Fakta
- 1 stk. 228,-
Château Cantemerle
- 1 stk. 228,-
395,-
526,67 pr. l.
1 stk.
228,-
Spar 167,-
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
94
Guide vert 2024
James Suckling
94
Maj 2023
Decanter Magazine
93
Georgina Hindle - Januar 2023
Robert Parker - The Wine Advocate
92
William Kelley - April 2023
Jancis Robinson
Julia Harding MW - December 2022
Beskrivelse
Château Cantemerle har, lige siden den mundrette Groupe SMABTP (Les Mutuelles d'Assurance du Bâtiment et des Travaux Public) købte slottet for 25 millioner franc i 1981 og iværksatte et imponerende revitaliserings- og ekspansionsprogram, befundet sig på en af de længst varende stædigt opadgående kurver i Bordeaux. Og i det nye millennium har slottet under Philippe Dambrine og Pascal Berteaus kyndige ledelse gang på gang produceret dejlige vine med et for medlemmerne af 1855-klassifikationen bemærkelsesværdigt forhold mellem pris og kvalitet.
Alle stilke fjernes, når druerne ankommer til Les Chais og bliver fulgt af en manuel sortering inden knusningen og gæringen i den imponerende forsamling af 24 koniske træfade, 10 rustfri ståltanke og 7 cementtanke, der i størrelse varierer 10.000-18.000 liter. Den frugt der ventes at blive til Le Grand Vin gærer primært i de gamle store træfade og modner efterfølgende 12 måneder på 225 liters barrique. Herefter sammenstikkes den endelige cuvée i de gamle træfade og får herefter lov til at samle sig i mindst 4 måneder inden den klares og tappes på flaske uden, eller med kun en let filtrering.
Nydes den nu bør den dekanteres, og efterfølgende må man frem med de store glas før den opdager, den er kommet til verden. Langsomt ankommer flere og flere blomster, rød frugt og krydret tobak, så man fornemmer, at alting nok skal blive godt. Mellemfyldig og løftet af ribs og hindbær, der finder støtte i den delikate vaniljesødme fra fadene inden vinens friske syre forlanger, at der kommer mad på bordet.
I Bordeaux er det ikke usædvanligt at de røde vine serveres svale sammen med grillet fisk og sågar skaldyr. Prøv den for eksempel sammen med braiseret lammeskank som serveres i sin egen reducerede sky sammen med sauterede blå- og venusmuslinger. citron croutoner og persille aïoli.
Producent
Klassificeringen af vinene fra Bordeaux op til Exposition Universelle i Paris i 1855 har fået en enestående betydning for eftertiden. Dengang var der bare tale om endnu en rangliste og hvis man bladrer i historiebøgerne vil man opdage at flertallet af datidens slotsejerne ikke engang bekymrede sig om at sende fremsende flasker til byernes by således at de kunne blive udstillet.
Der var dog en bemærkelsesværdig undtagelse i form af den Caroline de Villeneuve som dengang residerede på Château Cantemerle. Hun havde året forinden overdraget det kommercielle ansvar til negociantfirmaet "Place de Bordeaux" og da hun erfarede, at Château Cantemerle ikke var kommet med blandt de udvalgte blev hun så rasende, at hun konfronterede købmændene med det Caroline de Villeneuve mente var købmændenes uduelighed.
På et møde i september 1855 dokumenterede hun, at det af Napoleon III udpegede syndikat af medlemmer fra Le Chambre de Commerce de Bordeaux havde undladt at indhente opnåede salgspriser for Château Cantemerle fordi vinene i en årrække var blevet solgt direkte til Holland. Mødet endte med et forlig, som betød, at Château Cantemerle blev løftet ind som et ekstra slot i 5. Grand Cru Classé mens verdensudstillingen fortsat var i fuld gang.
Det er derfor ikke helt korrekt, når de fleste kilder hævder, at Mouton Rothschild forfremmelse til 1. Grand Cru i 1973 var den første revision af 1855-klassifikationen.
Château Cantemerle har, lige siden Groupe SMABTP (Les Mutuelles d'Assurance du Bâtiment et des Travaux Public (det er bestemt nemmest bare at sige SMABIP)) købte slottet for 25 millioner franc i 1981 og iværksatte et imponerende revitaliserings- og ekspansionsprogram, befundet sig på en af de længst varende stædigt opadgående kurver i Bordeaux. Og i det nye millennium har slottet under Philippe Dambrine og Pascal Berteaus kyndige ledelse gang på gang produceret dejlige vine med et for medlemmerne af 1855-klassifikationen bemærkelsesværdigt forhold mellem pris og kvalitet.
Disse ambitioner omkring Le Grand Vin er i de senere år så at sige kommet til at "gå ud over" 2. vinen Les Allées de Cantemerle forstået på den måde, at den samlede årlige produktion, der ligger og snurrer omkring de 600.000 flasker nu i nogle årgange nærmer sig de 50:50, mens det engang snarere var 80:20 i Grand Vins favør.
Umiddelbart en kostbar løsning, men givet en forudsætning for at man langsomt kan indhente det man føler man er kommet bagud med hensyn til prissætningen.
Løgismose har købt udvalgte årgange fra Château Cantemerle på det åbne marked i Bordeaux i mere end 25 år. Du finder de vine/årgange vi aktuelt har i sortiment her.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Haut-Medoc er den sydlige del af selve Medoc distriktet (den nordlige del kaldtes tidlige Bas-Medoc men nu blot Medoc). Det dækker 2/3 dele af Medoc halvøen. Jordbunden i Haut-Medoc består hovedsageligt af grus transporteret af floderne Gironde og Dordogne ovenpå en lerbase, og netop den lune, veldrænende grus er en af de vigtigste årdager til den sentmodnende Cabernet Sauvignon drues succes her. Områderne tættest på floden har de dybeste gruslag, og jo længere væk man kommer fra floden jo mere ler er der i jordbunden, og derfor også større dominans af Merlot. Haut-Medoc er også hjemsted for de kendte, selvstændige appellationer Saint-Estephe, Pauillac, Margaux og Saint-Julien samt de to mindre kendte Moulis og Listrac. Apellationen dækker kun rødvin, og vinene er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter