Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 229,-,-
Bourgogne Chardonnay Les Anges
- Spar 20% - Før 229,-,-
183,20
305,33 pr. l.
229,-
Spar 45,80
Beskrivelse
Da vi tilbage i 2012 smagte 2010-årgangen af denne hvide generiske Bourgogne var den en af de største og mest positive overraskelser, vi længe var stødt på i vores evige søgen efter hæderlig Bourgogne til rimelige priser. Desværre var produktionen så beskeden, at vi kun kunne få nogle få kasser, og vi valgte derfor i de følgende år ikke for alvor at satse på vinen. Nu har vi imidlertid, på trods af at det stort set stadig er umulig at finde vinen nogen steder i hverken space eller cyberspace, fået fat i det meste af en palle, og kan derfor nu tilbyde en lille hvid Bourgogne, der er blevet behandlet nærmest som var den en Premier Cru.
Det er Jérome Dépernon, der nu sammen med søsteren Stéphanie helt har taget over efter forældrene, og de begynder stille og roligt at sætte deres præg på domænets drift. Der er ikke tale om nogen paladsrevolution, og på papiret er driften stadig konventionel, men udgifterne til de traditionelle forebyggelses- og bekæmpelsesmidler falder, og godt hjulpet af, at de sidste par vækstsæsoner har været varme, tørre og dejlig fri for ”klima forskrækkelser” udelukker Jérome ikke, at han også vil følge tidens trend og overgå til økologisk produktion eller mere end det. Faktisk er han allerede så optaget af Rudolf Steiners antroposofiske livsanskuelse, at opbindingen af vinstokkene, fjernelsen af overflødige knopper om foråret samt beskæring og trimning hen over sommeren alt sammen sker, når månen er aftagende.
Der er tale om frugt fra i omegnen af 45 år gamle vinstokke, der står på sydøst vendte skråninger i næringsfattig kalksten omkring Saint Sernin du Plain et par kilometer vest for Santenay. Høsten er manuel med en soignering af klaserne og efter en tur i plastkasser ned til vingården inde i byen fjernes alle stilke inden druerne presses til en most der får lov til at sætte sig (bundfælde) natten over inden gæringen uden fremmede gærstammer i rustfrit stål. Derpå samfulde 9 måneder i Bourgognefade (15% nye) frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Dette er den første hvidvin, som Jérome og Stéphanie’s far tappede på flaske, og han blev så forelsket i resultatet, at han kaldte den for Les Anges (Englene), og dette er nu som før en meget tiltalende vin, som åbner døren ind til de hvide Bourgognes finesse og rigdom.
Herlig næse med gule æbler, kandiserede pærer, smør og lidt ristede noter fra fadet. Mellemfyldig med god viskositet og dermed en cremet mundfølelse. Mildt præg af sødskærm og sprøde æbler, og nok så vigtigt en fast syre fra start til slut, som balancerer oplevelsen af moden frugt og sikrer at vinen forbliver elegant frem for direkte pågående.
Producent
Domaine du Beauregard er det sympatiske par Francoise og Michel Dépernons livsværk. De holder sammen med deres datter Stéphanie og sønnen Jérôme til i udkanten af den lille flække Saint Sernin du Plain et par kilometer sydvest for Santenay, der normalt er slutdestinationen for den omfattende vinturisme i Côtes du Beaune og Côtes de Nuits.
Her har familien lavet vin til lokalsamfundet og nogle få restauranter i 5 generationer, og familiens bolig, kælderen og vineriet befinder sig inden for en radius af få hundrede meter hvor alt balancerede på grænsen mellem det smukt pittoreske og det deciderede faldefærdige.
Michel Dépernon, søn af Bernard Dépernon og barnebarn af Germain Dépernon, overtog domænet i 1976, og i de første mange år videreførte han familietraditionerne, mens der blev spinket og sparet. Det ledte frem til at han og Francoise i 1992 fik råd til at investere i mere prestigefyldte parceller, heriblandt Maranges, Maranges Premier Cru Les Clos Roussots og Bourgogne Hautes Côtes de Beaune, hvilket skabte fundamentet for, at de kunne begynde at tappe og sælge deres vine på flasker, og senere at de gav deres lille familievirksomhed det appellerende navn Domaine du Beauregard.
I dag er Jérôme tilbage efter studier på Lycée Viticole de Beaune og praktik på vingårde i Bordeaux og Bourgogne, og det samme er Stéphanie efter studier i vinhandel, vinturisme og kommunikation i Dijon og efter jobs i Australien, og det har ledt til et lykkeligt generationsskifte, hvor det er lykkedes at bevare autenticiteten i vinene og ydmygheden i værtskabet. Når man banker på porten bliver man således mødt af en varme og hjertelighed, som det ellers efterhånden er svært at finde længere nordpå i Bourgogne, hvor den massive vinturisme og store efterspørgsel har resulteret i lukkede døre og forvænte sjæle.
Jérôme og Stéphanie har sat skub i en udvikling væk fra det konventionelle landbrug og når de fortæller om deres projekt fornemmer man tidligt sympatien for ikke bare bæredygtigheden og den økologiske drift, men også for filosofien bag biodynamikken. Således fortæller de med en mund at det først er vinstokkene og siden vinen, som dikterer rytmen i produktionen, og de lægger ikke skjul på at deres arbejde er påvirket af månekalenderens frugt- og blomsterdage, og det har blandt andet betydet, at vinene udelukkende omstikkes fra fad til fad og senere klargøres til aftapning, når månen er i aftagende.
Domaine du Beauregard er medlem af den lille upåagtede "Union des Producteurs et Négociants de l'AOC Côtes du Couchois", der prøver at placere dette lille område, der fik sin egen AOC i 2000 på verdenskortet. Foreningen har i dag bare 14 medlemmer, og med sine 16 ha. tilplantet med vinstokke er Beauregard foreningens største producent.
Det var Christian Grønlykke som tilbage i 2012 i sin søgen efter alternativer til de stadig mere kostbare vine fra de gyldne skråninger fandt frem til Domaine du Beauregard, og selvom vinene dengang var noget mere rustikke end de er i dag, valgte vi med et fast blik på prispunktet, at invitere Francoise og Michel Dépernon ind i Løgismose familien. Du finder de vine, vi aktuelt kan tilbyde her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter