Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.198,50
Barbera d'Alba Elena
- 6 stk. 1.198,50
235,-
313,33 pr. l.
6 stk.
1.198,50
199,75 pr stk.
Spar 211,50
Anbefalinger
Wine Enthusiast
92
Bright red cherries, both fresh and candied, dance with floral notes and a kiss of tilled earth on the nose and palate. This zippy wine is a mouth-watering sensation of fun and liveliness, perfect for any occasion. It's like a cheerful friend who always brings a smile to your face. Jeff Porter - November 2024
Beskrivelse
Selvom det er Barbaresco, som er hovedretten hos det sympatiske ægtepar Milva og Renato Fenocchio, så har de også lige en særdeles finesserig Barbera, som connaisseurs rundt omkring i verden har taget til sig. Og da produktionen sjældent overstiger 2.500 flasker, er der tale om smalhals, hvorfor denne vin de senere år har været den første, som bliver udsolgt på den lille vingård oppe mellem de to udsigtspunkter Tre Stelle og Cottà.
Vinen er navngivet i kærlighed til Milva og Renatos ældste datter, der som spæd blev parkeret oppe i vinmarken, mens far og mor nursede de vinstokke, som de havde købt på den stejle Starderi-skråning. Der er derfor her tale om noget så sjældent som en Barbera fra en skråning, som ellers anses for et af de bedste ”Crus” for Nebbiolo og derfor figurerer på den prestigefyldte "Le Menzioni del Comune di Barbaresco."
Vinstokkene er plantet i 1993, og de har under Milva og Renatos regime ikke mærket et eneste pust fra sundhedsskadelige pesticider eller fungicider, for som Milva bemærker: ”Det kan godt være, at vi havde besluttet ikke at bruge "medicinen" fra det konventionelle landbrug, men det var først, da vores lille pige lå og sov under vinstokkene, at enhver tvivl om, hvorvidt vi var på den rette vej eller ej, blev fejet endeligt til side.”
Milva og Renato forblev stærke i troen selvom de mistede hele høsten både i 2002 og i 2006, og i dag kan de i efteråret stolte stå og udpege deres parceller, når de står nedenfor Starderi. Deres naturligt kultiverede vinstokke beholder broderparten af deres løv længere end de konventionelt kultiverede vinstokke andre steder på skråningen!
Høsten er manuel med en sortering såvel oppe på Starderi som hjemme foran kælderen. Alle stilke fjernes inden druerne bliver delvist knust og spontangærer uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Vinen stabilises helt enkelt ved, at tankene efter gæringen rulles ud på gårdspladsen i november kulden. Herefter fyldes vinen på 1, 2 og 3 gange brugte franske barrique og tonneau hvor den malolaktiske gæring lige får lov til at finde sted inden vinen kommer tilbage i stålet hvor den modner 3 måneder frem mod aftapningen på flaske, der sker uden filtrering.
Glem alt om Barbera med det intense fadspark, som mange producenter vælger at tildele deres bedste Barbera vin, og tænk i stedet på fin feminin forførelseskunst, hvor sødmefyldt frugt og pikante krydderier lokker. Trods 14% alkohol virker vinen aldrig voldsom. I stedet nærmest dansende, superaromatisk og med en dybde, som ellers kun fornemmes i de bedste Barbera vine fra skråningerne i Asti.
Prøv den for eksempel sammen med en rosastegt kalvefilet med grillede grønne asparges, nye kartofler, dild og cremet bøgehattesauce.
De 2 stiliserede løgvækster på etiketten er tegnet af Milva Fenocchio og symboliserer døtrene Elena og Aurora født i henholdsvis 1999 og 2001.
Producent
Det er forunderligt, at de usædvanlig delikate vine fra Renato Fenocchio foreløbig har formået at flyve under de nationale og internationale anmelderes radar. Eller også er det ikke så underligt, for Renato Fenocchio kalder sig for "Un Contadino a Neive" (en bonde fra Neive), og selvom det nu snart er 20 år siden han fremstillede sine første 1.349 flasker Barbaresco i garagen hos en ven, ligger det ikke til ham at sende flasker af sted til bedømmelse hos Gambero Rosso, Veronelli, Duemilavini - eller hvad de nu ellers hedder alle sammen.
"Hvis de vil bedømme vores vine, må de komme forbi og købe de flasker de skal bruge" siger Milva, der er Renatos hustru og partner, og fortsætter: "Vi behøver dem ikke. Selvom vi i de gavmilde år efterhånden producerer op mod 40.000 flasker, er vi så heldige, at vi har fundet sammen med en stribe internationale aktører, som har stolet på os og deres egne smagsløg. Faktisk har de i flere år lagt billet ind på mere, end vi kan produceres, og lige nu beholder vi kun omkring 15% til os selv, vores venner og det lille Enoteca Regionale oppe i Barbaresco."
Renato og Milva er begge børn af vinbønder. De har sideløbende med skolen hjulpet til i vinmarkerne og mødte hinanden tidligt mens Milva studerede arkitektur på universitetet og Renato arbejde hos Bruno Giacosa og flere andre af de store kanoner i Barbaresco. De besluttede tidligt, at de sammen ville følge i deres forældres fodspor, men da de fortalte, at next generation ville stoppe brugen af kemi i vinmarkerne, opstod der splid. Hverken forældrene eller de andre vinbønder troede på, at det ville være muligt at producere ordentlige druer i tilstrækkelige mængder uden pesticider og fungicider, og da Renato samtidigt udviklede en alvorlig allergi efter for mange år sammen med bekæmpelsesmidlerne, besluttede Renato og Milva at etablere deres egen vingård.
Det var i 1993, og i 8 år derefter solgte de deres frugt til Batasiolo, Bruno Giacosa, og hvem der elles betalte en god pris. I den periode arbejde Milva stadig ved siden af, og næsten alt, hvad der kom ind, blev geninvesteret i nye vinmarker bl.a. interessante små parceller på Vigneto Tublè, Vigneto Basarin og ikke mindst adskille parceller på Vigneto Starderi.
I 1999 og 2001 kom døtrene Aurora og Elena til verden og året efter var en ny kælder klar til at modtage de første druer oppe mellem Tre Stelle og Cottà. Bonden Renato Fenocchio kunne således fuldføre sin forvandling til vinproducent samtidigt med, at økonomien tillod, at Milva ikke længere behøvede at arbejde ved siden af.
Renato og Milva kultiverer i dag 11 ha. med de traditionelle druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto og så yderligere 2,5 ha. på den stejle Cissone skråning ved Serravalle, hvor de snart skal udleve drømmen om at forvandle Riesling, Pinot Noir, Viognier og den sjældne Nascetta til vin. Overalt er jordbundsforholdene ekstremt forskellige, og sammen med mikroklimaet på skråningerne betyder det, at det især i Nebbiolo vinene er muligt at opleve, hvad begrebet terroir betyder, hvis man kommer forbi inden husets to Barbaresco vine sammenstikkes. Og Renato er overbevist om, at indtrykket af terroir forstærkes af, at ingen af hans vinstokke på noget tidspunkt er blevet svækket af den "medicin", som følger med det konventionelle landbrug.
Renato og Milva har hidtil ikke ønsket at skilte med deres bæredygtige måde at forvalte deres jord og vores helbred og fremtid på, dels fordi de ikke ønskede, at deres vin skulle blive valgt af forbrugerne bare fordi de var økologiske, dels fordi de ikke har meget respekt for certificeringen, som de finder er en lempelig og bureaukratisk pengemaskine, som ikke længere udelukkende har miljøet og forbrugernes sundhed som første prioritet.
Ikke desto mindre har Renato og Milva ansporet af et par af deres største kunder i 2015 anmodet om en økologisk certificering, og fra og med 2020-årgangen vil alle vinene kunne bære det økologiske stempel hvis nogle partnerne måtte ønske dette. Men som Milva så syrligt udtrykker det, så er der kun tale om "papirflytteri". Således har vinene altid været fri for spor af pesticider. En detalje som Renato og Milva har kunnet dokumentere siden de i 2005 (og altså næsten fra starten af) har fået deres vine testet for 537 forskellige kendte pesticider inden aftapningen. En test som i øvrigt ikke indgår hverken i den økologiske eller biodynamiske certificering.
Renato Fenocchio har været en del af Løgismose familien siden august 2019. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barbera d'Alba er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. Vinmarkerne ligger omkring byen Alba og overlapper de to prestigefyldte distrikter Barolo og Barbaresco. De bløde bakker med ler-og kalkholdig jordbund er optimale for druedyrkning, og Barbera trives i højere grad på de dele af skråningerne, hvor Nebbiolo ikke giver gode resultater. Af samme årsag kan der på samme skråning både dyrkes druer til Barolo og til Barbera d'Alba. Barbera d'Alba skal bestå af min 85% Barbera og de resterende op til 15% af Nebbiolo. I forhold til det andet velestimerede Barbera distrikt, Barbera d'Asti, er Barbera d'Alba kendt for at være mørkere og mere maskulin med mere struktur og syre.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter