Fakta
- 6 stk. 1.759,50
Château Coutet 37,5cl
- 6 stk. 1.759,50
345,-
920,- pr. l.
6 stk.
1.759,50
293,25 pr stk.
Spar 310,50
Beskrivelse
Château Coutet er et af flagskibene hvis ikke selve flagskibet i Barsac appellationen og slottet lever dermed stolt op til klassifikation som Premier Grand Cru Classé som det fik op til verdensudstillingen i 1855. Det er især efter at Baly-familien er kommet til at kvaliteten og kontinuiteten har ramt et niveau som rent ud er imponerende og i dag er det ikke længere sådan at Coutet taber i den uundgåelige sammenligning med Château Climens, der ligger lidt længere oppe ad vejen. Når man smager vinene, vil man have dem begge!
2017 er på engang en fantastisk og en trist årgang. Fantastisk fordi det til sidst lykkedes at produceres en vin med det ekstra liv og den ekstra spænding som forløser sødmen og dem der har styr på historiebøgerne trækker allerede paralleller til 1945 og de 2 helt legendariske tvilling år 1928 og 1929. Trist fordi Château Coutet også blev hårdt ramt da frosten først den 21. april og så igen den 27. april kom snigende og selvom hele teamet, venner og bekendte var ude at tænde de såkaldte beskyttelsesbål mellem vinstokkene blev skaderne omfattende. På Château Coutet mistede de på 2 nætter halvdelen af høsten, og i de efterfølgerne uger fulgte et kolossalt arbejde med at eliminere hver eneste beskadiget knop fra vingårdens 38,5 ha., således at vinstokkene ikke skulle bruge kræfter på noget, som alligevel ville blive kasseret til sidst.
Men sommeren blev smuk og da man i tilgift blev begavet med en uges vådt og ustadigt vejr i begyndelsen af september, som virkelig satte skub i udviklingen af den vigtige ædle råddenskab var forventningerne tårnhøje da de rutinerede høstarbejdere allerede den 21. september tog den 1. tur i vinmarken og plukkede smukt modnede druer med sukker nok til et potentielt alkoholindhold på 22%. Man nåede også den 2. tur, men blev så forstyrret under den 3., da regnen kom den 1. oktober. Det fine sensommervejr vendte imidlertid tilbage og ved den 4. og 5. tur i vinmarken høstede man frem til den 18. oktober de stærkt botrytis angrebne druer, som angiveligt vil få 2017 til at gå over i historien.
Som noget ganske særligt er druerne presset i 3 gamle hydrauliske presser, som blev installeret på slottet i 1920'erne af den tidlige ejer Henri-Louis Guy. De er statiske, men monteret på nogle trækvogne, som kører på jernbanespor i gulvet, så de kan møde druerne. Omstændigt, men bevaret fordi Philippe og Dominique Baly og deres vinmager Laurier Girardot er overbeviste om, at en moderne pneumatisk presse ikke ville levere det samme resultat. Vinen gærede herefter direkte i barrique (50% nye) og modnede herefter i 18 måneder inden den endelige cuvée sammenstukket og tappet på flaske i juni 2019.
Resultatet er, som allerede antydet, overbevisende, og det fantastiske er, at den subtile balance mellem sødme og friskhed, som allerede nu charmerer stort blot vil blive endnu mere delikat og raffineret i de kommende år. Lige nu en eksotisk "all-you-can-eat" buffet, som Jeff Leve så rammende noterer på The Wine Cellar Insider. Her er hvide blomster, ananas, ingefær og abrikos der bliver forfulgt af honning, litchi og lanolin og understøttet af moden lime og citron i et sjældent generøst udtryk. Aromatisk, koncentreret og samtidig med et bittert greb og en levende syre så man ikke bliver fortabt midt i al overdådigheden.
Producent
følger
Oprindelse