Fakta
- 1 stk. 2.592,50
6 flasker fra Domaine Jessiaume - Smagekasse
- 1 stk. 2.592,50
3.050,-
1 stk.
2.592,50
Spar 457,50
Beskrivelse
Domaine Jessiaume i Santenay blev grundlagt i 1850 og drevet af Jessiaume-familien indtil 2006, hvor skotske David Murray overtog ejerskabet. Brødrene Marc og Pascal fortsatte vinproduktionen, men efter en skuffende periode i 2011-2013 ansatte Murray den amerikanske direktør Megan McClune, som moderniserede domainet og ansatte vinmager William Waterkyn.
Under McClunes ledelse blev kældrene opgraderet, udbyttet reduceret, og domainet omlagt til økologisk produktion, som blev fuldført i 2019. I 2020 solgte Murray domainet til Jean-François Le Bigot, en farmaceutisk forsker med passion for Bourgogne-vin. Le Bigot har planer om at opkøbe nye parceller og styrke produktionen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Domaine Jessiaume råder over 17 ha. hvoraf knap de 14 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset. Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018.
I denne smagekasse præsenterer vi 6 flasker vin, 3 røde og 3 hvide, alle af årgang 2022, så du kan opleve kollektionen fra dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste.
Kassen indeholder:
- 1 fl. Auxey Duresses Les Ecussaux 1. Cru Blanc ØKO 2022
- 1 fl. Santenay Les Gravières 1. Cru Blanc ØKO 2022
- 1 fl. Bourgogne Chardonnay Les Perrières 2022
- 1 fl. Bourgogne Pinot Noir Les Perrières 2022
- 1 fl. Santenay Vieilles Vignes Rouge 2022
- 1 fl. Beaune Les Cents Vignes 1. Cru Rouge ØKO 2022
Producent
Det er ikke den sædvanlige Bourgogne-fortælling, der præger Domaine Jessiaume. Jo, frem til 2006 var der tale om overlevering fra generation til generation siden domainet blev grundlagt tilbage i 1850, men så tog driften af dette lille domaine i Santenay, som betegnes som en af appellationens fineste, en drejning, og i 2020 fulgte endnu en.
Familien solgte til den skotske forretningsmand og ejer af Glasgows Rangers Football Club David Murray mod, at brødrene Marc og Pascal Jessiaume fik lov til at drive vinproduktionen videre, mens David Murray funderede over hvad fremtiden skulle bringe. Disse overvejelser sluttede efter høsten i 2013 hvor David Murray meddelte, at han ønskede at sætte et helt nyt hold som skulle revitalisere produktionen og løfte Domaine Jessiaume op blandt de bedste domainer, ikke bare i Santenay, men i hele Côtes de Beaune. Dermed blev sidste kapitel skrevet i familiens Jessiaume mere end 160 år lange historie i Santenay.
Til manges overraskelse ansatte David Murray en amerikansk kvinde, Megan McClune, som direktør, og hun havde fra start meget klare visioner for domainet og kunne se, at der skulle gøres noget med kvaliteten ovenpå de svære og skuffende årgange 2011, 2012 og 2013. Hun ansatte den unge franskmand, William Waterkyn som ny vinmager og indikerede dermed kraftigt, at hun ønskede en helt ny dagsorden. Han var blevet færdig som ønolog blot et år inden ansættelsen på Jessiaume, og hans ambitiøse, men samtidig frie sind tiltalte McClune og passede til hendes mission om at skrive ny historie på Domaine Jessiaume.
Den gamle sang om at ”det har vi altid gjort og derfor gør vi det igen” skulle ophøre, og hun var klar til at gå til yderligheder for at revitalisere produktionen. Kælderen blev kraftigt opgraderet med nyt, tidssvarende udstyr og gennemgik, som McClune selv udtrykte det ”a good thorough cleaning”, dog uden ambitioner om at skabe et laboratorium, for som McClune ligeledes har udtrykt det, så ”skaber et sterilt vineri kedelige sterile vine” og det var bestemt ikke intentionen.
Tværtimod handlede det om at accentuere vinenes individualitet, og derfor blev der allerede i forbindelse med 2014 høsten skåret i udbytterne ligesom frugten fra flere parceller med 1. Cru status blev de klassificeret til Domaine Jessiaume mindre vine eller solgt til anden side, og allerede i foråret 2015 tog man de første skridt frem mod en omlægning til økologisk produktion. En omlægning som hvad angår frugten fra egne parceller, var fuldt gennemført inden høsten gik i gang i 2019, hvorefter vinene en efter en fik myndighedernes økologiske stempel selvom vinstokkene ifølge William Waterkyn stadig behøver adskillige ekstra år før sporene fra efterkrigstidens såkaldte konventionelle landbrug er helt borte.
I 2020 forlod Megan McClune posten og det nåede næsten kun lige at komme frem at Sir David Murray havde sat Domaine Jessiaume til salg før det også blev offentliggjort at ejendommen nu tilhørte Jean-François Le Bigot, en læge med speciale i biokemisk farmakologi, der havde gjort karriere i farmaceutisk forskning og netop havde solgt sit livsværk - den internationale BIO koncern CiToxLAB - for at koncentrere sig om Oncovita, en mindre virksomhed, der har specialiseret i vira, der dræber kræftceller, og så nu også hans livslange passion for ægte, autentisk Bourgogne.
Jean-François Le Bigot udtalte i forbindelse med overtagelsen, at han så "en sammenhæng mellem farmaceutisk forskning og vin. Begge dele er langsigtede anliggender. Man skal eksperimentere, og man skal være klar over at der nogle gange går adskillige år før resultaterne begynder at viser sig." Samtidigt bedyrede Jean-François Le Bigot, at han så det som sin fornemste opgave at støtte og forstærke den fine udvikling Domaine Jessiaume allerede var inde i blandt ved at fokusere på vinene skabt på frugt fra egne vinmarker frem for vinene skabt på negociant frugt, og han indikerede at Domaine Jessiaume nu ville få musklerne til at opkøbe interessante parceller efterhånden som de kom til salg, således at produktionen i de kommende år kan vokse via lancering af nye cuvéer uden at der gås på kompromis med kvaliteten. Et projekt som William Waterkyn nu står alene i spidsen for.
Domaine Jessiaume råder over 17 ha. hvoraf knap de 14 er tilplantet med vinstokke og i produktion. Hovedparten ligger i Santenay og tæller nogle af kommunens fineste Premier Cru-marker. Derudover ejes også parceller i Auxey-Duresses, Volnay, Pommard og Beaune, hvoraf nogle af dem er ganske små, og produktionen er derfor er yderst begrænset.
Domaine Jessiaume egne parceller var i efteråret 2024 fordelt som følger:
- Santenay Les Gravières 1. Cru - 3,80 ha.
- Santenay Les Gravières Blanc 1. Cru - 1,25 ha.
- Santenay Beauregard Blanc 1. Cru – 0,18 ha.
- Santenay La Comme 1. Cru - 0,18 ha.
- Santenay Clos Genet (Lieux-dits) - 0,53 ha.
- Santenay, La Cassière – 2,00 ha.
- Santenay Vieilles Vignes – 0,40 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux 1. Cru - 0,41 ha.
- Auxey-Duresses Les Ecussaux Blanc 1. Cru - 0,31 ha.
- Auxey-Duresses - 0,25 ha.
- Volnay Les Brouillards 1. Cru - 0,26 ha.
- Pommard La Combotte (Lieux-dits) - 0,18 ha.
- Beaune Les Cents Vignes 1. Cru - 1,16 ha.
- Bourgogne Blanc Les Perrières – 1,00 ha.
- Bourgogne Rouge Les Perrières – 1,00 ha.
Dertil kommer købte druer, som gør det muligt at producere Bourgogne Rouge, Bourgogne Blanc. Volnay, Santenay Blanc, Rully Blanc, Auxey-Duresses Blanc, Meursault, Pommard og sågar også Corton-Charlemagne. Og disse 9 vine markedsføres under navnet Maison Jessiaume mens vinene funderet på egen frugt markedsføres under domaine navnet.
Domaine Jessiaume har været en del af Løgismose familien siden efteråret 2018. Du kan se vores aktuelle sortiment her