Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 3.054,90
Champagne Moët Grand Vintage Extra Brut
- 6 stk. 3.054,90
599,-
798,67 pr. l.
6 stk.
3.054,90
509,15 pr stk.
Spar 539,10
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
93
William Kelley - Marts 2021
Decanter Magazine
91
Simon Field MW - Marts 2021
James Suckling
93
Marts 2021
Jancis Robinson
16
Jancis Robinson - Marts 2021
La Revue du Vin de France
91
Revue du Vin de France #666 Spécial Champagne - December 2022
Beskrivelse
Grand Vintage 2013 - der er den 75. tyvende i rækken af Vintage Champagner fra Moët & Chandon siden huset lancerede deres første årgangs Champagne tilbage i 1842 - er en imponerende vin, dels fordi den smager godt, dels fordi det er forbløffende, at det er muligt at producere hundredtusindvis af flasker på et så højt og ensartet niveau.
Vinen er resultatet af en blanding af vine skabt fra druerne på op mod 100 forskellige parceller rundt om i Champagne. Chardonnay er altid den dominerende drue og derpå følger Pinot Noir og så Pinot Meunier i et blandingsforhold, som Moët & Chandon historisk ikke altid formåede at redegøre for.
Sådan er det imidlertid ikke længere, og selvom det har været et kompliceret regnestykke, kunne chef de cave Benoît Gouez i forbindelse med lanceringen oplyse, at fordelingen i 2013-årgangen var 41/38/21, og at vinen efter 60 måneders modning i flaske var degorgeret med en dosage på bare 5g. pr. liter hvilket betyder, at den igen ankommer som Extra Brut.
Nok engang et dejligt glas Champagne, men også en noget anderledes oplevelse end den rige næsten opulente 2012’er. Man næsten fornemmer at 2013 er et køligere år hvor man for første gang i 30 år måtte hen midt i oktober før druerne var klar til at blive høstet og Benoît Gouez sammenfatter det meget fint når han siger at hans team greb chancen og producerede “a style of vintage we had from the ‘60s to the middle of the ‘80s, before the climate warmed.” Og Benoît Gouez beskriver vinen som “autumnal, energetic and chiselled. We don’t have apricot and peach, or ripe citrus. It’s all about apples with white autumnal fruit. Very classic balance and fine for maturity.”
Champagne elsker skaldyr. Det gør Grand Vintage 2013 også, og den er naturligvis en oplagt ledsager til både jomfruhummer, østers og kammuslinger.
Producent
Moët & Chandon er den helt store Champagne gigant, og en virksomhed der bliver stadig større hvert minut der går. Huset blev etableret tilbage i 1743 af Claude Moët, og huset fik hurtigt mange prominente kunder, her i blandt Kong Louis XV.
Indtil 1987 tegnede de sig med datterselskaberne Mercier og Ruinart for omkring en fjerdedel af regionens champagne salg, og nu efter opkøb af Veuve Clicquot og Pommery er Moët gruppen på vej mod total dominans især på eksportmarkederne.
Moët er naturligvis de største jordbesiddere i Champagne - mere end 1000 ha. er det efterhånden blevet til - men dette areal dækker kun 20% af virksomhedens behov for druer, og derfor er der skrevet hundredvis af kontrakter med druedyrkere, ligesom der købes betydelige mængder "råvin" fra en række andre Champagneproducenter.
Dermed er det blevet muligt, at åbne en flaske fra Moët & Chandon et eller andet sted på kloden næsten hvert sekund, uden at kilden tørrer ud!
For en så stor organisation er den gennemgående kvaliteten hos Moët & Chandon høj, og de midler der bliver investeret i at sikre virksomhederne den fornødne innovative ekspertise, det bedst tænkelige tekniske udstyr og det bedst mulige druemateriale er intet mindre end imponerende.
Moët et Chandon har sit domicil i Epernay på Montagne de Reims, og huset er kendt for en gennemgående reduktiv stil, hvilket også er tydeligt på øverste niveau i Dom Perignon. Under den indledende gæring og lagring af basevinene beskyttes disse markant mod ilt, og fadlagring anvendes ikke. Moëts champagner står derfor i skarp kontrast til f.eks. Bollinger og Krug, som flittigt anvender fadlagring i produktionen.
Siden 2005 er det den talentfulde Benoît Gouez, der har været Chef de Cave hos Moët et Chandon.
Se de aktuelle vine fra Moët et Chandon her
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter