappe og sælge sin egen vin. Imidlertid var det først efter 1989, hvor Hervé Baudry, den 3. generation, kom hjem til gården efter studier og praktik, at vinene begyndte at dukke op på forskellige restauranter og de første aftaler om eksport kom i hus.
I dag spreder Domaine de Rome sig over 14 ha., fordelt på en række små parceller med relativt gamle vinstokke (50 år i gennemsnit), med de over 100 år gamle på "Le Croc de la Terre" som de ældste. Parcellerne ligger dels omkring vingården, dels i bakkerne omkring landsbyerne Sury-en-Vaux og Verdigny lidt længere sydpå, hvilket betyder, at alle Sancerres tre jordbundtyper "Silex", ”Les Caillottes” og "Terres Blanches" er på spil i vinene.
Baudry-familiens filosofi er enkelt og sympatisk. Det gælder om at høste sunde og helt modne druer, og derfor bliver der selv i de ”nemme” årgange tilbragt rigtig mange timer ude blandt vinstokkene ligesom man i de ”svære” årgange gerne tager chancen og lader druerne hænge længere end de fleste andre for at opnå fuld modenhed, så arbejdet med at forvandle druerne til vin efterfølgende altid bliver så problemfri som muligt.
Høsten er hurtig, og hvor det er muligt maskinel. Frugten fra de forskellige jordbundtyper hales adskilt og forvandles til vin hver for sig først med de naturlige gærstammer og hen mod slutningen med tilsætning af aromaneutrale gærstammer for at sikre, at vinene bliver helt tørre. Herefter modner vinene 4 til 18 måneder frem mod aftapningen og kold klaring og bundfældning foretrækkes frem for filtrering ligesom kun minimale mængder af svovl også er blevet et mantra.
Domaine de Rome blev en del af Løgismose familien i foråret 2024, og du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Sancerre ligger i den indre del af Loire dalen i det centrale Frankrig. Jordbunden er rig på flint og kalk og bliver ofte tillagt æren for vinenes mineralske, sprøde udtryk, særligt hvidvinene. Appellationen dækker ca 2800 ha og inkluderer hvidvine på Sauvignon Blanc og rød og rosevine på Pinot Noir. Hvidvinene er blandt Frankrigs mest populære og er typisk blomstrende, tørre og friske med grønne toner af græs og asparges.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter