Fakta
- 6 stk. 14.254,50
1995 - Champagne de Venoge - 0,75l
Champagne Louis XV Brut Millésimé
- 6 stk. 14.254,50
2.795,-
3.726,67 pr. l.
6 stk.
14.254,50
2.375,75 pr stk.
Spar 2.515,50
Anbefalinger
James Suckling
98
Juli 2019
Robert Parker - The Wine Advocate
97
Stephan Reinhardt - November 2017
Wine Enthusiast
92
Roger Voss - December 2009
Beskrivelse
Denne Champagne Cuvée Louis XV skiller sig ud ikke alene på grund af prisen, men også fordi den er produceret i klare karaffel lignende flasker. Man kan vælge at synes det er smukt eller kitschet. Under alle omstændigheder er der tale om en raffinering af det udtryk, De Venoge allerede opfandt til deres Cuvée des Princes i 1961.
Cuvée Louis XV er udelukkende sammenstukket af frugt fra Grand Cru marker. Dels Pinot Noir fra Verzenay, Ambonnay, Mailly og Bouzy, dels Chardonnay fra Avize, Cramant, Mesnil-sur-Oger og Chouilly, således at man endte med en 50/50 blanding. Det er en ung Eric Lebel, der senere blev den feterede Chef de Cave hos Krug Champagne, der har skabt vinen, og siden er den blevet passet af Thierry Grasco (headhuntet til Pommery) og siden 2001 af Isabelle Tellier, som er en af de meget få kvindelige vinmagere i Champagne.
Eric Lebel har angiveligt skabt vinen ved at lave et særligt take på den allerede udmærkede de Venoge Cuvée de Princes ved dels udelukkende at anvende Grand Cru frugt dels ved at ekskludere Pinot Meunier fra drueblandingen. Der er tale om gæringen i stål og beton med fuld malolaktisk forgæringen og så assemblage og fornyet gæring i flaskerne i foråret 1996, og herefter er det så, at vinen har været gemt væk og glemt i kældrene i Èpernay frem til 2006, hvor de første flasker degorgeres med en behersket dosage på 6g.
Her er vel nærmest tale om flydende kulturhistorie og vinen kan opleves som en parallel til Oenotheque vinene (de senere P2 og P3), som Richard Geoffroy har fremtryllet for Dom Pérignon. De mange år i flasken har taget pant i de synlige bobler, men i munden er vinen stadig livlig og prikkende og for dem der holder af udviklet Champagne er dette et eldorado af finesse og nuancerigdom. Meget toastet, med benzin på bålet som i helt stor moden Riesling og med så meget af den oprindelige friskhed intakt, at f.eks. Robert Parkers mand i Champagne Stephan Reinhardt tabte kæben, da han smagte vinen i november 2017:
"What a gorgeous bouquet is this! Vinous and slightly oxidative, with hints of figs and dates, toffee, Madeira, Vin Jaune, Sherry, biscuits, toasted rice, white mushrooms, earthy flavors, licorice, oriental spices, vanilla, dried oranges and apricots and a thousand more flavors. If you like matured Champagnes, you'd die for this. On the palate, however, this is a fascinatingly pure, fresh, tight and delicate Champagne that is lithe and perfectly balanced but also concentrated. The finish is again pure, fresh and mineral, with stewed apricot and peach flavors in the salty aftertaste. This is a great delicacy delivered onto the palate with sophisticated intensity and stunning tension."
Vi er forbi diskussionen om hvor vinen skal placeres i det salte køkken. Dette er ren meditation sammen med andre indforståede vin venner.
Producent
Champagne De Venoge er i dag en del af Lanson-BCC-gruppen, der er den næststørste i Champagne efter Moët & Hennessy og også kontrollerer Philipponnat, Chanoine Frères/Tsarine, Boizel, Alexandre Bonnet og Besserat de Bellefon. Huset ledes af Gilles de la Bassetiere, der kan kalde sig præsidenten, og under hans ledelse, er man godt på vej tilbage mod fordums styrke også kvantitativt og produktion har nu rundet de 700.000 flasker som fordeles nogenlunde ligeligt mellem hjemlandet og eksportmarkederne.
De Venoge har siden etableringen i 1837 været præget af mange bemærkelsesværdige kvinder og derfor er det næsten symbolsk at en af Champagnes meget få kvindelige vinmagere, Isabelle Tellier, nu er trådt ind i rollen som Chef de Cave hvor hun på fornemste vis løfter arven efter blandt andre Eric Lebel (der blev headhuntet til Krug) og Thierry Grasco (som nu er hos Pommery).
De Venoge's stil er bortset fra de karaflede Louis XV cuvéer udpræget vinøs og stringent. Man anvender udelukkende mosten fra det første pres og alle vinene modner mindst i 36 i måneder inden de degorgeres med en relativt lav dosage på mellem 5 og 7 gram for at værne om friskheden.
De Venoge står bag 2 af de ældste og mest veletablerede Champagne brands. Dels Cordon Bleu fra 1851 med det blå bånd på etiketterne, som skal illustrere den schweiziske Venoge-flod som også har lagt navn til familienavnet. Dels Cuvée des Princes fra 1858, der oprindeligt blev kreeret som en hyldest til efterkommerne af gamle fyrstedømme i Orange (kongehuset i Holland) og som siden 1961 er blevet produceret i karaffel lignende flasker. Endelig raffinerede man i 2005 karaflen og begyndte i særlige årgange at lancere den eksklusive Cuvée Louis XV, som siden er blevet et samlerobjekt.
De Venoge flyttede i 2015 ind i nummer 33 på den berømte Avenue de Champagne i Epernay, hvor der er indrettet hotel og et ret enestående Vinotheque hvor man mod behørig betaling kan få smag for ældre moden Champagne. Således har man fortsat de fleste årgangs Champagner fra 1970'erne og fremefter i kælderen, og hvis man bestiller sin favorit årgang et par dage i forvejen, vil den blive degorgeret og forsynet med en Champagne prop til lejligheden.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.