Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Grej & Gaver
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingenKontaktJob hos Løgismose
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 994,50
Château Rieussec Carmes de Rieussec 37,5cl
- 6 stk. 994,50
195,-
520,- pr. l.
6 stk.
994,50
165,75 pr stk.
Spar 175,50
Producent
Château Rieussec, der i 1855 blev rangeret som Premier Grand Cru Classé, ligger på en blid bakketop en lille km. sydvest for Château d’Yquem. Rigtig mange har gennem årene forsøgt at drive slottet. For eksempel var der i perioden fra 1846 til 1971 ikke færre end 9 forskellige ejere, og da supermarked magnaten Albert Vuillier erhvervede slottet var det primært på grund af bygningerne, som var i god stand og perfekte som en eksklusiv og repræsentativ feriebolig.
Albert Vuillier blev imidlertid forelsket i stedet og flyttede permanent til Château Rieussec, hvor han brugte formuer og det meste af sit otium på at sparke slottets vine i retning af fordums storhed. En række vanskelige årgange kombineret med vigende efterspørgsel betød imidlertid, at Albert Vuillier måtte indse, at han ikke var velhavende nok til at indfri de forventninger, han selv havde til slottet, og i sommeren 1984 valgte han at sælge til de nuværende ejere, et interessentskab stiftet af Domaines Barons de Rothschild og Albert Freré.
De indsatte den dengang relativt uprøvede Charles Chevallier som maneger og vinmager, og godt hjulpet af ikke ubetydelige midler fra ejerne formåede han - både i de første 10 år, hvor han boede på slottet og senere, da han også blev topchef for Lafite-Rothschild Duhart-Milon, L’Evangile - at give Château Rieussec et bemærkelsesværdigt løft både kvalitativt og kvantitativt. Så da han trådte tilbage 2015 således at hans mangeårige kollega Eric Kohler kunne komme til, skete det på en note om at Kohler godt vidste, at han fik det øverste ansvar for en håndfuld slotte, som var inde i deres måske mest gyldne periode og at blot håbede at sådan ville det vedblive med at være.
Château Rieussec har efterhånden næsten 90 ha. i produktion og det kræver hvert år 130 høstarbejdernes langsomme og omhyggelige indsats før alle druer er plukket. De arbejder i tre hold og de passerer gennem vinstokke mellem fire og seks gange for at klippe hele, halve og kvarte drueklaser efterhånden som den ædle råddenskab spreder sig, og de er så specialiserede at der ikke noget sorteringsbord ved Rieussec. Al sortering udføres direkte i vinmarken og derpå lander druerne direkte inklusive de stilke der er tilbage i en af seks vinpresser, der er installeret på slottet.
Château Rieussec er blevet kendt for at være et af de senest høstende slotte som år efter år arbejder med nogle af de mest sukkerrige druer i Sauternes, og da en meget høj andel af dem altid angrebet af den ædle råddenskab er resultatet i kombination med en fadlagring der ofte strækker sig ud over 24 måneder en af de fyldigste, sødeste, mest fadkrydrede og i manges øjne mest imponerende Sauternes på markedet. Inklusive ikoniske Château d’Yquem.
Samtidig har Château Rieussec i en årrække været et relativt godt køb fordi Rothschild familien valgte at gøre deres allokeringer af Lafite Rothschild afhængig af at alverdens vinimportører også købte familiens søde vin, og det ledte frem til at mange vinhandlere kom til at have så meget Château Rieussec på lager, at de endte med at udbyde vinen med en lavere kalkulation end normalt. En bundling som ophørte i forbindelse med frigivelsen af 2013-årgangen.
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Sauternes ligger syd for Bordeaux by i regionen Graves på Garonneflodens venstrebred. Den lille biflod, Ciron's, udløb i Garonne floden skaber optimale betingelser for udvikling af ædelråd, som er afgørende for produktionen af Sauternes. Semillon, Sauvignon BLanc og Muscadelle druer angribes under de rette klimatiske betingelser af svampen Botrytis Cineria, som perforerer drueskallerne og gør fordampning mulig. Druerne skrumper og smag og sukker koncentreres. Godt 1600 ha er inkluderet i appellationen og druerne må først høstes, når de har nået et sukkerindhold på min 221 g/l i mosten. Udbyttet er gennemgående lavt pga fordampningen og vinene, som altid er søde, lagres traditionelt på små fade. Slottene i Sauternes blev klassificeret i 3 klasser i 1855 med Ch Yquem som eneste slot i topkategorien Premier Cru Supérieur.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter