Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 10.179,60
Champagne Sapience Brut Nature BIO
- 6 stk. 10.179,60
1.996,-
2.661,33 pr. l.
6 stk.
10.179,60
1.696,60 pr stk.
Spar 1.796,40
Anbefalinger
James Suckling
96
This is super-elegant and has the silkiness and refinement that we associate with prestige cuvee Champagnes, but these qualities are combined with a flintiness that is rare in this category. I love the lemon curd and tart au citron character, but even this needs time to open up. Enormously concentrated and equally subtle on the creamy yet very focused palate. Staggeringly fresh finish. Stuart Pigott - Juli 2023
Beskrivelse
"Her er den så. Champagnen med magiske evner. En væske, der gik i Søren Franks ben, sendte rystelser gennem kroppen og lod kundalinikraften strømme frit fra bunden af rygsøjlen til hjernen. Efter sigende en stærkt lystbetonet oplevelse, egentlig uforklarlig og subjektiv, men jeg tænkte: det vil jeg også prøve!"
Nogle gange behøver vi ikke skrive det hele selv, og selvom vi nu er nået til 2014-årgangen og den 9. udgave af vinen omfavner René Langdahls vellystige oplevelse med Champagne Sapience Brut Nature Premier Cru 2007 publiceret på renelangdahl.com i november 2017 denne ikoniske vin. Så vi rækker mikrofonen frem. Med respekt:
"Krug Clos de Mesnil, Krug Grande Cuvée… Selosses Substance, de kræver vel indsigt at værdsætte alle sammen. Mange forstår ikke storheden i champagne. Hvis Sapience bærer åndelig kraft i sig, burde den kunne ramme folk uden forståelse for champagne, men med åbne receivers, folk der har kontakt til deres chakraer og har klarsyn. Jeg er ikke til hokus-pokus! God champagne forstår jeg uden auratolkning og energistrømsmodtagelse. Sapience 2007 er banalt fremragende! Afpillet, indskrumpet og ekspansiv og svulmende på samme tid. Trænoter, aromatiske tropesorter, oxiderede elementer a la Selosse og forvirrende popkultursprægede sødlige toner af kirsebærlikør, mens smagens abrupte anti-dosage-præsens er renselse for sjæl og krop. Mystiske, kald det bare okkulte sivende indslag af røget honning, morkelessens og besnærende parfume, der sandsynligvis leger med underbevidstheden – det ved jeg jo i sagens natur intet om. Vi er meget langt fra karameliseringseffekt, men eftersmagen klinger ud som violiner i et stykke af Brahms. Og med grape."
Benoit Marguet har på få år etableret sig som et gadekryds mellem en enfant terrible og et vidunderbarn, og på frugt fra resterne af familiens vinmarker omkring Ambonnay og frugt fra hustru Séverine Launois besiddelser skaber han det, som Søren Frank allerede i 2014 valgte at kalde ”kosmiske Champagner”, efter Søren under et besøg var blevet belært om smagebordets frekvens og havde måttet stille spyttespanden ned på gulvet, fordi Benoit Marguet mente, at den udstrålede dårlig karma.
Benoit Marguet tager økologi og biodynamik med et sted hen, hvor kun få andre i Champagne, ja i hele Frankrig kan eller vil være med! Hovedparten af vinen gærer på brugte fade fra Bordeaux og større æggeformede Foudres produceret hos Taransaud. Den er sammenstukket af 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir og 25% Pinot Meniuer, og hvis den malolaktiske gæring ikke kommer af sig selv, bliver den undladt. Vinene forbliver ”sur Lie” i fadene frem til juli måned inden den endelige cuvée sammenstikkes, tappes på flaske og får tilsat lidt opformeret gær (fra den første gæring) og økologisk rørsukker. Herefter har vinen fået lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i 96 måneder, hvorefter bundfaldet er blevet skudt bort og erstattet med vin fra andre flasker.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi lander i naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette fra 1 til 4.
- Her oplever vi Funkiness 2: Så forvent diskrete naturvins-karakteristika
- Certificeret økologisk og biodynamisk af Ecocert France og L'Association Demeter France
Producent
Ikke alting varer evigt, og 2005 var det forbi for Champagnehuset Marguet-Bonnerave i Ambonnay. En skilsmisse og et forestående generationsskifte betød at bindestregen, der havde holdt sammen på to familier siden 1971 forsvandt.
Champagnehuset Marguet Père et Fils blev en realitet.
Midt i denne brydningstid blev Benoit Marguet 5. generation i familien efter sin far Christian. I starten disponerede han over næsten 14 ha., men da en del af vinmarkerne var ejet af et kompliceret netværk at familiemedlemmer skrumpede arealet efterhånden som de forskellige aftaler ophørte. I dag er således bare 8 ha. tilbage fordelt på 7,3 ha. i Ambonnay (Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc) og 0,7 ha. i Bouzy (Les Loges, Les Hannepés).
Benoit Marguet supplerer derfor med druer fra omkring 6 ha. hovedsageligt købt hos Launois Père et Fils hvor Benoit er involveret i produktionen efter at han giftede sig med husets ældste datter Séverine, og sammen driver de også den lille eksportvirksomhed ”Les Champagnes de Benoit” hvor de hjælper små lovende producenter som f.eks. Hubert Paulet og Pertois-Moriset ud i verden.
Benoit Marguet har blandt andet arbejdet som assisterende vinmager i Washington State og senere som sommelier i Paris hvor han fik kontakt til den progressive fløj af ”Le Groupe des Jeunes Vignerons de la Champagne”, der blandt andet talte Pierre Larmandier, Anselme Selosse og Jérome Prévost. Så da han kom hjem til gården, førte det til et brud med faderens konventionelle linje og siden 2009 er alle parceller inklusive dem der tilhører Severines familie blevet kultiveret efter økologiske og biodynamiske principper i en rastløs, men også insisterende og innovativ søgen efter den største og mest naturlige velsmag.
Det handler ikke kun om fravalg af kemiske forebyggelses- og bekæmpelsesmidler. De to heste Titan og Urban er også blevet en del af familien for at reducere forureningen og ikke at komprimere jorden, og for at opnå en forlænget gæring og deraf følgende mere komplekse aromaer i den færdige vin eksperimenteres der også med kvælstofreducerende bunddækker af græs og/eller afskårne blade og drueklaser. Og det stopper ikke i vinmarken. I kælderen opererer Benoit Marguet med alternative teorier til klassisk fysik inspireret af Alain og Philippe Viret fra Domaine Viret i det sydlige Rhône. En såkaldt ”kosmoskultur” der prøver at tage højde for, fange og udnytte den ”bioenergi” og de elektromagnetiske felter, der eksisterer i fadene, i kælderens udstyr og i bygningerne.
Det kan være overvældende at møde Benoit Marguet og høre om hans tanker og vilde projekter, og heldigvis behøver man ikke dele hele hans filosofi. Vinene er imponerende, de taler for sig selv og selvom der er markante prisforskelle, er der ikke noget egentlig hierarki mellem dem.
Løgismose har tilbudt Champagner fra Benoit Marguet siden 2012.
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter