Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.524,90
Bolgheri Superiore Il Bruciato
- 6 stk. 1.524,90
299,-
398,67 pr. l.
6 stk.
1.524,90
254,15 pr stk.
Spar 269,10
Anbefalinger
James Suckling
92
Cocoa, walnuts, cherries and bay leaves on the nose. Well-integrated and medium-bodied with powdery, dusty tannins and some mineral iron notes at the end. November 2023
Wine Enthusiast
92
The nose is hot, sanguine and earthy, with prominent aromas of leather, espresso and berry compote, but a gentle whiff of vanilla for levity. The palate offers an intense warmth like a sunrise's first rays that illuminate flavors of soil, herbs, flowers and finally, ripe berries. Danielle Callegari - Januar 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
90
A market favorite. Monica Larner - Februar 2024
Beskrivelse
Il Bruciato er den meget populære anden-vin til Antinori’s flagskib fra Bolgheri-distriktet nede på den toskanske kyst. Vinen kom ind i familien nærmest overnight i foråret 2003, da Renzo Cotarella og hans team måtte erkende, at frugten fra den skrækkelige 2002 høst trods rigid sortering af druerne ikke kunne klare de 14 måneder på nye franske fade, som var (og er) normen i Guado al Tasso.
I stedet valgte de at tappe en lidt yngre model, som fik navnet "Il Bruciato" (den forbrændte) for at minde os om, at broderparten af Tenuta Guado al Tasso var blevet hærget af en af de største skovbrande nogensinde i Toscana få år før Niccolò Antinori i 1932 giftede sig til 1000 ha. syd for Bolgheri.
Egentlig var Il Bruciato en feberredning, og den blev da heller ikke produceret i 2003, men i løbet af 2004 måtte Antinori-klanen erkende, at de havde skabt et behov. Dette er således den 17 regulære årgang af vinen, som langsomt er blevet til lidt mere end en anden vin forstået på den måde, at hovedparten af frugten kommer fra en række parceller på op mod 100 ha., som ikke blander blod med Le Grand Vin, ligesom kun en meget lille del af det endelige blend består af vine; der kunne være endt i Guado al Tasso.
2020 er en varm og tør årgang på toskanske kyst hvor vejret først slog om begyndte at lige efterår i de sidste dage af september. Det ledte frem til en lidt tidlig høst af smukt modnede druer hvor de første Merlot druer kom i hus den 3. september, fulgt af Cabernet Franc, Syrah og Petit Verdot i slutningen af måneden hvorefter de sidste Cabernet Sauvignon druer kom i hus den 2. oktober.
Der blev foretaget en sortering umiddelbart efter plukningen og igen nede på vingården efter at alle stilke var fjernet, for at sikre at kun de sunde og perfekt modnede druer slap op i de rustfri ståltanke. Som det har været kutyme siden 2007 blev ikke blot de forskellige druesorter, men også frugten fra de forskellige parceller gæret hver for sig, og over hele linjen blev gæringen skubbet godt på vej af opformerede gærstammer fra vingårdens egne druer.
Efter den alkoholiske gæring blev vinene fyldt på brugte hovedsageligt franske, men også en del amerikanske fade, hvor den malolaktiske fandt sted hvorefter Renzo Cotarella og hans team smagte sig frem til det endelige blend omkring årsskiftet. Den unge vin kom herefter tilbage i fadene i yderligere 7 måneder hvorefter den blev gjort klart til aftapning på flaske og i den forbindelse filtreret ganske let.
Resultatet er som altid overbevisende, især når det tages i betragtning, at der er tale om en produktion på langt over en halv million flasker. Herlig mørk frugt med sorte kirsebær og blåbær, der omfavnes af Maremmas garrigue, mentol og mokka og forenes i et - den varme årgang in mente - overraskende friskt udtryk, som sammen med den charmerende fylde og de søde tanniner kun kan begejstre.
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Det er såmænd ikke så længe siden, det var solsikkerne og ikke vinstokkene, der stod og kiggede efter lyset på den kystnære slette nedenfor Caselli-reservatet syd for Livorno. Men så var der lige en Mario Incisa della Rocchetta, som havde plantet Cabernet tilbage i 1944 og Piero Antinori’s bedste ven og ikoniske francofine vinmager Giacomo Tachis, som kom forbi og sørgede for, at de første flasker Sassicaia kom til salg i 1971. På det tidspunkt var de få andre vine, der blev produceret overvejende hvide, og sådan var det stadig fremme i 1984, da det tilplantede areal havde passeret de 100 ha. og Bolgheri fik sin DOC. Den første disciplin beskrev kun Bolgheri Bianco og Rosato, og Sassicaia forblev en Vino da Tavola for de indviede. Først i 1994, da det tilplantede areal havde passeret de 250 ha., kom revision af DOC-regulativerne, som lukkede rødvinene ind i varmen. Siden er det gået stærkt. Det tilplantede areal havde ved indgangen til 2020 passeret 1.300 ha., og i følge Consorzio per la Tutela dei Vini Bolgheri er der lige nu 67 producenter, som tilbyder vine som anmelderne i de bedste øjeblikke sammenligner både med det ypperste fra Bordeaux's Medoc og Pomerol og det ypperste fra Californiens Napa Valley.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter