Fakta
- 6 stk. 33.150,-
Château Cheval Blanc
- 6 stk. 33.150,-
6.500,-
8.666,67 pr. l.
6 stk.
33.150,-
5.525,- pr stk.
Spar 5.850,-
Anbefalinger
Decanter Magazine
96
Jane Anson - Februar 2017
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
90
Maj 2017
Vinous by Antonio Galloni
92
Stephen Tanzer - Juli 2010
Jancis Robinson
17,5+
Julia Harding MW - Februar 2017
Wine Spectator
91
Marts 2010
Beskrivelse
Smukt modnet udgave af Château Cheval Blanc, som viser hvad der kan udrettes i Bordeaux i vanskelige årgange, når viljen og musklerne (pengene) er til stede. Også på Cheval Blanc hævder man, at mindst 80% af kvaliteten skabes ude i vinmarken, og vinmageren Pierre Olivier Clouet har da også ved flere lejligheder indrømmet, at 2007-årgangen - hans blot anden på slottet - blev reddet af 21 lykkelige dage i september, hvor solen endelig gav sig til at skinne.
Det fik alt det forudgående arbejde med at reducere skaderne fra meldug og råd til at give mening, og da de første Merlot druer blev høstet den 19. september var de smukt modne omend hverken sukkerindholdet eller den syre som er en del af Cheval Blancs DNA imponerede. Man ventede længe på, at tanninerne i Cabernet Franc skulle blive mildere stemt, men da de første dage i oktober også bragte regn og rusk, valgte man at afslutte høsten vel vidende, at mange af de parceller der plejede at bidrage til Le Grand Vin ikke ville komme i spil i 2007.
Da Le Grand Vin skulle sammenstikkes i marts 2009 blev tommelfingeren således vendt nedad ved vinene fra 30 af de 45 parceller, som Cheval Blanc 39 ha. med vinstokke er inddelt i, og det betød at kun 32% af høsten endte som Château Cheval Blanc. En procentsats som i 2006 var 61% og i 2008 blev 52%!
Druerne gennemgik i 2007 en 4 dobbelt sortering, inden de blev knust og fyldt på gæringstankene i stål og beton hvor gæringen så småt gik i gang på anden dagen uden fremmede eller opformerede gærstammer. Herefter først 3 daglige manuelle overpumpning, siden 2 og til sidst ingen overpumpning i løbet af den alkoholiske gæring. Derpå videre ned i 100% nye fade, købt hos 6 forskellige bødkere, der alle arbejder med kløvede stave fra mindst 180 år gamle egetræer, der er fældet i skovene i Tronçais.
Vinene i de omkring 400 fade omstikkes hver 3. måned og i forbindelse med det 2. omstik klares vinen med æggehvider (2 pr. fad) samtidig med, at man beslutter sammensætningen af Le Grand Vin, som blandes i 220 hl. ståltanke inden den kommer tilbage i fadene for at modne yderligere 12 måneder inden filtreringen og aftapningen på flaske.
"Still suprisingly red with a slight brick rim. Lots of leafy red fruit – smells very Cabernet Franc. Super-fragrant. Very Cabernet Franc on the palate too with fine-grained but still grainy tannins. Gently fresh and notably long, with a really rounded feel to the mid palate. Beautifully balanced in that leafy style." Julia Harding MW for Jancis Robinson - Februar 2017.
Producent
Château Cheval Blanc er et af de ikoniske og mest prestigefyldte slotte i Bordeaux. Det ligger i den allervestlige del af Saint-Emilion appellationen på den samme berømte grus jord, som strækker sig ind i Pomerol og også begunstiger Château L’Évangile og Pétrus, og det er sammen med Ausone, Pavie og Angélus rangeret som Premier Grand Cru Classé A i Saint-Emilions interne hierarki.
Slottet var oprindelig en del af det store Figeac kompleks, men blev i 1830'erne solgt til familien Ducasse, som overlod det til deres svigersønnen Jean Laussac-Fourcaud i 1852.
Jean Laussac-Fourcaud formede det vi i dag forbinder med Château Cheval Blanc, det vil sige sørgede for dræning i vinmarken, tilplantning med bedre kloner, tilkøb af fade og andet udstyr og ikke mindst opførelsen af det slot, som stadig står. Og samtidig med at den 3. Napoleons bestillingsarbejde - den berømte 1855 Klassifikation - tog form, begyndte rygterne om at den hvide hest var begyndt at sparke at spredes.
I 1878 fik Château Cheval Blanc sin første guldmedalje ved verdensudstillingen i Paris, og da Jean Laussac-Fourcaud døde i 1888, var det et Château Cheval Blanc på toppen, som han efterlod til sin enke og adoptivsønnen Albert, som allerede var dybt involveret i driften.
Albert Fourcaud-Laussac og senere hans 2 sønner Jacques og Joseph Fourcaud-Laussac, som fortsatte i deres fars og bedstefars fodspor formåede at fastholde Château Cheval Blanc position i mere end 100 år, blandt andet sammen med den legendariske vinmager Gaston Vaissière, som alene er manden bag 44 årgange, men i 1998 var det slut.
Château Cheval Blanc blev solgt til et dynamisk par bestående af den belgiske forretningsmand og milliardær Albert Frère og Frankrigs rigeste mand Bernard Arnault, der endnu ikke var færdig med at tilføje nye datterselskaber til det multinationale konglomerat af luksusbrands LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Der er siden blevet gættet på salgsbeløbet fra mange siden, men det faktiske beløb er aldrig offentliggjort.
LVMH indsatte Pierre Lurton - som allerede bestyrede Château d’Yquem, Château La Tour de Pin og Château Quinault - som General Director, og han valgte i 2006 at tage den dengang purunge vinmager Pierre-Olivier Clouet med ind som sin wing man. Et træk som siden har vist sig at være nærmest genialt. Sammen har de siden haft så godt som frie hænder og nærmest ubegrænsede midler til at fastholde Château Cheval Blanc førerposition i Saint-Emilion, og om muligt få anmelderne til at placere Cheval Blanc i toppen af den eksklusive "Klub 10" bestående af 1. Cru vinene fra 1855-klassifikationen, de 3 andre vine i Saint-Emilions Premier Grand Cru Classé "A" og Pomerols Pétrus.
Hvis ikke det allerede er lykkedes så er det nærved, blandt andet takket være en "udstykning" af de 39 tilplantede ha. i foreløbig 53 forskellige parceller afhængig af druesorterne, jordbundens beskaffenhed og vinstokkenes alder (der spænder fra 0 år og op forbi de 110 år) således at man kunne begynde at praktisere en hidtil uset præcisionsvindyrkning.
For at komme i mål måtte der også en renovering af kælderfaciliteterne til og det endte med at blive til et nybyggeri med smagerum på toppen af et delvist nedgravet vinifikationscenter med spændende lysindfald og kig til den underliggende fadkælder. Et projekt som den berømte arkitekt Christian de Portzamparc stod i spidsen for og som angivelig løb op i mere end 180 mio. kr., inden de nye faciliteter stod klar til at modtage høsten i 2012.
Der er tale om 52 futuristisk kurvede temperaturstyrede betontanke der varierende i størrelse fra 20 - 110 hl. så de afspejler den mængde af frugt man forventer fra de mange parceller og som noget ganske særligt er det ikke kun den alkoholiske og den malolaktiske gæring som overstås med streng separation. Også de første 3 af modningen i fadene, der nu er 100% nye hvor år, sker parcel for parcel således at man står med maksimal diversitet når Pierre-Olivier Clouet og hans team i det tidlige forår skal smage sig frem til hvorledes den nye Grand Vin skal sammenstikkes.
Oprindelse