Fakta
- 6 stk. 1.606,50
2020 - Château de la Maltroye - 0,75l
Bourgogne Pinot Noir
- 6 stk. 1.606,50
315,-
420,- pr. l.
6 stk.
1.606,50
267,75 pr stk.
Spar 283,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
87-89 Outstanding Top value
An exuberant nose of earthy and spicy red berries slides into the delicious, vibrant and attractively textured flavors that conclude in a lingering, complex and refreshing finish. This is really a very good Bourgogne that is worth your interest. Allen Meadows - April 2022
Beskrivelse
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, kom hjem til gården i 1993 og har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og trække produktionen i en mere bæredygtig retning, og i hele det nye millennium har pilen kun peget i en retning for Château de la Maltroye, og det er opad!
Jean-Pierre er således i dag kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter lige fra den indledende Aligoté og hele vejen op til den næsten uopdrivelige Grand Cru fra nogle få rækker med oldgamle vinstokke på selve Bâtard-Montrachet marken.
Men de røde vine er heller ikke til at komme udenom, og for Jean-Pierre Cournut er det magtpåliggende at bevise, at rød Chassagne kan være noget helt andet end de mange middelmådige kvaliteter, der sejler rundt på markedet. Ambitionerne fornemmes allerede i denne generiske Bourgogne, som produceres på frugt fra vinstokke sat i 1970 på et par parceller på "Les Pierres" i det nordøstlige hjørne af appellationen.
Høsten er manuel og der sker en soignering af klaserne både i vinmarken og oppe på vingården inden alle stilke fjernes og druerne får et knus inden de får lov til at stå og koldgære i op til 10 dage før de forvandles til vin i rustfrit stål uden indblanding fra fremmede gærstammer. Den unge vin får lov til at sætte sig inden den fyldes på brugte fade hvor den modner i 10-12 måneder med et battonage regime, der varierer afhængig af årgangen og smagninger af vinen i de enkelte fade. Herefter følger en let filtrering, sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske.
Den anerkendte Bourgogne ekspert Allen Meadows var forbi i april og juni 2022 for at bedømme vinene, og i den forbindelse opsummerede Jean-Pierre Cournut sit syn på 2020-årgangen således:
”2020 er en af de sjældne årgange, hvor vi havde en vækstsæson som overflødiggjorde enhver form for indgreb, i det frugten i al væsentlighed udviklede sig og blev perfekt. Et kuriosum er, at vi begyndte at plukke Pinot før Chardonnay. Vi høstede fra den 20. til den 25. august og frugten var fejlfri, så næsten ingen sortering var påkrævet. Udbyttet varierende mellem imponerende 45 og 50 hl. for de hvide, og noget lavere og knap så imponerende for de røde. Den potentielle alkohol varierede også. For de fleste vines vedkommende mellem 12,8 og 13,3 %, med én vin stak af og kom helt op på 13,9%. En justering i forhold til min almindelige praksis var, at jeg reducerede den samlede vattingtid for de røde til mellem 15 og 19 dage i stedet for mine sædvanlige 25. Jeg ville virkelig bevare så meget friskhed, som jeg kunne. Det lykkedes jeg med, og jeg tror ikke, at 5 til 7 dage ekstra ville have tilføjet noget gavnligt. 2020 er en fremragende årgang i både hvid og rød. Hvis du kunne tage tager det bedste fra 2018 og 2019 og lægge det sammen, ville du få noget, der nærmer sig 2020." Jean-Pierre Cournut - Juni 2021
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken som fortæller at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Spadserer man ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, der oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cornut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå hvorfor de røde vine engang dominerede i Chassagne-Montrachet.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.