Fakta
- 6 stk. 9.429,90
Champagne Clicquot La Grande Dame Brut
- 6 stk. 9.429,90
1.849,-
2.465,33 pr. l.
6 stk.
9.429,90
1.571,65 pr stk.
Spar 1.664,10
Anbefalinger
Wine Spectator
95
Alison Mapjus - Marts 2023
Richard Juhlin Champagne Club
93-95
Richard Juhlin - Maj 2023
Beskrivelse
Madame Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin var på mange måder forud for sin tid. Hun mistede i 1805 sin mand, og stod som 27-årig alene tilbage med en datter på 3 og Champagnehuset Clicquot, som endnu ikke helt havde fundet ind til sin stil. Hun traf den på det tidspunkt meget kontroversielle beslutning at træde ind i den mandsdominerede verden og føre familiefirmaet videre på trods af, at hun intet vidste om fremstilling, salg og markedsføring af Champagne.
Det blev til et halvt århundrede, hvor hun både udfordrede og rystede the establishment og vel egentlig forandrede Champagne for altid. Sammen med sin kældermester opfandt hun det, vi i dag kender som remuage-systemet (den proces hvor flaskerne langsomt bringes fra vandret til lodret position for til sidst at få skudt bundfaldet væk). I 1810 begavede de os med den første vintage Champagne, som vi efterhånden har nydt godt af 67 gange, og i 1818 lancerede de den lyserøde Champagne som vintype ved at tilsætte rødvin til en af deres cuvéer inden den 2. gæring i flaskerne.
Disse meritter blev fejret og hædret ved at lancere denne La Grande Dame i forbindelse med Champagne Veuve Clicquots 200-års jubilæum i 1972 (en vintage 1966), og da Madame Clicquot allerede i 1825 konkluderede, at ”det er de blå druer, der begaver os med de bedste hvidvine” har Pinot Noir lige fra starten været dominerende i vinen, og således er der da også her i 2015 udgaven af anvendt hele 90% af den berømte blå drue.
Der er tale om Pinot Noir fra Veuve Clicquots egne Grand Cru parceller i Aÿ, Ambonnay, Bouzy, Verzy samt Verzenay og Chardonnay fra parceller omkring Le-Mesnil-sur-Oger. Traditionel gæring i stål og beton og fadlagring i brugte fade i op til 12 måneder af hovedparten af vinene inden den endelige cuvée er sammenstukket og gæret på ny og hvorefter den har tilbragt mere end 7 år sammen med gærresterne inden de første flasker allersidst i 2022 blev degorgeret til ned i nærheden af Extra Brut med en dosage på 6g.
"La Grande Dame 2015 is an exceptional sunny vintage for a wine full of tension and elegance. It reveals this great wine’s verticality thanks to the Pinot Noirs harvested from our historical Grands Crus.” Didier Mariotti - Chef de Cave
”Min vision med La Grande Dame er at tilføre vinen den elegance og finesse, som Pinot Noir fra disse særlige Grand Cru parceller besidder. På en måde er det foreningen af dybde, blødhed, lethed og elegance, der gør denne Cuvée helt exceptionel”. Dominique Demarville - Chef de Cave hos Clicquot frem til 2019.
Producent
Champagne Veuve Clicquot gemmer på historien om Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Hun blev på grund af sine bedrifter "La Grande Dame" i Champagne. Hun mistede i 1805 sin mand, og stod som 27-årig alene tilbage med en datter på 3 og Champagnehuset Clicquot, som endnu ikke helt havde fundet ind til sin stil. Hun træffer den på det tidspunkt meget kontroversielle beslutning om at træde ind i den mandsdominerede verden for at føre familiefirmaet videre på trods af, at hun intet vidste om fremstilling, salg og markedsføring af Champagne.
Selvom Madame Clicquot døde 89 år gammel i 1866, tilskrives hun fortsat en betydelig del af æren for, at Champagne er ren og klar, idet hun sammen med sin kældermester opfandt det, vi i dag kender som "remuage-systemet" - den proces hvor flaskerne langsomt bringes fra vandret til lodret position for til sidst at få skudt bundfaldet væk.
Siden er Champagne Veuve Clicquot blevet et ikon i brancen, og det er Veuve Clicquot, der står bag "Den Gule Enke", som produceres i imponerende mængder, som er blevet mishandlet nytårsaften i mange danske hjem, fordi den absolut skulle opleves sammen med stykker af al for sød kransekage.
Frugten kommer dels fra Veuve Clicquot 's egne 284 ha. i 22 forskellige kommuner, dels fra opkøbte druer, der antages at komme fra yderlige 1.000 ha. spredt ud over hele Champagne distriktet. Det nøjagtige antal af kontrakter og størrelsen af den samlede produktion er en fabrikshemmelighed, men ingen er i tvivl om, at der er tale om et mægtigt puslespil, der kræver et stort logistisk setup, før det år ud og år ind lykkes at begave verden med Champagne Brut, Champagne Demisec og Champagne Rosé i en forbløffende ensartet kvalitet.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter