Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 759,85
Cava Corpinnat Brut Reserva ØKO
- 6 stk. 759,85
148,99
198,65 pr. l.
6 stk.
759,85
126,64 pr stk.
Spar 134,09
Anbefalinger
Jyllands-Posten
92
Smækker boble til prisen. Fuld af lime, lindeblomst og fersken. Vaniljekrans, gule æbler og gærdej i baggrunden, men ingen røgede saltmandler. Smagen har bid og aromaintensitet, så det basker. Intens syre trækker friskheden frem, smuk mousse, tør, frugtig finale. Morten Bundgaard - November 2024
Beskrivelse
Vi kalder den stadig Cava lidt endnu, men den rigtige benævnelse er Corpinnat. Således stiftede 6 af de mest seriøse producenter (heriblandt Castellroig) tilbage i juli 2017 Viticultors i Elaboradors Corpinnat og registrerede samtidigt Corpinnat som et internationalt varemærke. Siden forsøgte de gennem langstrakte forhandlinger at få embedsmændene bag Consejo DO Cava til at stramme grebet om de producenter, som fortsat havde blikket stift rettet mod den laveste fællesnævner, men det lykkedes ikke. Så i januar i 2019 meddelte producenterne (der i mellemtiden var blevet til 9 og nu er oppe på 12), at de fremadrettet ikke længere ville markedsføre deres vine som Cava.
Derfor er vi nu i færd med at vænne os til fantasinavnet Corpinnat, der er en sammentrækning af COR (hjerte) PINNA (Penedès) NAT (født) og altså betyder "født i hjertet af Penedès". Vores bedst sælgende Cava gennem årene tog således navneforandring i forbindelsen med skiftet til årgang 2017, og dette er således den 4. årgang af Corpinnat Reserva Brut.
Selve vinen er ikke bare lige så god som altid. Den er blevet endnu bedre angiveligt fordi, Marcel Sabaté har noget han skal bevise. Druerne er fortsat hovedsageligt de traditionelle spanske Macabeu, Xarel-lo og Parellada, men lidt Chardonnay har også sneget sig ind under huden.
Udbyttet er lidt lavere end tidligere, og for at få perfekt modnede druer høstes flere parceller ad flere omgange. Frugten kommer fra omkring 40 parceller rundt omkring på de mest prestigiøse Terroirs i Penedès, blandt andet Terrasses del Bitlles, Turó del Mosset og familiens monopol Masia Sabaté I Coca, og overalt dyrkes druerne nu økologisk kontrolleret af ”Consell Català de la Producció Agrària Ecològica” (CCPAE).
Vinene fra de forskellige terroirs og druer et gæret hver for sig og sammenstukket til den endelige cuvée i december, som er fyldt på flasker og eftergæret og modnet i mindst 20 måneder, inden vinen fik sin Champagneprop sammen med en dosage på omkring 6 g. pr. liter. Resultatet taler for sig selv, og dette er angiveligt en af de bedste spanske mousserende vine i Brut familien uanset om den kalder sig Cava eller Coprpinnat.
Gnistrende ren, fuldstændig snorlige og forfriskende bobler med pærer og sprød citrus i næsen, og derunder et pirrende krydderi, som bare pirrer. Undervejs skænkes vinen med et smukt skum og står herefter med fine små perler, som bare bliver ved med at stige til vejrs. Ren og lidt mere rank og mineralsk end tidligere, men fortsat lifligt og befordrende fra start til slut ikke mindst på grund af vinens fine toner af moden citrus.
Udførlige oplysninger om høst, modning og degorgement på bagsiden af de nummererede flasker.
Producent
Marcelino Sabaté og hans søn Marcel, er henholdsvis 3. og 4. generation og oparbejdelsen af knowhow gennem generationerne spiller en central rolle i alt, hvad der foretages hos Castellroig.
For eksempel er respekten for biodiversitet i vinmarkerne af største betydning for Sabaté-familien, og sådan har det været siden de startede med at lave vin i 1800-tallet. Det er så tæt på økologisk, som det kan komme, men Castellroig er ikke certificeret - ikke endnu.
Druerne hentes udelukkende fra egne marker, og familien har derfor i modsætning til mange andre Cavaproducenter fuld kontrol over kvaliteten. Deres fokus på terroir er der ikke mange i Penedes, der kan matche, og hver parcel holdes adskilt i vineriet og sammenstikkes først til sidst lige inden vinen aftappes på flaske for at gennemgå den såkaldte 2. gæring og få de livgivende bobler.
Som udgangspunkt får basisvinen lov til at udvikle sim mousse i 18 måneder inden den degorgeres og får sin prop. Allerede dette er længere tid end minimumskravet i Champagne og for reserva og gran reserva vinene er modningstiden helt op til 48 måneder. Kun basis vinen tilsættes likør ved degorgeringen. Alle andre vine efterfyldes blot med den samme vin og er derfor i princippet "nature".
Marcel Sabaté er meget opmærksom på, at tidspunktet for degorgeringen er væsentligt for forbrugerne på købstidspunktet, og derfor har dette været stemplet på alle flasker i adskillige år. Senest har Marcel besluttet ikke længere at style vinene med den såkaldte "vin de reserve", og alle Cava fra Castellroig er derfor i dag årgangsvine.
Den gennemgående kvalitet og det målrettede arbejde for "transparency" har betydet af Castellroig i dag er et af lokomotiverne i den spanske Cavaindustri og i 2016 blev Fina Sabaté i Coca - Castellroig kåret til årets vingård i Catalonien af "Asociación Catalana de Sumilleres (ACS)", samtidigt med at vinene kom med i konsortiets nye kategori for de bedste Cava vine kaldet "Vins de Terrer".
Marcel Sabaté har i adskillige år været meget aktiv i konsortiet plæderet for at bundniveauet i Cava industrien skulle løftes og selvom det selvfølgelig var fint at Castellroig kom med i det fine selskab var han ikke tilfreds. Han mente ikke at en ny topkategori ikke satte nogen prop i de stride strømme af Cava, der strømmede ud på markedet under forskellige registrerede varemærker, der gjorde det svært for forbrugerne at spore kilden, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava konsortiet og Cava appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret fælles sæt spilleregler og patenteret navnet Corpinnat, således at de kunne markedsføre deres vine i en selvstændig kategori.
Det har derfor i nogle år været spændende at modtage nye sendinger fra Castellroig. Var det en Cava, var det en Vins de Terrer eller var det en Corpinnat? Uanset hvad virker det som om profilen i vinene er blevet skærpet og det der i forvejen var godt er nu blevet endnu bedre. Samtidig er løsrivelsen blevet en succeshistorie, som flere andre kvalitetsorienterede producenter gerne vil være en del af. Således er foreløbig (forår 2020) Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candi og Desc Regut blevet indlemmet i flokken.
Marcelino og Marcel Sabaté blev en del af Løgismose familien i 2004 og du finder deres aktuelle bobler her
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
Corpinnat blev udkommet af 4 års tovtrækkeri i Penedes, hvor 9 vingårde endte med at melde sig ud af Cava DO for at starte Corpinnat. Oprindeligt var deres ønske, at Corpinnat skulle leve i sameksistens med Cava DO, men kun være tilladt at bruge af producenter, som levede op til den række krav, som var blevet defineret af gruppen. Hele idéen udsprang af ønsket om at hæve kvaliteten i området ved at indføre yderligere produktionskrav blandt andet længere lagring sur lie, 100% økologisk dyrkede druer og 100% fremstilling på vingården.
Da der ikke kunne opnås konsensus om sameksistens, meldte de 9 vingårde sig i januar 2019 ud af Cava DO og markedsfører nu deres vine under den ikke officielt regulerede kategori Corpinnat. Corpinnat, der frit oversat betyder ”hjertet af Pendes” er derfor ikke en DO, men kan nærmere betegnes som en forening. De 9 producenter er blandt de mest toneangivende i Penedes, og de har endvidere afgrænset et geografisk område på 22.966 ha (61% af området for Cava DO i Penedes) hvor Corpinnat kan produceres. Det betyder, at der er åbent for nye producenter i Corpinnat, som producerer vin indenfor den geografiske afgrænsning og som følger reglerne.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter