Fakta
- 6 stk. 2.524,50
Châteauneuf-du-Pape Cuvée Reservée
- 6 stk. 2.524,50
495,-
660,- pr. l.
6 stk.
2.524,50
420,75 pr stk.
Spar 445,50
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
93-94
Josh Raynolds - December 2019
Robert Parker - The Wine Advocate
94-96
Joe Czerwinski - August 2019
Jeff Leve på The Wine Cellar Insider
95
Jeff Leve - September 2019
James Suckling
92
Juli 2018
Beskrivelse
Der kan kun være fyret maksimalt op under forventninger, når man lader proptrækkeren sno sig ned gennem proppen til vinen fra dette mest ikoniske Domaine i Pave-distriktet, som i hele det nye millennium uanset de forskellige årganges udfordringer har leveret på et imponerende højt niveau. Og den gode nyhed er, at Laurence Féraud - "the Dark Queen of Châteauneuf-du-Pape" - og hendes assisterende vinmager Andreas Lenzenwöger også her i 2017-årgangen indfrier alle fair forventninger, som man kan have til stor klassisk Pave. Det eneste ærgerlige er at der ikke kommer nogen Cuvée Da Capo 2017, så den lidt nørdede, men hyggelige sammenligning mellem de 2 søstervine må vi undvære.
Pegau's Cuvée Réservée er som altid fuldstændig tro mod de klassiske dyder i Châteauneuf-du-Pape, hvilket blandt andet betyder at at rustfrit stål er yt, at demi-muids og barriques ikke er en option, når vinen skal modne og at alle de tilladte druer stadig bliver inviteret med til festen. Således opgives drueblandingen til 80% Grenache, 6% Syrah, 4% Mourvèdre og 10% andre i et forhold som Laurence Féraud har opgivet at holde rede på. Men hun bedyrer at de er der alle sammen både Cinsault, Terret Noir, Picardan, Muscardin, Bourboulenc, Picpoul Noir, Vaccarèse, Roussanne, Counoise og så Clairette!
Frugten kommer fra hovedparten af familiens 23 ha. fordelt på 11 forskellige parceller i de bedste områder i den centrale del af appellationen og de hele drueklaser gæres efter en let knusning spontant i cement uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Herefter trækkes vinen over i op 2.700 til 6.000 liters gamle slovenske foudre hvor malo fuldføres og vinen modner i 24 måneder uden eller næsten uden indblanding fra vinsyre og svovl frem mod aftapningen på flaske, som sker uden klaring eller filtrering.
En virkelig stilfuld vin med en fantastisk mørk frugt, og nedenunder alt det polerede en forfriskende syre i den jordnære, meget idiosynkratiske stil, som er typisk for Pegau. Kenderne beretter at Mourvèdre druerne fornemmes som et indslag af hyldebær, der leverer en subtil kontrast til kirsebærrene, de mere søde noter af jordbær og hindbær og den underliggende garrigue. Skabt helt uden knæfald for restsødme og slank som en mynde på vejen frem mod den salte ultralange finale. Et ikonisk udtryk!
Producent
Selvom de kun har taget hul på deres 3. årti er Domaine du Pegau allerede eksponeret på lang række af verdens mest eksklusive restauranter og de internationale anmeldere holder sig på ingen måde tilbage når de kommer forbi og smager på vinene. Bare som et eksempel har Pegau’s Cuvée da Capo - som den eneste Châteauneuf-du-Pape - i sine 5 første årgange 1998, 2000, 2003, 2007 og 2010 modtaget de maksimale 100 point fra Robert Parker’s udsendte smagsdommere i Rhône, og det er almindeligt anerkendt at Domaine du Pegau er oppe i en liga, hvor kun 1-2 andre domainer i Pave-distriktet kan spille med.
Ligesom det berømte Château Beaucastel, bruger Pégau alle de 13 godkendte druesorter i deres røde vine, og modningen sker altid i gamle stort set neutrale foudres resulterende i mørke, forførende og altid bemærkelsesværdigt friske vine som fører sig frem med herlig moden frugt, pirrende krydderier og dybe lag af mineralitet. Ingen marmelade, bare forbløffende balance og kompleksitet i en meget idiosynkratiske stil, som er typisk for Pegau.
Der er tale om et fælles projekt mellem farmand Paul Féraud og datteren Laurence Féraud, som kom hjem til gården efter at have boet i Paris for at hjælpe med at passe familiens 10 ha., og insisterede på, at de selv skulle forvandle druer til vin, inden der var kommet tag på det der skulle blive den første lille kælder.
I et interview med vinbloggen Vinography husker Laurence det første forsøg således: ”Vi smed de hel drueklaser i nogle fade som vi havde lånt hvorefter vi rørte rundt morgen og aften i 15-20 og så fjernede jeg skaller og kvas med en greb. Det var bare min far og så mig selv.” I de første år havde de svært ved at sælge deres vin, men så kom den franske vinkritiker Michel Bettane og skrev en begejstret artikel om den ihærdige unge kvinde midt i distriktet med de mange paver, og det resulterede i en tiltrængt eksponering. Blandt anden kom en amerikansk importør forbi som, da han havde smagt på vinen (dengang var der kun en) gerne ville indlede et samarbejde, og da Paul og Laurence ikke havde råd til at få vinen tappet på flaske forudbetalte han den første ordre.
Det var dengang. Efterhånden som årene er gået, er nye cuvéer kommet til, flere vinmarker er blevet erhvervet, og eksporten er så vokset vildt, at alle vinene fra Châteauneuf-du-Pape appellation er solgt eller reserveret inden frigivelsen.
Laurence Féraud kaldes i dag kærlig for "the Dark Queen of Châteauneuf-du-Pape" og Domaine du Pégau er ikke blot en ikonisk ejendom i Châteauneuf-du-Pape, men i hele verden.
Oprindelse