Fakta
- 6 stk. 4.064,70
2017 - Champagne Marguet - 0,75l
Champagne Ambonnay Grand Cru Brut Nature BIO
- 6 stk. 4.064,70
797,-
1.062,67 pr. l.
6 stk.
4.064,70
677,45 pr stk.
Spar 717,30
Beskrivelse
Benoit Marguet har siden 2009 taget økologi og biodynamik med et sted hen, hvor kun få andre i Champagne kan være med, og ud over de hvide og lyserøde basis cuvéer producerer han efterhånden 10 forskellige Crus og Lieux-dits, som alle er blevet samlerobjekter på grund af deres personlige udtryk og sikkert også de altid stærkt begrænsede mængder.
Benoit Marguet formulerede selv sit projekt således til Ole Troelsø fra Børsen Weekend, da han var forbi i foråret 2014: "Det er ude på markerne, kvaliteten grundlægges. Hvad vi gør med druerne i kælderen, er sekundært, og jeg er fuldstændig overbevist om, at biodynamisk dyrkning giver sundere planter og en langt bedre smag i druerne. Det handler langt hen ad vejen om energi, og ved at behandle jorden respektfuldt skaber vi en bedre energi i marken, ligesom det forbedrer energien, at det er en hest, som bruges til pløjning i stedet for en traktor. På samme måde er det afgørende, at arbejdet i kældrene foregår med en god energi”.
Marguet viser med andre ord, hvor vidt man kan drive det, når hesten spændes for ploven, når svovl næsten forbliver uden for døren, og ikke mindst når man insisterer på at beskære og sortere sig frem til en så moden frugt, at tilsætning af dulmende likør ofte undlades. Selv i årgange, som kun få deklarerer som vintage.
Dette er den 6. udgave af Grand Cru Champagnen fra en del af familiens parceller nord for landsbyen Ambonnay. Den er gæret på brugte fade fra Bordeaux og et par lidt større ægformede Foudré produceret hos Taransaud og naturligvis uden fremmede gærstammer. Den malolaktiske gæring foretrækkes, men i de fade hvor den ikke kommer naturligt bliver den undladt. Vinene modner ”sur Lie” frem til juli måned hvorefter hvor den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske sammen med økologisk sukker og lidt opformeret gær. Den får lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i mindst 42 måneder inden bundfaldet bliver skudt bort og erstattet med en ultralav eller slet ingen dosage.
En meget frisk Champagne som i næsen begaver os med fin moden frugt, sprøde æbler, let bitter grapefrugt og kandiseret citrus og derpå i munden fremstår knastør, markant og qua den udeladte justering med likør i direkte forbindelse med Ambonnays fornemme terroir.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent diskrete naturvins-karakteristika
Certificeret Biodynamisk af L'Association Demeter France FR-BIO-01-63030
Producent
Ikke alting varer evigt, og 2005 var det forbi for Champagnehuset Marguet-Bonnerave i Ambonnay. En skilsmisse og et forestående generationsskifte betød at bindestregen, der havde holdt sammen på to familier siden 1971 forsvandt.
Champagnehuset Marguet Père et Fils blev en realitet.
Midt i denne brydningstid blev Benoit Marguet 5. generation i familien efter sin far Christian. I starten disponerede han over næsten 14 ha., men da en del af vinmarkerne var ejet af et kompliceret netværk at familiemedlemmer skrumpede arealet efterhånden som de forskellige aftaler ophørte. I dag er således bare 8 ha. tilbage fordelt på 7,3 ha. i Ambonnay (Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc) og 0,7 ha. i Bouzy (Les Loges, Les Hannepés).
Benoit Marguet supplerer derfor med druer fra omkring 6 ha. hovedsageligt købt hos Launois Père et Fils hvor Benoit er involveret i produktionen efter at han giftede sig med husets ældste datter Séverine, og sammen driver de også den lille eksportvirksomhed ”Les Champagnes de Benoit” hvor de hjælper små lovende producenter som f.eks. Hubert Paulet og Pertois-Moriset ud i verden.
Benoit Marguet har blandt andet arbejdet som assisterende vinmager i Washington State og senere som sommelier i Paris hvor han fik kontakt til den progressive fløj af ”Le Groupe des Jeunes Vignerons de la Champagne”, der blandt andet talte Pierre Larmandier, Anselme Selosse og Jérome Prévost. Så da han kom hjem til gården, førte det til et brud med faderens konventionelle linje og siden 2009 er alle parceller inklusive dem der tilhører Severines familie blevet kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper i en rastløs, men også insisterende og innovativ søgen efter den største og mest naturlige velsmag.
Det handler ikke kun om fravalg af kemiske forebyggelses- og bekæmpelsesmidler. De to heste Titan og Urban er også blevet en del af familien for at reducere forureningen og ikke at komprimere jorden, og for at opnå en forlænget gæring og deraf følgende mere komplekse aromaer i den færdige vin eksperimenteres der også med kvælstofreducerende bunddækker af græs og/eller afskårne blade og drueklaser. Og det stopper ikke i vinmarken. I kælderen opererer Benoit Marguet med alternative teorier til klassisk fysik inspireret af Alain og Philippe Viret fra Domaine Viret i det sydlige Rhône. En såkaldt ”kosmoskultur” der prøver at tage højde for, fange og udnytte den ”bioenergi” og de elektromagnetiske felter, der eksisterer i fadene, i kælderens udstyr og i bygningerne.
Det kan være overvældende at møde Benoit Marguet og høre om hans tanker og vilde projekter, og heldigvis behøver man ikke dele hele hans filosofi. Vinene er imponerende, de taler for sig selv og selvom der er markante prisforskelle, er der ikke noget egentlig hierarki mellem dem.
Løgismose har tilbudt Champagner fra Benoit Marguet siden 2012.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).