Fakta
- 6 stk. 2.295,-
Auxey-Duresses Blanc
- 6 stk. 2.295,-
450,-
600,- pr. l.
6 stk.
2.295,-
382,50 pr stk.
Spar 405,-
Beskrivelse
Domaine Piguet-Girardin daterer sig tilbage til 1985 og den lille bindestreg dækker over en kærlighedshistorie mellem Dominique Piguet og Anne-Marie Girardin, som førte til, at de etablerede deres egen vingård tilbage i 1985. Med årene er det blevet til næsten 13 ha. fordelt på en række små parceller i 7 forskellige kommuner og 17 forskellige vine, som i dag bliver produceret af deres søn Damien, som blev den 11. generation i de sekulære traditioner i Piguet-familien, da han vendte hjem til gården i 2016.
Selvom produktionen fortsat konventionel, arbejder Damien med en voksende bevidsthed om bæredygtighedens nødvendighed efter de principper, som franskmændene kalder "La Lutte Raisonnée", og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det nødvenlige.
Piguet-Girardin har 3 små parceller med vinstokke sat i 1962, 64 og 74 som leverer frugten til denne vin. Til sammen bare 0,79 ha. oppe på den rigtige side (det vil sige sydsiden) af landsbyen, hvor jorden domineres af mergel-kalksten, og hvor man kan skue ned mod Meursault. Den ene parcel ligger endda på La Macabrée grænsende op til det lille krat, der markerer grænses mellem Auxes-Duresses og Meursault.
Vinstokkene står med en tæthed svarende til 10.000 pr. ha. og er opbundet i "Simple Guyot". Bladene trimmes på solsiden af vinstokkene fra midten af juli og frem for at ensarte modenheden og reducere mulighederne for udbrud af råd, og når den tid kommer, er høsten manuel med en dobbeltsortering af frugten, dels i vinmarken dels på et vibrerende bord foran La Cuverie. Derefter ryger de hele klaser direkte i den pneumatiske presse hvor mosten får lov til at løbe frit i et par timer inden den afkøles og får lov til at bundfælde og udvikle sin aromaer i adskillige dage inden den fyldes på fade, hvor både den alkoholisk og malolaktisk gæring finder sted. Damien opererer med omkring 30% nye fade og 12 måneders modning inden inde endelige cuvée sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
Både når man kender geografien og smager på vinen giver det rigtig god mening at kalde dette et interessant alternativ til Meursault. En dejlig vin som bestemt ikke er for fadtung, selvom Damien med hensyn til faddosering ligger i den øvre ende af, hvad mange andre producenter i dag praktiserer. I stedet mildt blomstrende og udpræget frugtig med noter af pære og andre stenfrugter inden vaniljen fra fadene kommer svævende. Mere elegant end magtfuld og med et dejligt bundtræk funderet på moden citrus og solid mineralitet.
Producent
Piguet-Girardin ligger i Auxey-Duresses 7 kilometer fra udenfor Beaune nær den berømte "Route des Grands Crus", men det er ikke et af de historiske domæner i Bourgogne. Det daterer sig kun tilbage til 1985 og den lille bindestreg dækker over en kærlighedshistorie mellem Dominique Piguet og Anne-Marie Girardin. De kom begge fra familier med sekulære vinfremstillingstraditioner (gennem henholdsvis 10 generationer i Auxey-Duresses og 7 generationer i Santenay), og selvom de kun var midt i tyverne, drømte de ligesom så mange andre om løsrivelsen. Om at starte for sig selv.
Med hjælp fra begge familier i form af brugsret til nogle af familieparcellerne samt arveforskud, som blev vekslet til flere parceller lykkedes det skabe et fundament på knap 6 ha., og dermed blev det 7. domæne med relation til Piguet-familien alene i Auxey-Duresses en realitet i en undseelig lade (i en parentes bemærket ikke langt fra Charles Noellat, der på samme tidspunkt forhandlede om et eventuelt salg til den ikoniske Lalou Bize-Leroy).
I begyndelsen af 90'erne fandt de sammen med en invester, som opkøbte yderligere parceller, som Dominique og Anne-Marie efterfølgende kultiverede, og det var en god deal, lige ind til investoren røg ud i økonomisk uføre og så sig nødsaget til at sælge ud. Det unge par havde ikke råd til at købe, og overnight måtte de se sig slået næsten tilbage til start. Herefter fulgte nogle svære år, hvor både Dominique og Anne-Marie havde adskillige jobs ved siden af, men det lykkedes dem at holde fast i drømmen.
De oprindelige 6 ha. er således langsomt blevet til næsten 13 ha. fordelt på en række små parceller i 7 forskellige kommuner og frugten herfra materialiserer sig i 17 forskellige vine, som i dag bliver produceret af deres søn Damien, der efter studietiden vendte hjem til gården og i 2018 formelt blev den 11. generation i de sekulære traditioner i Piguet-familien.
Produktionen på Domaine Piguet-Girardin er fortsat konventionel, men med en voksende bevidsthed om at praksis kan belaste miljøet, og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det strengt nødvenlige efter de principper, som franskmændene kalder "La lutte raisonnée".
Vinstokkene står med en tæthed svarende til 10-11.000 pr. ha., og der opbindes i "Simple Guyot" for Chardonnays vedkommende den lidt mere nærige "Cordon de Royat" på de bedste parceller med Pinot Noir i Santenay og Pommard. Overalt trimmes bladene på solsiden af vinstokkene fra midten af juli og frem for at ensarte modenheden og samtidig reducere mulighederne for udbrud af råd, og når den tid kommer er høsten manuel med en dobbeltsortering af frugten, dels i vinmarken dels på et vibrerende bord foran La Cuverie for at sikre at kun den sundeste frugt indgår i produktionen.
Domaine Piguet-Girardin producerer 40-45.000 flasker om året fordelt på følgende vine:
hvide:
- AUXEY-DURESSES BLANC
- BOURGOGNE ALIGOTE
- BOURGOGNE CÔTE D'OR
- CHASSAGNE-MONTRACHET 1ER CRU Morgeot
- MEURSAULT 1ER CRU Les Bouchères
- MEURSAULT 1ER CRU Charmes
- MEURSAULT
røde:
- AUXEY-DURESSES ROUGE 1ER CRU Les Grands Champs
- AUXEY-DURESSES ROUGE
- BOURGOGNE CÔTE D'OR
- CHASSAGNE-MONTRACHET 1ER CRU Morgeot
- MARANGES
- POMMARD 1ER CRU La Chanière
- POMMARD
- SANTENAY 1ER CRU Clos Rousseau
- SANTENAY 1ER CRU La Comme
- SANTENAY
Løgismose har importeret vine fra Domaine Piguet-Girardin siden foråret 2022. Du finder vinene som vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.