Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.799,50
Cabernet Sauvignon Schlossberg Staufen
- 6 stk. 3.799,50
745,-
993,33 pr. l.
6 stk.
3.799,50
633,25 pr stk.
Spar 670,50
Anbefalinger
Eichelmann Deutschlands Weine
91
Gerhard Eichelmann - November 2021
Beskrivelse
Det er ingen skam at indrømme at det var Pinot Noir vinene der havde en næsten hypnotisk tiltrækningskraft på os da vi tilbage i 2013 valgte at opfordre Fritz Wassmer til at blive en del af Løgismose familien. De smagte hamrende godt og det var så nemt fordi kvaliteten eller måske rettere volumen blev anført på samme måde som tekstilerne på et tøjstativ. M, L, XL og XXL det var da lige til at forstå!
Fritz Wassmer har været inde i en rivende udvikling, og der er i den grad blevet lagt til både kvantitativt og kvalitativt i de snart 10 år vi har kørt parløb. Der er dukket fornemme enkeltmarks vine først på Chardonnay og Spätburgunder, men nu betyder yderligere tilkøb af spændende parceller at Fritz Wassmer nu også kan tilbyde os og nogle ganske få andre heldige vinhandlere sine første sortsrene vine på druerne Cabernet Franc og så denne Cabernet Sauvignon.
Der er tale om frugt fra nogle små parceller ovenfor Staufen im Breisgau, som Fritz Waßmer erhvervede i 2009, som blev tilplantet med Weissburgunder, Chardonnay og altså også Cabernet Sauvignon af den forrige ejer i 1980'erne, og da vinstokkene står ovenfor Sixtgasse på den godt drænede syd- sydvest vendte del af skråningen oppe under freiherr von Staufens slotsruin på det kegleformede Schlossberg, er der tale om et af de mest berømte voksesteder i hele Markgräflerland.
Druerne høstes i hånden og lægges i små plastikkasser inden de køres ned til vingården i Schlatt hvor klaserne minutiøst soigneres inden alle stilke fjernes og druerne knuses for dernæst spontant at gære til vin i et par åbne nye franske fade. Herefter følger 17-19 måneders modning i de samme fade inden den endelige vin sammenstikkes i rustfrit stål og efter yderligere et par måneder tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En mørk, kraftfuld næsten kompakt Cabernet Sauvignon, som forunderligt nok er mere californisk end bordeaux’sk i sin profil. Masser af frugt til næsen. Primært morbær, forfulgt af blommer, solbær og hindbær og derpå fine nuancer af cedertræ, anis, nelliker og søde urter fra fadlagringen. Smagen er intens, fyldig og frugtig og hen mod slutningen arriverer en salt brise, som sammen frisk syre og blankpolerede tanniner sørger for, at det hele slet ikke bliver for meget.
Det er en vin som gerne vil luftes længe, gerne uden snor, så de fine lag af frugt kan blive sluppet fri og således at man bedre kan fornemme den dybere kompleksitet.
Producent
Fritz Waßmer er en af kometerne på rødvinsscenen i det smukke kuperede bakkelandskab omkring det berømte Vogtsburg im Kaiserstuhl, der ligger med udsigt ned over den franske grænse med Colmer og Vogeserne som en smuk kulisse i det fjerne.
Fritz er ud af en landbrugsfamilie, og indtil han tabte sit hjerte til Pinot Noirs velsignelser i slutningen af 1990'erne, var det de fede asparges, jordbær og andre af de traditionelle landbrugsafgrøder i Baden frem for vinstokkene, der skaffede familien smør på brødet.
Det blev der lavet om på efter at Fritz i en periode havde arbejdet som volontør på selveste Domaine de la Romanée Conti. Her blev den røde Bourgogne hans skæbne, og han besluttede sig for at se om han ikke med tiden kunne skabe nogle Spätburgunder vine, der ikke blot kunne rivalisere de bedst etablerede producenter omkring Kaiserstuhl (f.eks. Franz Keller og Salwey), men også, når missionen var fuldført, kunne matche burgundisk elegance og kompleksitet fra de allerøverste skuffer.
Fritz Waßmers topvin Spätburgunder XXL 2007 løb af sted med et Decanter World Wine Award Regional Trophy, som årets bedste tyske rødvin og efterfølgende har Fritz Waßmers Spätburgunder XXL 2009 fået tildelt både det regionale og det internationale Trophy, fra samme Decanter Magazine.
Fritz Waßmer er således i dag en af de vigtige spillerede i den nye generation af tyske rødvinproducenter, der arbejder på et niveau og med en dagsorden, som næsten ingen ville have troet mulig for 20-25 år siden. Og mens det for få år siden var tyskerne, der kørte til Alsace for at tanke kvalitet, så går trafikken nu begge veje, og når det kommer til Pinot Noir er der kun få om overhovedet nogen producenter, der kan matche det bedste fra Baden.
Fritz Waßmer blev en del af Løgismose familien i foråret 2013 og du finder de vine vi aktuelt har i sortiment her
Status i de førende tyske vinguider:
EICHELMANN 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige og dermed i ligaen af "Hervorragendes Weinguter"
FEINSCHMECKER 2024:
4,5 ud af 5 "F", og blandt "die besten Weingüter 2024"
GAULT & MILLAU WEINGUIDE 2024:
"Aufsteiger" og nu med "4 rote Trauben" og dermed i ligaen af "nationale Spitze"
FALSTAFF WEIN GUIDE 2024:
"4 Sterne" ud af 5 mulige
VINUM WEINGUIDE 2024:
"4,5 Sterne" ud af 5 mulige og 4 vine i top 10 i deres respektive kategorier
DEUTSCHER ROTWEINPREIS VINUM:
"1. Platz" i kategorien "Cabernet Familie"
JAMES SUCKLING 2024:
8 vine med 90+ point
Oprindelse
Region
Baden er Tysklands sydligste og varmeste vinregion med knap 16.000 ha vinmarker. Den ligger tæt op af grænsen til Frankrig, og netop den grænse adskiller Baden fra det franske vinområde, Alsace.
Den lune, tørre kontinental klima giver gode betingelser for dyrkning af bourgognesorterne, og særligt Spätburgunder (Pinot Noir) har stor succes i Baden og skabt regionens ry for at være en af Tysklands fineste regioner for rødvin. Jordbunden er varieret med blandt andet kalksten, granit og i den varme underzone, Kaiserstuhl endda af vulkansk oprindelse.
Syd for Baden ligger det schweiziske vinområde Schaffhausen, hvorfor man også finder en del Chasselas i Baden. Grauburgunder og Weissburgunder samt Chardonnay og også bredt anvendt, og der findes også stadig en del Müller-Thürgau
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter