Fakta
- 6 stk. 3.570,-
Champagne Millésime Grand Cru Extra Brut
- 6 stk. 3.570,-
700,-
933,33 pr. l.
6 stk.
3.570,-
595,- pr stk.
Spar 630,-
Anbefalinger
Le Point Spécial Vin
19
Nez touche de truffe, épices, craie, bouche tendue, élégante, tension, saveur, maturité bien contrôlée, le top du Mesnil. Jacques Dupont - November 2021
Politiken
94
Kraftfuld, fyldig vin med moden æbletone, toast, valnødder og et strejf oloroso-sherry. Tør og præcis smag med stor dybde og både moden intensitet og livlig syre. En vin med mange lag. Det er et topeksemplar af en Grand Cru Blanc de Blancs, som er eminent til hummer naturel med smørsauce. #1 i Politikens anbefalinger af nytårsbobler. Thomas Ilkjær - December 2021
Beskrivelse
Al Champagne fra Pierre Moncuit er i princippet årgangs Champagne idet Nicole Moncuit, der er 4. generation på gården for år tilbage besluttede ikke længere at anvende vin de reserve for som Nicole udtrykker det "at fastholde så meget typisitet og terroir som muligt". Når det gælder Champagne Moncuit betyder Millésime således blot, at der er tale om en særlig god årgang, hvor Nicole og hendes datter Valérie, som har været med siden 2007 vurderer at de bedste cuvéer vil vinde ved at få lov til at modne mange måneder ekstra i flaskerne forud for degorgement.
Vinen er udelukkende skabt på Grand Cru frugt fra Le Mesnil-sur-Oger, hvor familien ejer 15 ha. fordelt på mere end 20 forskellige parceller, inklusive nogle på de bedste og mest veleksponerede marker på Les Chétillons. Høsten er manuel og druerne fra de forskellige parceller gærer efter direkte presning af de hele klaser hver for sig i rustfrit stål hvor de også alle gennemgår den malolaktiske gæring, hvor det altid høje indhold af æblesyre i druerne fra Le Mesnil omdannes til mælkesyre og giver basisvinene et noget mere cremet og umiddelbart udtryk end så mange andre. Kort inde i det nye år sammenstikkes de bedste cuvéer og fyldes på flasker samtidig med, at der tilsættes sukker og opformeret gær fra egne marker.
Den fornyede gæring og den efterfølgende flaskemodning strækker sig herefter over mindst 96 måneder inden de første flasker får deres Champagneprop og en dosage, som i mange år definerede vinen som Brut. Men tiderne skifter og i takt med at mange restauranter er begyndt at efterspørge et mere tørt udtryk er Nicole og Valérie begyndt at holde igen med likøren og tapper også en Extra Brut og en Brut, som de kalder Non Dosé fordi de tilsætter så forsvindende lidt likør, at det praktisk taget er umærkeligt.
Producent
Champagne Pierre Moncuit blev etableret i 1889 af Pierre Moncuit og hans kone Odile Moncuit-Delos.
Champagne Pierre Moncuits vingård ligger i en lille stille gade i hjertet af vinbyen Mesnil-sur-Oger. Det er her, Krug skabte prestigeprojektet Clos de Mesnil. Det er her, Laurent-Perrier henter frugten til de fine årgangs-champagner fra Salon, og det er kommunen, som mange kalder den ypperste på hele den 20 kilometer lange østvendte skråning, som vi har lært at kende som Côte de Blancs.
Så hvis vi taler om beliggenhed, er Champagne Pierre Moncuit en ren vinder, ikke mindst fordi familien ejer hele 15 hektar med Grand Cru-status fordelt på 22 forskellige parceller omkring byen, inklusive veleksponerede dele af den måske mest berømte skråning, Les Chétillons.
Det forpligter, og siden 1977 har Nicole Moncuit først sammen med broderen Yves, og nu også sammen med datteren Valérie Charpentier ført bevis for, at der findes en vidunderlig verden ved siden af Le Grande Marques i Champagne.
Nicoles rejse har samtidig udviklet sig til et opgør med de store spilleres fokus på konform ensartethed og udeblivende overraskelser. Det har betydet et farvel til ”vin de reserve” til at udviske forskellene mellem forskellige årgange. Det har betydet et farvel til at ”manipulere med friskheden” ved at undertrykke den malolaktiske gæring. Det har betydet, at mange års flaskemodning ikke er i fokus, og endelig er Nicole begyndt systematisk at reducere mængden af tilsat likør, når bundfaldet skydes bort, og champagneproppen bankes på plads.
Resultatet er nogle af de mest transparente og vitale Champagner på markedet, som – også når der ikke er årgange på flaskerne – byder sig til med små pirrende nuanceforskelle, hver eneste gang et nyt lot-nummer frigives til salg, og befriende nok er der ingen diskussion om, hvornår de skal nydes. De er klar, når de frigives til salg, og byder sig her til med en næsten Meursault-agtig glød, som er ganske enestående.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Cote de Blancs udgør et af de vigtigste underområder i Champagne regionen sammen med Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Området ligger syd for Epernay og Montagne de Reims og inkluderer ca 3300 ha vinmarker overvejende beplantet med Chardonnay. Markerne er for de flestes vedkommende placeret på en gennemgående østvendt skråning, og dækker blandt andet seks Grand Cru kommuner herunder nogle af Champagnes bedste som Mesnil-sur-Oger, Avize og Cramant. Jordbunden er meget kalkholdig med solide forekomster af den påskønnede Belemnit kalk.