Fakta
- 6 stk. 1.657,50
Chablis Vau de Vey 1. Cru
- 6 stk. 1.657,50
325,-
433,33 pr. l.
6 stk.
1.657,50
276,25 pr stk.
Spar 292,50
Beskrivelse
Domiane Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star” angiveligt takket være at deres allerførste vin blev spottet af Guide Hachette hvilket ledte til, at "La Revue du Vin de France" og "Wine Enthusiast" tidligt kom på sporet af projektet, og lige nu kan far og søn alliancen Laurent og Camille Schaller ikke klage over den internationale opmærksomhed.
Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og siden var var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Familien var i menneskealder loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men Camille Schaller ville det anderledes, så da han i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at tappe deres egen vin.
Det skete i 2014, og her i deres 8. take kommer vinene med en sprød syre og den lineære næsten salte mineralitet, som var Chablis adelsmærke dengang vinbønderne kæmpede for at opnå tilstrækkelig modenhed og ikke for at undgå overmodenhed. Der var da også mange bump i Chablis i 2021. Frost, som især ramte de brede appellationer Petit Chablis og Chablis, og derpå alt for lidt sol og rekorder i nedbør, som i flere perioder umuliggjorde forebyggende behandlinger mod råd og svamp. Som Camille Schaller bemærkede, da vi var forbi i sommeren 2022, så bød 2021 på udfordringer, ”som jeg ellers kun havde hørt min far fortælle om”.
Det meste handler om Petit Chablis og generisk Chablis, men Laurent og Camille har også en halv ha. med 25 år gamle vinstokke i kimmeridgisk ler og kalksten oppe på den sydvestvendte Premier Cru Vau de Vay. Frugten herfra veksler de til denne vin, der er så elegant og mineralsk, som en Chardonnay næsten kun kan blive når vinstokkene står på de bedste skråninger i Chablis.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede oppe på Vau de Vay og vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå dekantering i 48 timer forud for den alkoholiske gæring i en lille termoregulerende rustfri ståltank, der sættes i gang med hjælp fra opformerede gærstammer, fordi kælderen reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad supporterer (holder på) de naturligt forekommende gærceller.
Det meste af vinen forbliver i tanken, men meget passende står der står et 500 liters fad ved siden af ståltanken, og det fyldes efter den malolaktiske gæring er overstået, hvilket betyder - alt efter høstens størrelse - at 20-30% af vinen er rundet af egetræ. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 10 måneder, og efter en skånsom filtrering tappes vinen på flaske.
2019-årgangen har fået fremragende anmeldelser og markerer vel det egentlige gennembrud for Domaine Schaller på den store scene. 2020-årgangen var en værdig efterfølger, og her kommer så den hidtil friskeste, hvor frugten på raffineret vis bliver eksekveret på en bund af salt mineralitet. Det er meget let at blive begejstret!
“2021 was very heterogeneous. In the end, we did quite well with about 2/3rds of a normal harvest. The bottoms and tops of the hills were well frosted but the middles produced some juice – some people had nothing so we have to be thankful. All the harvesting was done in 1 week as there was some worry of porriture. The fermentations are done and I’m happy with the evolution.” -Camille Schaller i januar 2022
Producent
Domaine Schaller er en af de nye spillere i Chablis og allerede en såkaldt “Rising Star”. Bag domainet står far og søn Laurent og Camille Schaller. Laurents far etablerede sig som vinbonde i Chablis, da en af de lokale piger i efterkrigsårene var mere tiltrækkende end hjemegnen Alsace, og det var aldrig til diskussion, at Laurent også skulle være vinbonde.
Siden 1980 har han været en af de loyale leverandører af frugt til det nærliggende verdensberømte kooperativ La Chablisienne, men hans søn ville mere end det, og da Camille i 2009 vendte hjem til gården efter at have studeret ønologi i Dijon, begyndte far og søn at forberede sig på at producere og tappe deres egen vin.
I 2014 beholdt de en del af frugten for sig selv, og de var så heldige, at deres allerførste vin blev spottet af Hachette. Og siden har den berømte guide begavet adskillige af vinene med både stjerner og deres eftertragtede favorit symbol, den såkaldte "Coup de Coeur", hvilket angiveligt er årsagen til, at "La Revue du Vin de France" og senest også "Wine Enthusiast" er kommet på sporet af Domaine Schaller.
Camille og Laurent har for længst fornemmet hvad vej vinden blæser, og de har i årevis praktiseret den såkaldte "lutte raisonnée", hvilket betyder minimering af kemi og fuldstændig udelukkelse herbicider, og i efteråret 2020 fik de papir på deres bæredygtige principper i form af det såkaldte “Haute Valeur Environnementale” certifikat på niveau 3.
Vinificeringen er traditionel, med en meget forsigtig presning af de hele drueklaser og derpå en dekantering i 12 til 24 timer forud for den alkoholiske og malolaktisk gæring i termoregulerende rustfri ståltanke, der sættes i gang med hjælp fra forskellige opformerede gærstammer fordi deres kælder reelt er en renoveret lade som endnu ikke i tilstrækkelig grad kan supportere (holde på) de naturligt forekommende gærceller.
Vinene modner afhængig af cuvée i 8-10 måneder, og da Camille prioriterer frugt, mineralitet og terroir er det kun Vieilles Vignes og de 2 Premier Crus, som nogle år perifert får lov til at kysse fadet. Camille siger selv at han stadig leder efter sin endelige signatur og at han drømmer om at give slip på de fremmede gærstammer. Men han er af gode grunde ikke egentligt utilfreds, og alle vinene indfrier da også på deres respektive niveauer alle de forventninger man kan have til friskhed, finesse og mineralitet i fin Chablis.
Laurent og Camille er stadig ydmyge omkring deres projekt og har ikke travlt med at skalere produktionen. De foretrækker så at sige “at producere til ordre” og det betyder at de endnu kun producerer i omegnen af 20.000 flasker selvom de kultiverer 18 ha. Hovedparten af frugten bliver stadig solgt til La Chablisienne, og når det kommer til Petit Chablis og Chablis kan de skalere. Derimod er mængderne af deres 3 topvine Vieilles Vignes, Vau de Vey 1. Cru og Vaucopin 1. Cru ikke prangende og Camilles lillesøster, der varetager salget har derfor etableret en allokerings liste til de utålmodigt ventende.
Domaine Schaller har været en del af Løgismose familien siden oktober 2021.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.