Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 738,65
Ardbeg Whisky Corryvreckan - Æske
- 1 stk. 738,65
869,-
1.241,43 pr. l.
1 stk.
738,65
Spar 130,35
Anbefalinger
Whisky Advocate Magazine
95
Part of the permanent Ardbeg range since 2008, Corryvreckan is created from a blend of standard Ardbeg and Ardbeg aged in virgin French Limousin oak casks. Smoky bacon and seaweed, plus dark berries, prickly spices, walnuts, lemon, and sweet peat on the nose. Sweet and savory on the palate, with more lively spice, woodsmoke, phenols, and licorice. The finish is lengthy, with peat, sea salt, pepper, and black coffee. Editors’ Choice. Gavin Smith - November 2018
Beskrivelse
Ardbegs Corryvreckan Islay Single malt Whisky, der skilter med at den er “Turbulent”, “Peppery og har masser “Dark Fruits” er som Ardbeg selv proklamerer “ikke for sarte sjæle”. Ikke desto mindre blev den 2 år efter lanceringen kåret som “Best Scotch Islay Single Malt” og såmænd også som "World's Best Single Malt Whisky" ved World Whisky Awards i 2010, og i dag er Corryvreckan uden tvivl en reference dram for alle med forkærlighed for tørverøget whisky.
At den er “turbulent” refererer til navnet Corryvreckan, der kommer fra det gæliske “Coire Bhreacain”, som betyder noget i retning af en gryde i kog, og samtidig også er navnet på det smalle stræde mellem øerne Jura and Scarba nord for Islay, hvor voldsomt tidevand hver dag skaber hvirvelstrømme med op til 9 meter høje bølger.
Ardbeg er da også hyggeligt inspireret af navnet og fortæller i deres præsentationsmateriale af vi her får intet mindre end “en smukt afbalanceret dram hvor hvirvlende aromaer og dybe strømme af tørveagtig og pebret velsmag lurer under overfladen”. Og videre, at der er tale om “en kollision af voksagtig mørk chokolade, varme solbær og muscovadosukker, som vil fortrylle sammen med en byge af fyldige kirsebær og fyrrenåle, der springer fra dybet.”
Det gode er at Ardbeg IKKE oversælger deres Whisky, for som Jim Murray noterer i “The Whisky Bible”: “Ardbeg is unquestionably the greatest distillery to be found on earth”.
Ardbeg er ikke specifikke omkring modningen og oplyser blot at der tale om Whisky fra blanding af ex-sherry og ex-bourbonfade samt nye franske fade. Angiveligt er der tale om 4-8 års lagring inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes uden nedvanding og uden kulde filtrering.
Producent
Ardbeg ligger ensomt i en lille bugt på Islays sydkyst. Det var engang nærmest et center for ulovlig destillation, da smuglere udnyttede den afsides beliggenhed. Til sidst foranledigede skattevæsenet imidlertid at alt blev beslaglagt og efterfølgende blev de illegitime bygninger revet ned. Det var først i 1815 at en John McDougall etablerede det lovlige destilleri, som vi nu kender som Ardbeg og som i et par generationer producerede meget fine single malts, der med årene blev meget eftertragtede og lige så kendte som Whiskyerne fra nabodestillerierne Laphroaig og Lagavulin på trods af, at produktionen var og er meget mindre.
Efter at være røget ud i økonomiske vanskeligheder lukkede destilleriet i 1981, og først i 1989 blev destillationen genoptaget i en meget lille skala. I 1996 blev der lukket igen og samtidig satte de daværende ejere, Allied Domecq, destilleriet til salg. Det ledte frem til at Ardbeg i 1997 blev købt af Glenmorangie Co., som udnævnte deres daværende Master Distiller Bill Lumsden til Head of Distilling & Whisky Creation begge steder, og det har uden sammenligning udviklet sig til en af de største og mest bemærkelsesværdige succeshistorier i Whisky industrien i det 21. århundrede.
Ardbeg’s vigtigste kilde til vand er “Loch Uigeadail”, der frit oversat fra gælisk betyder “Det mørke og mystiske sted” blev inspirationen til en af de første af en lang række nyheder fra Ardbeg. Den blev lanceret i 2003 som “Ardbeg Uigeadail The Ultimate Islay Single Malt Scotch Whisky” med tilføjelsen "Treacle, Bacon, Bonfires" så ingen kunne være i tvivl om hvad det handlede om. Heller ikke Jim Murray som senere kårede den som Whisky of the Year i 2009-udgaven af hans Whisky Bible, og siden er respekten for Ardbegs rige, tørvede whiskyer, der genkendes på deres fylde og forbløffende harmoni bare vokset og vokset.
I 2005 blev Ardbeg købt af luksusgiganten Louis Vuitton Moët Hennessy, og kort efter forlod Stuart Thompson, som Bill Lumsden ellers havde hentet ind som Master Distiller i forbindelse med overtagelsen, sin post. Han blev erstattet af Michael "Mickey" Heads, en indfødt Islayer, som fik 14 gyldne år frem til 2020, hvor han lod sig pensionere og blev erstattet af Colin Gorden.
I 2018 påbegyndtes byggeriet af et nyt Still-house som nu indeholder 4 nye kolonner mens det oprindelige Still-house er renoveret og ombygget således at det nu indeholder 6 ekstra washbacks (gæringstanke), hvilket betyder at det nu er muligt næsten at fordoble produktionen fra 1,4 mio. liter til 2,5 mio. liter.
Oprindelse
Region
følger
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter