Fakta
- 6 stk. 943,50
2018 - Badia a Coltibuono - 0,75l
Chianti Classico - ØKO
- 6 stk. 943,50
185,-
246,67 pr. l.
6 stk.
943,50
157,25 pr stk.
Spar 166,50
Anbefalinger
Wine Spectator
93
Bruce Sanderson - Oktober 2021
Wine Spectator
Top 100 2021 #20
December 2021
Jancis Robinson
17
Walter Speller - Februar 2020
Vinous by Antonio Galloni
91
Antonio Galloni - September 2020
James Suckling
91
James Suckling - August 2020
Wine Enthusiast
92
Kerin O'Keefe - November 2020
Beskrivelse
Badia a Coltibuono leverer år efter år arketypiske Chianti Classico vine, som aldrig skuffer, og som det altid er spændende at opleve fordi vinen måske på grund af det biodynamiske og økologiske regime i den grad svinger i takt med de vækstbetingelser, som naturen byder ind med.
2018 er takket være uproblematisk vejr med tilpasse mængder nedbør det meste af vækstsæsonen en af de gode årgange for Badia a Coltibuono og i perioden fra den 13. september til den 8. oktober høstede man rigelige mængder af smukt modnede druer, som nærmest gjorde arbejdet ved sortering bordene oppe på den nye vingård til en leg.
Vinen er, efter at alle stilke er fjernet og en let knusning af druerne, gæret i rustfrit stål uden brug af fremmede gærstammer og herefter flyttet op til kældrene under det gamle kloster, der ligger 18 km. borte. Her modner vinen traditionen tro i 12 måneder på gamle franske og østrigske fade (600-3.000 liter) inden turen går tilbage til den moderne vingård hvor den endelige vin sammenstikkes og tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering. En forunderlig rejse som ikke mange vine udsættes for, men Roberto Strucchi og hans vinmager Maurizio Castelli er overbeviste om, at de ikke ville kunne skabe den samme vin uden opholdet i den historiske kælder.
En klassisk Classico i en smuk lys rubin nuance dejlig langt fra det mørke såkaldt moderne, overekstraherede blæksorte udtryk, som nogle producenter stadig praktiserer. Der er en dejlig duft af modne kirsebær, iris og viol med delikate strejf af tobak og knust sort peber nedenunder. Derpå er vinen aromatisk, nærmest letløbende, men også vedholdende i munden hvor elegante modne tanniner og en fin mineralitet sørger for friskhed og fin længde.
En herlig Sangiovese som fortjener at blive forkælet af kokken. Prøv den for eksempel sammen med sprødstegt rosa andebryst med brombær, majs, spinat og timian på skummende kalvefond.
Bemærk at vinen i december 2021 kom ind på en fornem 20. plads på Wine Spectators årlige Top 100 liste.
Producent
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen. Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar. Roberto har påtaget sig rollen som chef vinmager, Paolo styrer den fine Coltibuono restaurant og Guido tager sig af hotellet og de forskellige andre overnatningsmuligheder.
Oprindelse