Fakta
- 6 stk. 795,-
Bourgogne Pinot Noir
- 6 stk. 795,-
195,-
260,- pr. l.
6 stk.
795,-
132,50 pr stk.
Spar 375,-
Beskrivelse
Dette er åbningsnummeret fra Domaine du Beauregard, der ligger i den sydlige ende af Côtes de Beaune på behørig afstand fra turiststrømmen. Der er ikke tale om storladen Gevrey-Chambertin eller sofistikeret Vosne-Romanée, men det er en god, gedigen hverdags Bourgogne, som år efter år loyalt fortæller historier om årgangenes bonitet på godt og ondt - og så sker det til en pris, som betyder, at man lige pludselig får råd til at følge med i, hvad der sker nede i Bourgogne.
Det er Jérome Dépernon, der nu sammen med søsteren Stéphanie helt har taget over efter forældrene, og de begynder stille og roligt at sætte deres præg på domænets drift. Der er ikke tale om nogen paladsrevolution, og på papiret er driften stadig konventionel, men udgifterne til de traditionelle forebyggelses- og bekæmpelsesmidler falder, og godt hjulpet af, at de sidste par vækstsæsoner har været varme, tørre og dejlig fri for ”klima forskrækkelser” udelukker Jérome ikke, at han også vil følge tidens trend og overgå til økologisk produktion eller mere end det. Faktisk er han allerede så optaget af Rudolf Steiners antroposofiske livsanskuelse, at opbindingen af vinstokkene, fjernelsen af overflødige knopper om foråret samt beskæring og trimning hen over sommeren alt sammen sker, når månen er aftagende.
Høsten er manuel og drueklaserne er soigneret ved ankomsten til vingården og herefter er alle stilke fjernet forud for gæringen i rustfrit stål og beton. Vinen er efterfølgende modnet 8 måneder i brugte fade hvorefter den endelige cuvée er sammenstukket filtreret og tappet på flaske i sommeren 2021.
En Bourgogne til den friske lidt rustikke side, som vil nyde godt af en ordentlig svingom i en karaffel inden den skænkes. Noter af kirsebær og hindbær samt lidt diskrete krydderier, friske urter og fadet som netop fornemmes. Let og med så meget kant, at vinen i den grad kalder på mad.
Nyd den for eksempel til lyst fjerkræ, brisler fra kalv eller lam eller helt simpelt til en hurtig omelet. Også fin til fisk hvis vinen skal være rød.
Producent
Domaine du Beauregard er Francoise og Michel Dépernons livværk. De holder sammen med deres datter og søn til i udkanten af den lille flække Saint Sernin du Plain et par kilometer sydvest for Santenay, der normalt er slutdestinationen for den omfattende vinturisme i Côtes du Beaune og Côtes de Nuits.
Her har de lavet vin til lokalsamfundet og nogle få restauranter i 5 generationer. Familiens bolig, kælderen og vineriet befinder sig inden for en radius af få hundrede meter, og alt balancerede på grænsen af det smukt pittoreske og det deciderede faldefærdige.
I dag er det sønnen Jérome, der næsten helt har taget over efter faderen. og det tegner til at blive et lykkeligt generationsskifte i en familie hvor autenticiteten og ydmygheden er slående, og hvor vi ved vore besøg mærker noget af den varme og hjertelighed, som det efterhånden er svært at finde længere nordpå i Bourgogne, hvor den store efterspørgsel har resulteret i lukkede døre og forvænte sjæle.
Domaine du Beauregard er medlem af den lille upåagtede "Union des Producteurs et Négociants de l'AOC Côtes du Couchois", der prøver at placere dette lille område, der fik sin egen AOC i 2000 på verdenskortet. Foreningen har i dag bare 7 medlemmer, og med sine 15 ha. tilplantet med vinstokke er Beauregard foreningens største producent.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.