Fakta
- 6 stk. 3.243,60
Château-Chalon 62cl
- 6 stk. 3.243,60
636,-
1.025,81 pr. l.
6 stk.
3.243,60
540,60 pr stk.
Spar 572,40
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
16,5
Guide vert 2023
Beskrivelse
Château-Chalon er både et slot, en klippe med en helt enestående udsigt fra Belvédère de la Rochette og så et vindistrikt, som helt er helliget en af Frankrigs mest spændende og særprægede vinspecialiteter den gule Vin Jaune, der minder om den spanske Fino Sherry, men så alligevel er helt sin egen. Der er udelukkende tale om drue Savagnin fra 50 nøje udvalgte ha. på skråningerne op mod klippen, hvor jordbundens indhold af grå mergel er særlig højt (Marnes grises et bleues), og dertil kommer en nøje specificeret produktionsproces, som definerer og beskytter vinen. Simpelthen det strammeste regulativ for vinproduktion i hele Frankrig!
Her har Domaine Courbet næsten 4 ha. med vinstokke plantet i 1945, 1967 og 1986, dels på den stejle "Sous Roche", der ligger lige under klippen, dels på "En Lyas" der ligger ved vejen ned mod Menétru le Vignoble. Druerne høstes i hånden og sent, men uden botrytis og efter en soignering ryger de hele klaser direkte i den pneumatiske presse. Herefter forvandles den frit løbende most til vin uden fremmede gærstammer i rustfrit stål, hvor vinen også modner sur Lie i 12 måneder inden den fyldes på brugte Bourgogne fade.
Og her er det så, det specielle starter. Fadene flyttes til stueetagen i et tomt stenhus lidt længere nede ad vejen, og her får vinen lov til at mærke temperatursvingningerne mellem dag og nat og mellem årstiderne i 60 måneder. Der fyldes ikke ny vin i fadene i takt med den almindelige fordampning. Eksponeringen for luftens ilt danner grundlag for en særlige formation af gærceller, primært af typen Saccharomyces Banyanus, som lægger sig ovenpå vinen (flor) og i vid udstrækning beskytter den mod oxidation. Vinen tager smag fra gæren, og får en udpræget nøddeagtig duft samtidig med at farven bliver dyb gylden, efterhånden som vinen fordamper. En fordampning som vinbønderne engang har beregnet til at ligge i omegnen af de 13 cl. hvilket skulle være forklaringen på at den særlige flaske, den såkaldte "Clavelin" indeholder 62 og ikke 75 cl.
Den endelige cuvée er sammenstukket i det tidlige forår 2022 og tappet på flaske efter en ganske let filtrering og med en så beskeden tilsætning af svovl, at vinen opfylder de nye rammer, som myndighederne endelig fik fastsat for fransk natur vin i 2020.
Kraftfuld og kompleks næse med citron og tørret æble, lynghonning, gran, karry, mandler og også sarte hvide blomster. Fyldig og koncentreret i munden med en nærmest voksagtig konsistens, som holdes perfekt i balance af sirligt vævede tråde af moden citrus. Insisterende, knastør og ekstremt vedholdende med en eftersmag hvor aromaerne bare bliver ved med at nynne.
En stor vinoplevelse og måske det ultimative valg til den eftertragtede Comté-ost, som også har en distinkt karakter af nødder og en rigdom, som er accentueret gennem års lagring. I sæsonen kan man krydre kombinationen ved at høvle friske trøfler ud over osten!
Producent
Domaine Courbet blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020 efter at vi først havde smagt et par af deres vine på den smukt beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs ikke så langt fra det berømte Château-Chalon. Restauranten drives af ægteparret Christine og Didier Favre, som virkelig har fingeren på pulsen når det gælder om at finde ud af hvad der opad og nedad i Jura, og alene deres vinkort er en omvej værd, hvis man for eksempel er på vej fra Bourgogne ned mod Geneve for at komme med SAS hjem til København.
Vi rekvirerede prøver for at få det fulde billede af hvad Domaine Courbet kunne og stod for. Og så er den historie såmænd ikke så meget længere. Vi fik en herlig oplevelse med en stribe seriøse autentiske vine præget af stor u forceret drinkability og Damien Courbet ville gerne samarbejde med os. Det eneste problem er at rigtig mange franske restauranter også er forelskede i de små mirakler, der sker i den lille kælder, og derfor er der tale om begrænsede mængder af de forskellige vine, som vi har valgt at bringe i sortiment.
Domaine Courbet er en af de mange små vingårde, der ligger med udsigt op mod det berømte Château-Chalon. Familien etablerede sig tilbage i 1867 og frem til sidst i 1970’erne var der tale om typisk blandet landbrug. Så valgte Damien Courbet ’s far Jean-Marie at satse på vinproduktionen og op gennem 1980’erne blev de 8 ha., som nu leverer frugten til kælderen, tilplantet med vinstokke. Damien, der efterhånden er blevet 44 år, vidste tidligt, at han ville følge i sin fars fodspor, og efter ophold hos blandt andre Olivier Zind-Humbrecht i Alsace, Olivier Merlin i Macon og Nicolas Potel I Bourgogne vendte han i 2004 hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far.
Det blev starten på en langsom drejning mod økologi. Men far og søn havde ikke travl. De vidste, at vinstokkene krævede langt længere tid end den myndighederne foreskrev, hvis de skulle blive ved med at levere i kvalitet, og Damien ønskede ikke, som han har formuleret det, ”at tumle ind i den mur”, som mange af kollegaerne i "Nez dans le Vert" havde fortalt om. Ecocert blev først involveret i projektet i 2015, og der er derfor først vinene fra årgang 2019 og frem, som bærer det økologiske stempel.
Domaine Courbet parceller er nogenlunde ligeligt fordelt mellem appellationerne Château-Chalon og Côtes du Jura og de er tilplantet med lige dele Savagnin og Chardonnay, som til sammen tegner sig for over 90% af produktionen. Derudover er der også henholdsvis 0,8 og 0,3 ha. med de 2 blå druer Trousseau og Poulsard, som resulterer i 2 rødvine som altid er forudbestilt inden de overhovedet er tappet på flaske.
”Jeg er en del af en generation, der har tilladt sig at undre sig. Økologi er en overbevisning, en filosofi, som i år som 2016, hvor alt for meget regn førte til udbredte problemer med meldug, og 2017, hvor frosten stjal de fleste knopper, får os til at stå fast. Økologi betyder flere medarbejdere, lavere afkast og større usikkerhed, men jeg er blevet gladere for mine vine, og det er hele pointen. Egentlig drejer det sig bare om at bevare fornøjelsen ved at drikke vin og ved at arbejde". -Damien Courbet
Oprindelse
Distrikt
Chateau-Chalon er en appellation i Jura i regionen Franche-Comte i det østlige Frankrig. Appellationen dækker blot knap 50 ha vinmarker rundt om byen Chateau-Chalon. Regler for appellationen begrænser produktionen til en særlig type hvidvin lavet på Savagnin kaldet Vin Jaune, selvom dette dog ikke anføres på etiketten. Jordbunden er særlig rig på kalkholdig mergel og vinmarkerne ligger i bakket terræn, to faktorer der har medvirket til at Chateau-Chalon er blevet en selvstændig appellation i Jura. Druerne høstes sent, normalt i oktober, og efter gæring skal vinen lagres minimum 6 år og 3 måneder. En del af perioden lagres vinen i ikke helt fyldte træfade, og en type gær meget lig flor kendt fra Sherry-distriktet i Spanien, vokser ovenpå vinen. Vinene tappes i en såkaldt clavelin, som rummer 62 cl, hvilket svarer til hvad, der er tilbage efter fordampningen gennem de 6 år og 3 måneder. Vinen er strågul, kraftfuld og karakteriseret ved en udtalt aroma af nødder. Chateau-Chalon omtales som den uofficielle Grand Cru i Jura.