Fakta
- 1 stk. 695,-
Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- 1 stk. 695,-
929,-
1.238,67 pr. l.
1 stk.
695,-
695,- pr stk.
Spar 234,-
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
91 - Outstanding
A deft but not invisible application of wood along with a hint of menthol frame cool and restrained aromas of citrus confit and a plethora of floral elements. There is both more volume and richness to the less mineral-driven medium weight flavors that possess a very generous mouthfeel, all wrapped in a lingering and balanced finale. This will need to develop better depth to achieve my rating but it's certainly very pretty. Allen Meadows - Juni 2022
Beskrivelse
Jean-Pierre Cornut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, kom hjem til gården i 1993 og har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og trække produktionen i en mere bæredygtig retning, og i hele det nye millennium har pilen kun peget i en retning, og det er opad!
Jean-Pierre er således i dag kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter lige fra den indledende Aligoté og hele vejen op til den næsten uopdrivelige Grand Cru fra nogle få rækker med gamle vinstokke på Bâtard-Montrachet marken.
Her er det hans Chassagne-Montrachet fra Premier Cru marken (eller markerne) Morgeot, der ligger lige på den grænse mellem Côte d'Or og Saone-et-Loire, som blev trukket helt tilbage i den gallo-romerske periode, hvorfor den lille flække, der ligger på kanten af vinmarkerne, blev kaldt Morga fra det latinske Margo, som betyder “på grænsen”. Morgeot er arealmæssigt næststørst efter Corton-Charlemagne og større end Clos de Vougeot, men der er ikke så mange der er opmærksomme på dette, da de godt 54 ha. er under inddelt i ikke færre end 21 forskellige ”lieux-dits” som, såfremt frugten udelukkende kommer fra ét af disse, ofte nævnes på flaskerne frem for Morgeot. Jean-Pierre Cornut har imidlertid valgt at flage både med Morgeot navnet og Vigne Blanche, som er det kalkrige ”lieux-dits” lidt nord for det gamle Abbaye de Morgeot hvor han har sine 3 små parceller.
Parcellerne kultiveres uden eller med meget beskeden anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider og med hård beskæring af vinstokkene for at få den bedst mulige koncentration og kvalitet i frugten, og da klaserne i gen i 2020 var noget nær perfekte gik de nærmest fri af sortering inden de røg direkte i pressen. Herefter fulgte en kold prefermentering inden mosten blev forvandles til vin i rustfrit stål ved temperaturer, som aldrig oversteg 19 grader. Herefter fik den unge vin fik lov til at sætte sig inden den blev fyldt på fade (25% nye) hvor den modnede i 12 måneder frem mod en let filtrering, sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske en af de sidste dage i oktober 2021.
Den anerkendte Bourgogne ekspert Allen Meadows var forbi i april og juni 2022 for at bedømme vinene, og i den forbindelse opsummerede Jean-Pierre Cournut sit syn på 2020-årgangen således:
”2020 er en af de sjældne årgange, hvor vi havde en vækstsæson som overflødiggjorde enhver form for indgreb, i det frugten i al væsentlighed udviklede sig og blev perfekt. Et kuriosum er, at vi begyndte at plukke Pinot før Chardonnay. Vi høstede fra den 20. til den 25. august og frugten var fejlfri, så næsten ingen sortering var påkrævet. Udbyttet varierende mellem imponerende 45 og 50 hl. for de hvide, og noget lavere og knap så imponerende for de røde. Den potentielle alkohol varierede også. For de fleste vines vedkommende mellem 12,8 og 13,3 %, med én vin stak af og kom helt op på 13,9%. En justering i forhold til min almindelige praksis var, at jeg reducerede den samlede vattingtid for de røde til mellem 15 og 19 dage i stedet for mine sædvanlige 25. Jeg ville virkelig bevare så meget friskhed, som jeg kunne. Det lykkedes jeg med, og jeg tror ikke, at 5 til 7 dage ekstra ville have tilføjet noget gavnligt. 2020 er en fremragende årgang i både hvid og rød. Hvis du kunne tage tager det bedste fra 2018 og 2019 og lægge det sammen, ville du få noget, der nærmer sig 2020."
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken som fortæller at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Spadserer man ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, der oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cornut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå hvorfor de røde vine engang dominerede i Chassagne-Montrachet.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.