Fakta
- 6 stk. 1.116,90
Chablis
- 6 stk. 1.116,90
219,-
292,- pr. l.
6 stk.
1.116,90
186,15 pr stk.
Spar 197,10
Anbefalinger
Decanter Magazine
92
This is much more mineral on the nose than Brocard's Petit Chablis, with much more concentration. An attractive note of honey along with the crisp apple character makes this a pure, classy AP Chablis to drink whilst young and fresh, or to enjoy with three to four years bottles ageing. Andy Howard MW - Oktober 2022.
Beskrivelse
Domaine Brocard er en af de store spillere i Chablis, og dette er husets vigtigste vin forstået på den måde, at det er vinen flest vil opleve, og dermed vinen, som skal give forbrugerne mod på mere. For eksempel de fyldigere og lidt mere komplekse vine med Premier Cru eller Grand Cru-status.
Vinen er skabt på frugten fra en række af Brocards parceller langs vejen mellem Chablis og landsbyen Préhy, hvor jordbunden er rig på fine mineraler, og trods vekslende lag af kalksten og ler overalt indeholder så mange fossiler, at de mange steder kan ses på jordoverfladen.
Herfra høstes druerne maskinelt på få timer, når forskellige analyser dokumenterer, at det rette tidspunkt er indtruffet. Familien Brocard er varme fortalere for den maskinelle høst, og de mener, at hastigheden under høsten er en væsentlig kvalitetsparameter, og at maskinerne derfor er uundværlige. Samtidig er de nyeste og mest avancerede høstmaskiner ifølge Julien Brocard blevet så nænsomme overfor vinstokkene, at han kun har et skuldertræk til over for dem, der stadig romantiserer den manuelle høst.
Fremme i den moderne kælder fjernes blade og en del af stilkene, inden druerne presses i pneumatiske presser og gærer til vin i rustfrit stål uden tilsætning af fremmede gærstammer. Vinen modner "sur Lie" i samme ståltanke i 8 måneder, hvorefter den endelige vin sammenstikkes, filtreres og tappes på flaske.
Resultatet er en helt ren, dejlig sprød og frisk Chablis med fine noter af grønne æbler, pære og melon, der akkompagneres af lette bitter syrlige strejf af moden grape. Slank og liflig i munden med en fin frugt koncentration, som til sidst suppleres af de strejf af salt mineralitet, der gør Chablis til noget ganske særligt.
Brocards Chablis er et sikkert valg i alle årgange, og denne 2021’er som det forstås ingen undtagelse. Lidt friskere, lidt mere energi, ja lidt mere typisk Chablis end de senere års solstrålehistorier.
Nyd den for eksempel sammen med rå marineret kulmule med dild vinaigrette eller til en kold agurkesuppe med mynte.
Producent
Jean-Marc Brocard er et meget gæstfrit menneske, der altid byder velkommen i sin kælder, byde på et glas og måske en smuk rundtur i hans marker hvis vejret tillader det. Han bruger de mest moderne metoder når de mange vine kommer til verden i det store og topmoderne produktionsanlæg på Domaine Sainte Claire.
Alle processer er elektronisk overvågede og der er total kontrol med temperaturen i alle de rustfri ståltanke hvori druerne fra de mange forskellige parceller vinificeres hver for sig for at transformere de enkelte vinmarkers særpræg videre til de færdige vine.
Jean-Marc Brocard siger, at "Sandheden om en vin ligger gemt i den jord, som vinstokkene vokser i" og fortsætter: "Vores dygtighed i kælderen og teknikken er selvfølgelig vigtig, men det er kun instrumenter vi bruger til formidling, og dybest set er vin et produkt af den jord hvori vinstokkene vokser. I Chablis er jordbunden usædvanlig. Ja der findes ikke noget tilsvarende noget andet sted i verden, og derfor er jeg sikker på at fremtiden tegner lyst for Chablis også i det nye årtusinde."
Jean-Marc er med andre ord en af de varmeste fortalere for begrebet "terroir". Han mener, det er jordens særlige rigdom på kalksten med indlejringer af millioner af bittesmå maritime fossiler, der giver Chablis sit unikke aromaspil, og derfor har brugen af fade længe været bandlyst.
I 2008 blev vinmageren Patrick Piuze imidlertid erstattet af Nadine Gublin, der også arbejder for Martin Prieur på Domaine Jacques Prieur, og det har medført, at det fadfri regime nu er slut, og erstattet af en filosofi hvor 15-20 % af materialet til Grand Cru vinene modtager op til 18 måneders fadlagring.
Jean-Marc er ud af landbrugsfamilie fra Côte d´Or, men hans familie dyrkede ikke vin. Det var først da han giftede sig med barndomsveninden Claudine, og hans svigerfar, som var vinbonde i St-Bris-le-Vineux, forærede han 1 ha. med vinstokke i bryllupsgave, at eventyret begyndte.
Siden er det gået stærkt, og i dag er Domaine Brocard med sine 150 ha. og mere end 500.000 årlige flasker en af de mest betydende producenter i Chablis både kvantitativt og kvalitativt. Alligevel er det stadig et familieforetagne og Jean-Marc har haft det held at se at hans nu voksne børn, sønnerne Stéphane og Julien samt datteren Céline og nu også hans svigersøn Fréderic Gueguen alle satser på at videreføre hans livsværk.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.