Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 708,90
Chianti Cetamura
- 6 stk. 708,90
139,-
185,33 pr. l.
6 stk.
708,90
118,15 pr stk.
Spar 125,10
Anbefalinger
James Suckling
89
Gambero Rosso
Premi Qualità/Prezzo
Berebene 2024 (i vini con il migliore rapporto qualità prezzo secondo il Gambero Rosso)
Beskrivelse
Det historiske hysterisk velholdte kloster Badia a Coltibuono er en af de ældste vingårde i Chianti Classico, og takket være Stucchi-Prinetti familien tillige en af de mest veldrevne, som begaver os med en stribe elegante klart definerede vine, der hvert år skal tælles med blandt de bedste i Chianti Classico.
Produktionen blev i 1997 flyttet til et nyopført state-of-the-art vineri, som åbnede nye muligheder for Roberto Stucchi og hans daværende vinmager Maurizio Castelli, som besluttede, at de ville udvikle en negociant linje funderet på købt frugt. Projektet er stille og roligt blevet en solid succes og fik forrige år, da produktionen passerede de 250.000 flasker, et serviceeftersyn, hvilket ledte til nyt udstyr og en lille ændring i det navn, hvorunder vinene markedsføres. Serien heder således i dag ”Cultusboni”, hvilket er en sammentrækning af navnet på familiens fine Chianti Classico ”Cultus Boni” og et latinsk udtryk, som både refererer til det gode landbrug og den efterfølgende vellykkede høst.
Samtidigt blev denne Chianti Cetamura en del af den nye serie selvom den kommer fra vinmarker der har været ejet af Stucchi-Prinetti familien i et halvt århundrede for at markere at frugten ikke kommer fra Chianti Classico zonen, og at vinen endnu ikke prydes af det økologiske logo.
Vinen har været produceret siden 1988 og dette er den af Badia a Coltibuonos vine, som flest gange har optrådt i Gambero Rossos ”Berebene”, som er de prisbevidste italienske forbrugeres bedste guide til dejlige vine som ikke koster en formue. Frugten kommer fra parceller syd for Siena og ned mod Arezzo, herunder parceller der er plantet ovenpå den tidligere etruskisk bosættelse, som vinen er navngivet efter.
Frugten fra de forskellige parceller er ovenpå en meget varm sommer høstet allerede de sidste dage i august og kørt op til det moderne vineri i Classico zonen. Her er alle stilke fjernet, hvorefter druerne er blevet let knust forud for gæringen med lokale gærstammer i rustfrit stål. De forskellige vine har fået lov til at gennemgå den malolaktiske gæring hver for sig inden den endelige cuvée er sammenstukket i og modnet 6 måneder frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En dejlig kirsebærrød mildt blomstrende vin hvor noter af snart modne og helt modne kirsebær dominerer. Ren, velafbalanceret, velsmagende og med en behagelig syre, som sørger for friskheden og den vedvarende eftersmag. Det er en vin som ikke skal gemmes, men bælles!
Producent
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen. Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar. Roberto har påtaget sig rollen som chef vinmager, Paolo styrer den fine Coltibuono restaurant og Guido tager sig af hotellet og de forskellige andre overnatningsmuligheder.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Chianti er et vindistrikt i Toscana i den centrale del af Toscana. Distriktet var i mange år kendt for bastflasken (lokalt kaldet fiascho), men de fleste producenter aftapper nu i mere traditionelle flasker, især Bordeauxflasken. Chianti skal lagres min 4 måneder inden salg, Riserva kræver 38 måneders lagring. Druesammensætningen skal udgøres af min 70% Sangiovese, og modsat tidligere er det nu tilladt at lave Chianti på 100% Sangiovese. Grønne druer må max udgøre 10% (typisk Malvasia og Trebbiano), men bruges i mindre grad, og vægten svinger i retning af blå druer ud over Sangiovese i form af Canaiolo, Colorino eller andre lokale sorter eller internationale som Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinene er sædvanligvis lette til mellemfyldige med udpræget friskhed og smag af kirsebær of urter.Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter