Fakta
- 6 stk. 759,90
Cava Corpinnat Reserva Brut Rosé
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Beskrivelse
Det har været en bevæget tid for Marcel Sabaté og hans team nede på Castellroig oppe i bakkerne bag Barcelona. I flere år han kæmpet for at få løftet bundniveaet blandt de spanske Cava vine, og han har blandt andet været med til at formulere de lidt skrappere regler i den nye topkategori "Vins de Terrer". Det usle bundniveau var der imidlertid ikke lydhørhed for at gøre noget ved, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava-konsortiet og Cava-appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret et sæt nye fælles spilleregler og patenteret navnet "Corpinnat", som de fremover ville i bruge i deres markedsføring og salg. Og da både "Vins de Terrer" og "Corpinnat" er blevet implementeret med tilbagevirkende kraft er det så vidunderligt, at denne vin startede sit liv som en Cava, så blev den forfremmet til en Vins de Terrer, og nu stikker 2017-årgangen så af som en Corpinnat.
Uanset etikette er vinen den samme og det betyder blandt andet at den stadig produceres uden knæfald for den "invasive" Pinot Noir. I stedet for er der tale om Grenache og den sent modnede Trepat-drue, som nogen sammenligner med den italienske Grignolino og den østrigske Blauer Wildbacher. Druerne høstes fra et par afsides beliggende terrasserne over Rio Bitlles, hvor fårene drives op gennem rækkerne med vinstokke for at nå deres græsningsarealer længere oppe.
Høsten er manuelt og nede på vingården sker der en soignering af klaserne inden de presses og får lov til at trække lidt pigment samtidig med at gæringen går i gang i rustfrit stål uden fremmede gærstammer. Grenache druerne ankommer op til 3 uger tidligere end Trepat-druerne og den endelige cuvée sammenstikkes derfor først i det nye år lige inden aftapningen på flaske og den fornyede gæring. Vinen modner herefter mindst 20 måneder inden de første flasker degorgeres med en dosage på 6-8g. pr. liter. Den præcise dato for hvornår vinen har fået sin Champagneprop er anført på flaskerne.
En meget delikat Cava, Vins de Terrer, Corpinnat - eller hvad vi nu skal kalde den - i tidens sarte rosa nuance, som skænkes med en tæt mousse og dernæst står med fine små vedvarende perler. Fin duft af hindbær og ribs der får personlighed fra strejf af timian og lakrids. Medium fyldig, helt ren og meget velafbalanceret qua den velafstemte dosage som understøtter frugten uden at stjæle friskheden.
En meget alsidig og let drikkelig omgang bobler, til velkomst til terrassen til skovturen og til næsten alle retter med ris og pasta. Ja i Spanien finder man den også perfekt til ikke alt for søde desserter, og det fungerer - skulle vi hilse og sige - overraskende godt når sødmen pareres af frugtfyldt friskhed!
Producent
Marcelino Sabaté og hans søn Marcel, er henholdsvis 3. og 4. generation og oparbejdelsen af knowhow gennem generationerne spiller en central rolle i alt, hvad der foretages hos Castellroig.
For eksempel er respekten for biodiversitet i vinmarkerne af største betydning for Sabaté-familien, og sådan har det været siden de startede med at lave vin i 1800-tallet. Det er så tæt på økologisk, som det kan komme, men Castellroig er ikke certificeret - ikke endnu.
Druerne hentes udelukkende fra egne marker, og familien har derfor i modsætning til mange andre Cavaproducenter fuld kontrol over kvaliteten. Deres fokus på terroir er der ikke mange i Penedes, der kan matche, og hver parcel holdes adskilt i vineriet og sammenstikkes først til sidst lige inden vinen aftappes på flaske for at gennemgå den såkaldte 2. gæring og få de livgivende bobler.
Som udgangspunkt får basisvinen lov til at udvikle sim mousse i 18 måneder inden den degorgeres og får sin prop. Allerede dette er længere tid end minimumskravet i Champagne og for reserva og gran reserva vinene er modningstiden helt op til 48 måneder. Kun basis vinen tilsættes likør ved degorgeringen. Alle andre vine efterfyldes blot med den samme vin og er derfor i princippet "nature".
Marcel Sabaté er meget opmærksom på, at tidspunktet for degorgeringen er væsentligt for forbrugerne på købstidspunktet, og derfor har dette været stemplet på alle flasker i adskillige år. Senest har Marcel besluttet ikke længere at style vinene med den såkaldte "vin de reserve", og alle Cava fra Castellroig er derfor i dag årgangsvine.
Den gennemgående kvalitet og det målrettede arbejde for "transparency" har betydet af Castellroig i dag er et af lokomotiverne i den spanske Cavaindustri og i 2016 blev Fina Sabaté i Coca - Castellroig kåret til årets vingård i Catalonien af "Asociación Catalana de Sumilleres (ACS)", samtidigt med at vinene kom med i konsortiets nye kategori for de bedste Cava vine kaldet "Vins de Terrer".
Marcel Sabaté har i adskillige år været meget aktiv i konsortiet plæderet for at bundniveauet i Cava industrien skulle løftes og selvom det selvfølgelig var fint at Castellroig kom med i det fine selskab var han ikke tilfreds. Han mente ikke at en ny topkategori ikke satte nogen prop i de stride strømme af Cava, der strømmede ud på markedet under forskellige registrerede varemærker, der gjorde det svært for forbrugerne at spore kilden, og derfor begyndte han sammen med en række ligesindede producenter at forberede sit exit fra Cava konsortiet og Cava appellationen.
Bruddet kom i 2018 da Castellroig sammen med Nadal, Gramona, Llopart, Recaredo og Torelló meddelte at de havde formuleret fælles sæt spilleregler og patenteret navnet Corpinnat, således at de kunne markedsføre deres vine i en selvstændig kategori.
Det har derfor i nogle år været spændende at modtage nye sendinger fra Castellroig. Var det en Cava, var det en Vins de Terrer eller var det en Corpinnat? Uanset hvad virker det som om profilen i vinene er blevet skærpet og det der i forvejen var godt er nu blevet endnu bedre. Samtidig er løsrivelsen blevet en succeshistorie, som flere andre kvalitetsorienterede producenter gerne vil være en del af. Således er foreløbig (forår 2020) Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candi og Desc Regut blevet indlemmet i flokken.
Oprindelse
Region
Catalunya ligger i Spaniens nordøstlige hjørne. Klimaet er stærkt influeret af Middelhavet med lune og tørre dage og begrænset nedbør, mens der mod nord for foden af Pyrenæerne er væsentligt køligere. Regionen dækker over 11 DO'er hvoraf den ene dækker hele regionen. Der findes også en enkelt DOCa, Priorat. Der produceres en bred række af vintyper i Catalunya fra mousserende Cava til kraftige rødvine på Tempranillo, Garnacha og Monastrell. Her findes også større beplantninger af internationale sorter som Chardonnay og Cabernet SauvignonDistrikt
DO Cava er ikke geografisk begrænset til en enkelt region. 8 regioner i Spanien må producere Cava, men i praksis fremstilles langt det meste i distriktet Penedes i Catalunya. Begrebet blev skabt 1970, hvor det tidligere anvendte navn til spanske mousserende vine, Champaña blev udfaset. De traditionelle cava-sorter er Macabeu, Parellada og Xarel-lo, men i dag bruges også Chardonnay og Pinot Noir.Til rosé anvendes ud over Pinot Noir også Monastrell, Garnacha, Malvasia og Trepat. Cava skal være lavet på den traditionelle metode med andengæring i flasken og tilbringe efterfølgende 9 måneder på gærresterne som minimum.