Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 3.819,90
Champagne Moët Grand Vintage Extra Brut
- 6 stk. 3.819,90
749,-
998,67 pr. l.
6 stk.
3.819,90
636,65 pr stk.
Spar 674,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
93
Antonio Galloni - November 2022
James Suckling
92
Januar 2023
Richard Juhlin Champagne Club
87-93
Ricard Juhlin - Oktober 2022
Beskrivelse
Grand Vintage 2015 - der er den 76. tyvende i rækken af Vintage Champagner fra Moët & Chandon siden huset lancerede deres første årgangs Champagne tilbage i 1842 - er som altid en imponerende vin, dels fordi den smager godt, dels fordi det er forbløffende, at det er muligt at producere hundredtusindvis af flasker på et så højt og ensartet niveau.
Vinen er resultatet af en blanding af vine skabt fra druerne på op mod 100 forskellige parceller rundt om i Champagne. Chardonnay har altid været den dominerende drue fulgt af Pinot Noir og så Pinot Meunier i et blandingsforhold, som Moët & Chandon historisk ikke altid formåede at redegøre for.
Sådan er det imidlertid ikke længere. 2015 var et historisk godt år for Pinot Noir og derfor er Chardonnay undtagelsesvis blevet vippet af pinden, og selvom det givet har været et kompliceret regnestykke, kunne chef de cave Benoît Gouez i forbindelse med lanceringen oplyse, at fordelingen i 2015-årgangen var 44/32/24, og at vinen efter 60 måneders modning i flaske var degorgeret med en dosage på bare 5g. pr. liter hvilket betyder, at den igen ankommer som Extra Brut.
Nok engang et dejligt glas Champagne, som Benoît Gouez i forbindelse med frigivelsen fortale skulle værdsættes for ”its brilliance, tender bouquet and enveloping palate.”
Den mangeårige svenske Champagne ekspert Richard Juhlin kommer lidt tættere på og i sin anmeldelse fra i oktober 2022 diskuterer han nok engang, hvornår det optimale tidspunkt for nydelsen indtræffer, samtidig med at han næsten provokerende giver vinen et spænd på 7 point på 100-pointskalaen: ”As the infamous Zusuki fly destroyed parts of the 2014 harvest at Moêt & Chandon, Benoit Gouez was relieved and pleased when the next harvest yielded such large quantities of whole and magnificent clusters of grapes as 2015 produced. Overall, 2015 is an easily worked uncomplicated vintage that is very similar to the last vintage in 2022. The potential alcohol was high and the acidity really low. On the plus side, the phenolic ripeness was superb and the richness of extract, chalky salinity and a grapefruit tannic bitterness provided contrasting flavor details that offset the low acidity. This is surely the melody of the future as the climate gets warmer and Champagne growers have to find other ways to create resilience and balanced harmony in their wines. The dosage should also be lower and in this specific case we are down to 5 grams of sugar. I think Benoit convinced us all of the wine's good storage potential and development by opening a series of vintages with similar warm climate characteristics. 2003 and 1999 perhaps most clearly showed that these types of vintages almost stay in growth for 15 years or so. I miss the house's reductively roasted character here, but am impressed by the full roundness and nuttiness that the wine shows from the start. The fruit is broad, but not flattering and the mousse may feel a little too aggressive as freshly disgorged. Fortunately, it's a problem that will be solved in a couple of months. Anyway, I won't be opening my bottles until my 70th birthday as I expect a great experience if my nose and brain are still with me.”
Champagne elsker skaldyr. Det gør Grand Vintage 2015 også, og den er naturligvis en oplagt ledsager til både jomfruhummer, østers og kammuslinger.
Producent
Moët & Chandon er den helt store Champagne gigant, og en virksomhed der bliver stadig større hvert minut der går. Huset blev etableret tilbage i 1743 af Claude Moët, og huset fik hurtigt mange prominente kunder, her i blandt Kong Louis XV.
Indtil 1987 tegnede de sig med datterselskaberne Mercier og Ruinart for omkring en fjerdedel af regionens champagne salg, og nu efter opkøb af Veuve Clicquot og Pommery er Moët gruppen på vej mod total dominans især på eksportmarkederne.
Moët er naturligvis de største jordbesiddere i Champagne - mere end 1000 ha. er det efterhånden blevet til - men dette areal dækker kun 20% af virksomhedens behov for druer, og derfor er der skrevet hundredvis af kontrakter med druedyrkere, ligesom der købes betydelige mængder "råvin" fra en række andre Champagneproducenter.
Dermed er det blevet muligt, at åbne en flaske fra Moët & Chandon et eller andet sted på kloden næsten hvert sekund, uden at kilden tørrer ud!
For en så stor organisation er den gennemgående kvaliteten hos Moët & Chandon høj, og de midler der bliver investeret i at sikre virksomhederne den fornødne innovative ekspertise, det bedst tænkelige tekniske udstyr og det bedst mulige druemateriale er intet mindre end imponerende.
Moët et Chandon har sit domicil i Epernay på Montagne de Reims, og huset er kendt for en gennemgående reduktiv stil, hvilket også er tydeligt på øverste niveau i Dom Perignon. Under den indledende gæring og lagring af basevinene beskyttes disse markant mod ilt, og fadlagring anvendes ikke. Moëts champagner står derfor i skarp kontrast til f.eks. Bollinger og Krug, som flittigt anvender fadlagring i produktionen.
Siden 2005 er det den talentfulde Benoît Gouez, der har været Chef de Cave hos Moët et Chandon.
Se de aktuelle vine fra Moët et Chandon her
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Aube også kendt som Cote de Bar er et område indenfor Champagne regionen. Aube udgør de sydligste vinmarker i regionen og ligger geografisk tættere på Chablis end på resten af de Champagne producerende områder. Jordbunden har af samme årsag flere fællestræk med Chablis, blandt andet solide forekomster af Kimmeridge ler og mergel. Vinmarksarealet er ca 8000 ha. Hoveddruen er Pinot Noir som pga de lune dyrkningsforhold modner godt her og giver fyldige vine, men også Chardonnay og Pinot Meunier er plantet her.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter