Fakta
- 1 stk. 191,75
Cava Corpinnat Brut Reserva Magnum 150cl
- 1 stk. 191,75
295,-
196,67 pr. l.
1 stk.
191,75
191,75 pr stk.
Spar 103,25
Beskrivelse
Castellroig har fået en vin med i den nye ”Paraje Calificado”, som er etableret som et udstillingsvindue for Spaniens ypperste mousserende vine. Castellroig er derfor i dag meget mere end et solidt insidertip, og Marcel Sabaté er ikke længere bare 4. generation i Sabaté-familien. Nu plukker han kirsebær sammen med de magtfulde kollegaer fra Codorníu og Freixenet, og hvis han følger med i den internationale presse, vil han kunne se sig omtalt som en af de nye pionerer, der er i fuld færd med at skabe fornyet respekt omkring Spaniens mousserende vine.
Desværre er ikke alt fryd og gammen. Således stiftede 6 af de mest seriøse producenter (heriblandt Castellroig) tilbage i juli 2017 Viticultors i Elaboradors Corpinnat og registrerede samtidigt Corpinnat som et internationalt varemærke. Siden har de gennem langstrakte forhandlinger forsøgt at få embedsmændene bag Consejo DO Cava til at stramme grebet om de producenter, som fortsat har blikket alt for stift rettet mod den laveste fællesnævner.
Det lykkedes ikke, og i januar i 2019 meddelte Corpinnat, der i mellemtiden var kommet op på 9 medlemmer, at de fremadrettet ikke længere vil markedsføre deres vine under DO Cava. Derfor skal vu nu vænne os til fantasinavnet Corpinnat, der er en sammentrækning af COR (hjerte) PINNA(Penedès) NAT (født) og altså betyder "født i hjertet af Penedès".
Vores bedst sælgende Cava gennem årene tager således navneforandring i forbindelsen med skiftet til 2017 og hedder nu Corpinnat Reserva Brut.
Vinen er imidlertid lige så god som altid, ja måske endog endnu bedre. Druerne er fortsat de traditionelle spanske Macabeu, Xarel-lo og Parellada, men nu under økologisk konvertering, et lavere udbytte end tidligere og høst ad flere omgange. Frugten kommer fra omkring 40 parceller rundt omkring på de mest prestigiøse Terroirs i Penedès Terrasses del Bitlles, Turó del Mosset og familiens monopol Masia Sabaté I Coca. Vinene fra de forskellige terroirs og druer gærer hver for sig og sammenstikkes så i december til den endelige cuvée som fyldes på flasker for at eftergære og modne i nu 16 måneder inden vinen får sin Champagneprop sammen med en dosage på 9 g. pr. liter.
En gnistrende ren, fuldstændig snorlige og forfriskende Cava - undskyld Corpinnat - med pærer og moden citrus i næsen, og derunder et pirrende krydderi, som får udtrykket til at nærme sig det subtile. Undervejs skænkes vinen med et smukt skum og står herefter med masser af fine små perler, som bare bliver ved med at stige til vejrs. Det er rent og tørt uden at knase. Bare lifligt og befordrende fra start til slut på grund af den fine modne citrus, der afslutter festen.
Bemærk at der er udførlige oplysninger om høst, modning og degorgement på hver enkelt af de nummererede flasker.
Producent
Marcelino Sabaté og hans søn Marcel, er henholdsvis 3. og 4. generation og oparbejdelsen af knowhow gennem generationerne spiller en central rolle i alt, hvad der foretages hos Castellroig.
For eksempel er respekten for biodiversitet i vinmarkerne af største betydning for Sabaté-familien, og sådan har det været siden de startede med at lave vin i 1800-tallet. Det er så tæt på økologisk, som det kan komme, men Castellroig er ikke certificeret - ikke endnu.
Druerne hentes udelukkende fra egne marker, og familien har derfor i modsætning til mange andre Cavaproducenter fuld kontrol over kvaliteten. Deres fokus på terroir er der ikke mange i Penedes, der kan matche, og hver parcel holdes adskilt i vineriet og sammenstikkes først til sidst lige inden vinen aftappes på flaske for at gennemgå den såkaldte 2. gæring og få de livgivende bobler.
Som udgangspunkt får basisvinen lov til at udvikle sim mousse i 18 måneder inden den degorgeres og får sin prop. Allerede dette er længere tid end minimumskravet i Champagne og for reserva og gran reserva vinene er modningstiden helt op til 48 måneder. Kun basis vinen tilsættes likør ved degorgeringen. Alle andre vine efterfyldes blot med den samme vin og er derfor i princippet "nature".
Marcel Sabaté er meget opmærksom på, at tidspunktet for degorgeringen er væsentligt for forbrugerne på købstidspunktet, og derfor har dette været stemplet på alle flasker i adskillige år. Senest har Marcel besluttet ikke længere at style vinene med den såkaldte "vin de reserve", og alle Cava fra Castellroig er derfor i dag årgangsvine.
Den gennemgående kvalitet og det målrettede arbejde for "transparency" har betydet af Castellroig i dag er et af lokomotiverne i den spanske Cavaindustri og i 2016 blev Fina Sabaté i Coca - Castellroig kåret til årets vingård i Catalonien af "Asociación Catalana de Sumilleres (ACS)", samtidigt med at vinene kom med i konsortiets nye kategori for de bedste Cava vine kaldet "Vins de Terrer".
Marcel Sabaté har i adskillige år været meget aktiv i konsortiet plæderet for at bundniveauet i Cava industrien skulle løftes og selvom det selvfølgelig var fint at Castellroig kom med i det fine selskab var han ikke tilfreds. Han mente ikke at en ny topkategori ikke satte nogen prop i de stride strømme af Cava, der strømmede ud på markedet under forskellige registrerede varemærker, der gjorde det svært for forbrugerne at spore kilden, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava konsortiet og Cava appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret fælles sæt spilleregler og patenteret navnet Corpinnat, således at de kunne markedsføre deres vine i en selvstændig kategori.
Det har derfor i nogle år været spændende at modtage nye sendinger fra Castellroig. Var det en Cava, var det en Vins de Terrer eller var det en Corpinnat? Uanset hvad virker det som om profilen i vinene er blevet skærpet og det der i forvejen var godt er nu blevet endnu bedre. Samtidig er løsrivelsen blevet en succeshistorie, som flere andre kvalitetsorienterede producenter gerne vil være en del af. Således er foreløbig (forår 2020) Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candi og Desc Regut blevet indlemmet i flokken.
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
Corpinnat blev udkommet af 4 års tovtrækkeri i Penedes, hvor 9 vingårde endte med at melde sig ud af Cava DO for at starte Corpinnat. Oprindeligt var deres ønske, at Corpinnat skulle leve i sameksistens med Cava DO, men kun være tilladt at bruge af producenter, som levede op til den række krav, som var blevet defineret af gruppen. Hele idéen udsprang af ønsket om at hæve kvaliteten i området ved at indføre yderligere produktionskrav blandt andet længere lagring sur lie, 100% økologisk dyrkede druer og 100% fremstilling på vingården.
Da der ikke kunne opnås konsensus om sameksistens, meldte de 9 vingårde sig i januar 2019 ud af Cava DO og markedsfører nu deres vine under den ikke officielt regulerede kategori Corpinnat. Corpinnat, der frit oversat betyder ”hjertet af Pendes” er derfor ikke en DO, men kan nærmere betegnes som en forening. De 9 producenter er blandt de mest toneangivende i Penedes, og de har endvidere afgrænset et geografisk område på 22.966 ha (61% af området for Cava DO i Penedes) hvor Corpinnat kan produceres. Det betyder, at der er åbent for nye producenter i Corpinnat, som producerer vin indenfor den geografiske afgrænsning og som følger reglerne.