Fakta
- 6 stk. 7.624,50
Chapelle-Chambertin Grand Cru
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
1.993,33 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
92-95
December 2018
Allen Meadows - Burghound
90-93
Januar 2019
Vinous by Antonio Galloni
90-92
Neal Martin - Januar 2019
Beskrivelse
En la Chapelle er opkaldt efter det lille kapel, som munkene fra Bèze abbediet engang opførte på stedet. Kapellet blev ødelagt i 1830, og i dag er der udelukkende vinstokke så langt øjet rækker på den 5,4 ha. store og flade vinmark, der ligger nedenfor det stadig delvis muromkransede Clos de Bèze. Her ejer familien Drouhin en lille parcel på bare 0,52 ha., der er tilplantet i 1953 og 1986, og som regel leverer frugt nok til at fylde 8 fade.
I 2017 måtte man igen klippe kraftigt i drueklaserne, efterhånden som høsten kom i hus i perioden mellem den 6. og 15. september. Ikke på grund af råd eller sygdom, men fordi modningen på de enkelte vinstokke var meget ujævn som følge af, at frosten den 29. april - trods en fantastisk fælles indsats fra vinbøndernes side - sved mange knopper.
Man endte til sidst med et udbytte på bare 28 hl/ha, men havde alligevel igen smukke og hele klaser nok til, at man kunne fortsætte arbejde med hele klaser under vinificeringen i kælderen, hvor Philippe Drouhin’s datter Charlotte har været tilbage fra barsel i et par år og nu sammen med sin lillebror Nicolas uden det store drama får lov til at sætte væsentlige fingeraftryk på druernes forvandling til vin.
Således er next generation stærkt optaget af den forandrede kompleksitet anvendelsen af de hele drueklaser tilfører til vinene. I 2017 er der således brugt 25% hele drueklaser, og samtidig er tiden i fadene fra Allier og Nivemais - der ikke længere er 100% nye - reduceret til 16 måneder, således at Philippe, Charlotte og Nicolas har kunnet sammenstikke og tappe vinen uden klaring, filtrering eller stress først på sommeren i 2018.
Mange kritikere har samtidigt med at de roste og respekterede vinen udtrykt, at der her var et potentiale som endnu ikke helt var udfoldet. Meget tyder på at dette nu er ved at ske. I hvert fald rykker brugen af hele drueklaser og det lidt mere beherskede fad aftryk ved balancen i vinen til fordel for både frugten og friskheden.
Vinen vil fungere perfekt sammen med fuglevildt med en såkaldt sauce vigneronne eller sammen med en ribeye med glaserede og brændte løg på en puré af bagte jordskokker.
Stemningsfyldt billede fra vinbøndernes fælles kamp mod frosten i de tidlige morgentimer den 29. april 2017
Producent
Domaine Drouhin-Larose kan se tilbage på en historie som rækker mere end 170 år tilbage i tiden. Nærmere bestemt til 1850, da Jean-Baptiste Laroze slog sig ned i Gevrey-Chambertin og begyndte at dyrke druer. Christine og Philippe Drouhin og deres 2 børn Caroline og Nicolas er således henholdsvis den 5. og 6. generation på domænet, der fik sin lille bindestreg og blev til Drouhin-Laroze, da Jean-Baptiste’s barnebarn Suzanne i 1919 giftede sig med Alexandre Drouhin.
Familierne har målrettet satset på og sparet op til at kunne købe sig ind på de mest prestigefyldte skråninger og med årene er besiddelserne langsomt vokset til knap 12 ha., hvoraf over halvdelen er smukt eksponerede parceller med Grand Cru eller Premier Cru status, hvilket betyder, at et besøg og en smagning hos Christine og Philippe altid er en ganske særlig og minderig oplevelse.
Philippe’s far Bernard var måske ikke den allerdygtigste vinmager i Bourgogne, og det fik i 1980’erne og 1990’erne nogle kritikere til at hævde, at Domaine Drouhin-Larose underpræsterede eller i det mindste producerede vin som skulle gemmes væk i adskillige år inden de grimme ællinger blev til smukke svaner.
Philippe fik nøglerne til kælderen i 2001 og i henholdsvis 2006 og 2008 kom Nicolas og Caroline hjem til gården og det er blevet til et familiemakkerskab, som med små og større justeringer og ikke mindst en imponerende nysgerrighed har ændret vinenes profil således at Drouhin-Larose i dag er et af de mest respekterede domæner i Gevrey-Chambertin, som høster fremragende anmeldelser og trods den galopperende prisudvikling sagtens kunne sælge hele produktionen en ekstra gang.
Selvom produktionen fortsat konventionel, arbejder Philippe og børnene med en voksende bevidsthed om bæredygtighedens nødvendighed efter de principper, som franskmændene kalder "La Lutte Raisonnée", og derfor er kunstgødning nu fortid ligesom de forskellige forebyggende behandlinger forsøges begrænset til det nødvenlige. Høsten er manuel overalt med en soignering af drueklaserne allerede når de klippes af vinstokkene og endnu en når de ankommer til vingården. Der arbejdes afhængig af stilkenes modenhed med vekslende mængder hele drueklaser under gæringen, der forløber uden fremmede gærstammer og så vidt muligt uden chaptalisering, hvorefter modningen sker i en blanding af nye og brugte fade fra Allier og Nivemais.
Grand Cru:
- Chambertin Clos-de-Bèze | tilplantet: 1945 | areal: 1,5 ha
- Les Musigny | tilplantet: 1960-70 | areal: 0,12 ha
- Bonnes Mares | tilplantet: 1920-40 | areal: 1,5 ha
- Chapelle-Chambertin | tilplantet: 1952, 1986 | areal: 0,52 ha
- Clos de Vougeot | tilplantet: 1976, 1989, 2007 | areal: 1 ha
- Latricières-Chambertin | tilplantet: 1959, 1984 | areal: 0,67 ha
Premier Cru:
- Gevrey-Chambertin Craipillot | tilplantet: 1943, 1953 | areal: 0,26 ha
- Gevrey-Chambertin Clos Prieur | tilplantet: 1954, 2003 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Lavaut Saint-Jacques | tilplantet: 1943 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Au Closeau | tilplantet: 1943 | areal: 0,44 ha
Village:
- Gevrey-Chambertin Dix Climats | tilplantet: ikke oplyst | areal: 4 ha
- Gevrey-Chambertin En Champs | tilplantet: 1959 | areal: 0,3 ha
- Gevrey-Chambertin Sans Soufre | tilplantet: ikke oplyst | areal: ikke oplyst
- Morey-St-Denis Très Girard | tilplantet: 1946 | areal: 0,18 ha
- Chambolle-Musigny | tilplantet: 1981, 2000 | areal: 0,22 ha
Negociant:
- Mazoyères-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,11 ha
- Chambolle-Musigny Les Lavrottes | tilplantet: 1890-1920 | areal: 0,12 ha
- Gevrey-Chambertin es Rayes| tilplantet: 1940-1960 | areal: 0,38 ha
- Nuits-Saint-Georges La Charmotte | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Gevrey-Chambertin | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,63 ha
- Marsannay Les Longeroies | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,25 ha
- Bourgogne Chardonnay | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,53 ha
- Bourgogne Pinot Noir | tilplantet: ikke oplyst | areal: 0,85 ha
- Moulin-A-Vent | tilplantet: 1960 | areal: 0,3 ha
Domaine Drouhin-Laroze har været en del af Løgismosefamilien i mere end 20 år. Du kan se vores aktuelle her. Bemærk at nogle af vinene er så limiterede, at de ikke flages på hjemmesiden. Du er velkommen til at kontakte os på salg@loegismose.dk
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.