Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 1 stk. 346,50
Barolo
- 1 stk. 346,50
495,-
660,- pr. l.
1 stk.
346,50
Spar 148,50
Beskrivelse
Prunotto er et af de historiske navne i Barolo, og lige siden brødrene Beppe og Tino Colla i 1961 - som nogle af de første - fandt på at tappe enkeltmarksvine, har Prunotto også positioneret sig som en af de mest respekterede og beundrede producenter i distriktet.
Hverken Beppe eller Tino Colla havde børn, der ville føre livsværket videre, og derfor valgte de i 1994 at sælge til den toskanske legende Marchese Piero Antinori, som allerede i en årrække havde hjulpet dem med distributionen, og Piero Antinori bad sin ældste datter Albiera Antinori om at sætte et team, der kunne opskalere det piemontesiske projekt. Det lykkedes, og i dag er Prunotto en fintunet virksomhed, der under ledelse af den ambitiøse Daniele Drocco producerer hele 20 forskellige labels fra omkring 60 ha. tilplantet med både lokale og internationale druesorter.
Juvelerne kommer imidlertid forsat fra de oprindelige Prunotto-parceller på de berømte Bussia-skråninger mellem Barolo og Monforte d'Alba, hvorfra frugten til denne vin også er hentet. Klaserne er soigneret både i vinmarken og oppe foran kælderen hvorefter alle stilke er fjernet og druerne er knust forud for gæringen i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Man har ventet på afslutningen af den malolaktiske gæring inden vinen er blevet sammenstukket og modnet 18 måneder i godt brugte franske, østrigske og slovenske fade i forskellige størrelser frem mod en let filtrering og aftapning på flaske.
En Barolo som på sammen tid er tro mod traditionerne på den klassiske subtile måde og så saftig, luftig og nærmest letløbende. En generøs duft med behagelige noter af røde bær, visne duftroser violer samt lidt mos fra skovbunden. Mere elegant end bastant, godt afbalanceret og vel nok med nærmest overraskende fløjlsagtige tanniner.
Producent
Prunotto er et af de historiske navne i Barolo og i dag også den toskanske legende Marchese Piero Antinori ‘s prestigeprojekt i Piemonte. Antinori-familien købte Prunotto i 1994 efter så at sige at have haft vingården på prøve i 5 år. Piero Antinori bad sin ældste datter Albiera Antinori om at sætte et team, der kunne raffinere op skalere det piemontesiske projekt, og her godt 25 år senere må vi konstateret at missionen er lykkedes.
Det oprindelige areal tilplantet med vinstokke er femdoblet, 5 vine er blevet til 18 plus et par grappa ‘er og en ny topmoderne vingård er kommet til nede i udkanten Alba således at alle de forskellige vine kan mødes inden de skal videre ud i verden til Antinori ‘s mange fans.
Det hele startede tilbage i 1904 da borgmesteren i Serralunga Giacomo Oddero sammen med en notar og en meget ung og entusiastisk Alfredo Prunotto besluttede at etablere "Cantina Sociale Ai Vini delle Langhe", så egnens mange små lokale vinbønder kunne få en fast afregningspris for deres druer og andel i det overskud kooperativet genererede.
Den første høst fandt sted i 1905, men desværre viste det sig at være sværere at sælge vinen end forventet og på bagkanten af den 1. verdenskrig og den efterfølgende allierede intervention i den russiske borgerkrig mistede kooperativet så mange medlemmer at det i 1922 måtte træde i betalingsstandsning.
Her besluttede Alfredo Prunotto, der i mellemtiden var blevet gift med viljestærke Luigina at overtage "Cantina Sociale Ai Vini delle Langhe" og give det deres eget navn. De opkøbte braklagte vinmarker og signede nye aftaler med de lokale druedyrkere og da de samtidig fik forbindelser først i Sydamerika og senere i USA blev Prunotto i mellemkrigsårene Piemontes største kommercielle succes på eksportmarkerne.
I 1956 da Alfredo Prunotto var mere end pensionsmoden solgte han sit livsværk til brødrene Beppe og Tino Colla som i de følgende år yderligere styrkede Prunotto ‘s position godt hjulpet af vinmageren Carlo Filiberti. Det var dem der begyndte at isolere frugten fra de bedste parceller og da de i 1961 introducerede de 2 Cru vine Barolo Bussia og Barbera d’Alba Pian Romualdo kom de til at stå fadder til noget, der senere skulle blive en helt ny superliga af Piemontesiske topvine.
Hverken Beppe eller Tino Colla havde imidlertid børn, der ville føre livsværket videre og derfor valgte de i 1994 at sælge til Piero Antinori, som allerede i en årrække havde hjulpet dem med distribution, og i dag er det så Albiera Antinori som sammen med den ambitiøse Daniele Drocco sørger for, at navnet Prunotto stadig er respekteret og måske mere kendt end nogensinde.
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barolo er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. I de rullende bakker omkring byen Barolo syd for Alba produceres noget af Italiens fineste rødvin, og kun Nebbiolo druen må anvendes. Den plantes sædvanligvis på de bedste dele af sydvendte skråninger. Jordbunden varierer i distriktets 5 kommuner fra kalksten og mergel i La Morra og Barolo til mere sandsten i Castiglione-Falleto, Serralunga d'Alba og Monforte. Distriktet er kendt for aromatiske, tanniske og længelevende rødvine, omend der særligt de seneste år er kommet producenter på banen, der laver vine, som er hurtigere drikkeklar end tidligere tiders. Barolo skal pr lov lagres min 38 måneder hvoraf de 18 skal være på fad.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter