Fakta
Pedroni
Balsamico Claudio Extravecchio DOP
1.500,-
Beskrivelse
En uendeligt blid og overvældende frugtagtig balsamico som fylder munden med enestående både syrlige og søde fløjlsagtige sensationer. Dette er den ægte vare, og dertil et produkt der er lige så sjældent som de fade det er produceret i. Brug et strejf af denne særdeles eksklusive og komplekse balsamico på vaniljeis eller jordbær.
"Claudio" er en Extravecchio traditionel balsamisk eddike produceret af familien Pedroni på loftet over deres lille taverna i flækken Rubbiara udenfor Modena. Den er opkaldt efter familiens tipoldefar og produceret på det batteri af gamle kirsebær- og kastanjefade, som tipoldefaderen installerede tilbage i 1875. Der er tale om et produkt, som mindst skal modtage 25 års modning, før det kan kaldes Extravecchio, men her er dele af eddiken langt ældre, ja over 100 år al den stund at batteriet aldrig har været helt tømt for balsamico!
Mosten fra Trebbianodruerne koges langsomt ind i store udendørs gryder til en tyktflydende sirup kaldet "saba", som efterfølgende hældes på store fade, hvor eddikebakterierne, som er naturligt til stede i ethvert acetaia, langsomt forvandler fadets indhold til en lysebrun mild og sursød eddike kaldet agro di mosto. Herefter kan eddikens rejse mod balsamico begynde.
Den hældes op i det største af en række på mindst 5 fade kaldet "la batteria", og herefter flyttes eddiken år efter år over på fade, der er lidt mindre end det fad den kommer fra for til sidst at ende i et fad, som kun rummer mellem 15 og 25 liter.
Undervejs bliver væsken mere og mere tyktflydende, aromatisk og koncentreret, og efter 25 år forsegles den eddike, som ønskes godkendt som Balsamico Tradizionale og prøver sendes af sted til test hos det 5 mand høje smagepanel i Consorcio de Productores del Vinagre Balsamico tradicional de Modenas lokaler. Hvis eddiken består testen, sendes hele partiet af sted til Consorcio som - for at undgå enhver mulighed for forfalskning - tapper og forsegler eddiken på de små 100 ml. flakoner, som er den eneste lovlige emballage til den ægte vare.
Ingredienser
indkogt druemost
Producent
Familien Pedroni har holdt til i den lille landsby Rubbiara udenfor Modena lige siden tiptipoldefaderen Giuseppe Pedroni åbnede beværtning på stedet tilbage i 1862, og i dag er det Giuseppe III, som viderefører den lille restaurant, vinproduktionen i kælderen og det imponerende acetaia på loftet.
Her produceres nogle af Italiens bedste balsamiske eddiker efter de klassiske opskrifter:
Mosten fra Trebbianodruerne koges langsomt ind i store udendørs gryder til en tykt flydende sirup kaldet "saba" som efterfølgende hældes på store fade hvor eddikebakterierne som er naturligt til stede i ethvert acetaia langsom forvandler fadets indhold til en lysebrun mild og sursød eddike kaldet "agro di mosto". Herefter kan eddikens rejse mod balsamico begynde.
Den hældes op i det største af en række på mindst 5 fade kaldet "la batterier" og herefter flyttes eddiken år efter år over på fade der lidt mindre end det fad den kommer fra for til sidst at ende i et fad som kun rummer mellem 15 og 25 liter. Undervejs bliver væsken mere og mere tyktflydende, aromatisk og koncentreret og efter 12 år forsegles den eddike som ønskes godkendt som Balsamico Tradizionale og prøver sendes af sted til test hos det 5 mand høje smagepanel i Consorcio de Productores del Vinagre Balsamico tradicional de Modena lokaler. Hvis eddiken består testen sendes hele partiet af sted til Consorcio som så for at undgå enhver mulighed for forfalskning tapper og forsegler eddiken på de små 100 ml. flakoner, som er den eneste lovlige emballage til den ægte vare.
Det var I midten af 70'erne, at rygterne begyndte at svirre om, at noget stort var på vej fra Pedroni, og da familien i 1977 for første gang indleverede en prøve til bedømmelse ved "Palio di San Giovanni" fulgte belønningen for de mange års traditionsrige håndværk oppe på loftet.
"Palio di San Giovanni" er Italiens mest seriøse messe for eddiker, som hver år afholdes i byen Spilamberto. Her smager en ekspertjury sig frem til årets 12 bedste eddiker blandt op mod 1.000 nominerede kandidater, og i 1977 spadserede Pedroni direkte ind på førstepladsen. Siden er Pedroni's balsamiske eddiker blevet en institution, og i 2009 kunne familien fejre, at det var 25. gang, at en af Pedroni's eddiker figurerede på den eksklusive liste over Italiens 12 bedste eddiker.