Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 99,-,-
Chardonnay Val de Loire Jardin de France
- Spar 20% - Før 99,-,-
79,20
132,- pr. l.
99,-
Spar 19,80
Beskrivelse
Denne Chardonnay er en fin lille overraskelse fra Loire og en dejlig forfriskning, når solen skinner - eller når man godt kunne tænke sig, at den gjorde det. Den tilhører en serie af franske vine, som eksklusivt er produceret til Løgismose, og da alle vine i serien bliver tappet i Loire, har vi valgt at kalde serien for "Jardin de France".
Det er Pierre-Jean Sauvion fra det fine Château du Cléray, der er arkitekten bag vinene og selvom de ikke produceres på Château du Cléray er Pierre-Jean så begejstret for resultatet, at vi gerne må flage slottet. Pierre-Jean Sauvion kalder sig selv for en "Façonneur de Plaisir", hvilket på dansk betyder noget i retning af en person, der er sat i verden for at skabe fornøjelse, og det er præcis det han formår med "Jardin de France".
Pierre-Jean Sauvion har i en årrække samarbejdet med Lacheteau i Mouzillon, når han ikke selv havde frugten til sine projekter. Så da Lacheteau i 2005 blev opkøbt af den ekspansive Groupe Grands Chais de France fik han adgang til et fantastisk netværk og næsten uanede ressourcer. "Jardin de France" er således funderet på de muligheder, der opstår, når man får adgang til frugten fra flere end 2.500 drueleverandører, som tilsammen kultiverer mere end 4.000 ha. med vinstokke.
Her er der tale om frugten fra en række forskellige vinmarker langs Loirefloden som møder hinanden på Grands Chais topmoderne vineri Le Champteloup, der ligger syd for den gamle Pont de Dumnacus. Her fjernes alle stilke forud for presningen af druerne, og mosten fra de forskellige parceller gærer alle hver for sig i rustfrit stål. Herefter har Pierre-Jean Sauvion og vinmageren Rodolphe Allain smagt på de forskellige muligheder og sammenstukket denne cuvée, som efterfølgende har fået lov til at modne sur Lie i 4 måneder inden den er klaret, filtreret og tappet på flaske.
Der er plantet Chardonnay i snart sagt alle vinproducerende lande, og druens vine kommer med mange ansigter, lige fra de terroir drevne fadbårne mesterværker fra de gyldne skråninger i Bourgogne til de helt ligegyldige industrivine, som ikke engang flager hvorfra de kommer. I Loire bliver Chardonnay som type mere sprød og frisk end de fleste andre steder, så hvis du leder efter et alternativ til de mere voluminøse, tør vi skrive gammeldags, Chardonnay typer, så er dette et godt bud.
Diskret blomstrende i næsen med noter af æble og citrus og derpå frisk og let i munden. En en drikkelig vin, som gerne må serveres direkte fra køleskabet til ubudne gæster og/eller til lette retter, hvor friskheden og sprødheden også er i fokus på tallerkenerne.
Producent
Sauvion i Loire er et af de huse som Løgismoses har samarbejdet med i længst tid. Det var Lene Grønlykke, som først fik kontakt til de to brødre Yves og Jean-Ernest Sauvion, og det hele startede med deres legendariske Muscadet "Château du Cléray".
Med denne vin fik brødrene så stor succes, at andre små vinbønder spurgte, om de ikke også kunne hjælpe dem med at sælge deres vine uden for distriktet - Det betød tilbage i 1970'erne især i Paris. Brødrene sagde ja, og siden har de opbygget en forretning i samarbejde med en lang række lokale vinbønder, og etableret en blomstrende eksportvirksomhed.
Idag er det Yves Sauvion's ældste søn Pierre-Jean Sauvion der tegner Maison Sauvion og kalder sig selv for en "Façonneur de Plaisir", og hans redskab er den dag i dag druen Melon og de mange samarbejdspartnere langs Loire floden.
Dertil kommer, at Maison Sauvion idag er en del af det mægtige Les Grands Chais de France. En virksomhed som blev grundlagt af Joseph Helfrich i 1979 og nu med 2.000 egne ha. og 7 produktionsplatforme er den største private spiller på den franske vinscene.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Val de Loire er en IGP i det nordlige Frankrig, som strækker sig over et område på ca 550 kms længde langs floden Loire. IGP’en dækker 14 departementer, og vin lavet på druer fra et enkelt departement må tilføje navnet på departementet eks Allier, Cher eller Sarthe. Både jordbundsforhold og klima varierer en del områdets størrelse taget i betragtning, men generelt er der tale om køligt klima, som mod vest er mere maritimt og i den østlige del mere kontinentalt præget. Jordbunden er flere steder præget af kalk og flint, men også visse steder granit, grus og kombinationer af flere typer. Den mest plantede druesort er Sauvignon Blanc, som primært bruges til lette, tørre hvidvine og som dækker næsten 50% af vinmarksarealet. Af andre grønne druer kan nævnes Chardonnay og Chenin Blanc som de mest udbredte. Af blå druer kan nævnes Pinot Noir, Cabernet Franc og Grolleau, hvoraf en betragtelig del vinificeres til rosévin. Mange vine indenfor Val de Loire IGP er variatalvine og i tråd med hvad der ses i andre IGP’er i Frankrig, markedsføres de med druesorten nævnt på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter