Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 754,80
Chinon Goutte de Rosé ØKO
- 6 stk. 754,80
148,-
197,33 pr. l.
6 stk.
754,80
125,80 pr stk.
Spar 133,20
Beskrivelse
Jérôme Billard har, efter han vendte hjem til familie-domainet i 2003 efter have høstet erfaring på selveste Château Petrus i Pomerol og Dominus i Napa, vist sig at være en gudsbenådet vinmager med en uhyggelig sans for detaljen og et grønt hjerte, der banker for miljøet, uden at der gås på kompromis med den klassiske velsmag. De første 10 år brugte han på en kontrolleret omstilling til bæredygtig produktion både i marken og i kælderen og siden 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Således også denne elegante Goutte de Rosé, der i sin navngivning flirter lidt med associationerne, i det ”dråber af rosé” bliver til den populære parfume ”rosen dråber”, hvis man overser den lille accent. Der er tale om en ren Cabernet Franc skabt på frugt fra Jérôme lavest liggende parcel, der nærmest ligger i vingårdens forhave.
Der er tale om høst i de tidlige morgentimer med en soignering af druerne, mens de plukkes, og derpå et forsigtigt helklase pres, så der ikke kommer bitre noter fra stilkene med, mens den rette sarte rosa nuance langsomt indfinder sig. Mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) under let kulsyre tryk i et døgns tid inden gæringen får lov til at gå i gang ved lav temperatur uden fremmede gærstammer. Vinen er efterfølgende modnet 4 måneder sur Lie i tanken frem mod aftapningen på flaske, der sker med bare moderat tilsætning af svovl.
Selvom der produceres mange rosévine langs Loire-floden, tør vi godt hævde at dette er en af de bedste. Jérôme har simpelthen endnu engang begavet os med en sprød og raffineret rosé, som virtuost omfavner det, der må være selve sjælen i druen Cabernet Franc. En vidunderlig elegant, kompleks og helt tør rosé, som trods 2023-årgangens varme profil skænkes med en friskhed og vitalitet, som løfter nuancerne af skovjordbær og hindbær frem mod det raffinerede.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer vi os naturvinsfamilien. Derfor taler vi i Løgismose ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er, som et udtryk for, hvor vidt vinen smagsmæssigt adskiller sig fra en konventionelt produceret vin, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere denne Funkiness fra 1 til 4:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Jérôme Billard har siden han vendte hjem til familie domainet i 2003 og efter han mødte Élodie Peyrussie, der senere skulle blive hans hustru, forvandlet Domaine de la Noblaie fra en pålidelig konventionel vingård til et exceptionelt økologisk domaine, som sætter Chinon på verdenskortet og sammen med Domaine Bernard Baudry, Olga Raffault, Philippe Alliet, Charles Jouget, Domaine Grosbois og Château de Coulaine begaver os med nogle af de mest interessante og endnu økonomisk overkommelige vine på planeten.
Det er Cabernet Franc, som spiller hovedrollen, og når den som her før lov til at klatre op på de porøse tuffeau skråninger bliver resultatet i de forskellige kategorier nærmest sublimt, og da der samtidig bliver skabt vine fra gamle beplantninger med Chenin Blanc tilbyder Jérôme Billard og Élodie Peyrussie os hele pakken.
Jérôme Billard er barnebarn af Pierre og Jacqueline Manzagol, som købte domainet relativt sent i livet og nærmest på hobbybasis tappede de første flasker i 1955. Deres datter Madeleine giftede sig i 1968 med François Billard og sammen forvandlede de to la Noblaie til en rigtig vingård og da Jérôme kom hjem for at arbejde skulder ved skulder med sin far var arealet mere end fordoblede fra 5 til 12 ha.
Far og søn allierede sig i 2006 med den erfarne agronomist René Morlat fra L’Institut National de la Recherche Agronomique med henblik på undersøgelser af jordbundsforholdene på de forskellige parceller. Dels for at definere de cuvéer, som la Noblaie producerer i dag, dels for at lægge en plan for den gradvise omlægning til økologisk produktion, som Jérôme så brændende ønskede sig.
Samarbejdet kom til at strække sig over flere år og kom sidst også til at handle om frasalg og tilkøb af vinmarker. Ansøgningen om certificering kom i 2011 og omfattede næsten 18 ha., og fra og med 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Domaine de la Noblaie er i dag vokset forbi de 24 ha. fordelt på 18 forskellige jordbundtyper hvorfra frugten veksles til 8 forskellige vine, med et så imponerende bundniveau, at Jason Wilson, der skriver for Vinous, i juni 2020 efter en omfattende smagning konkluderede: ”Domaine de la Noblaie is a swiftly up-and-coming Chinon estate to keep one’s eye on”.
Og vor tids største og mest dedikerede Loireekspert Chris Kissack trak allerede i december 2017 ”up-and-coming” ud af ligningen: "In his own words Jérôme Billard looks for a style of Chinon that is correct, ripe and not vegetal, but not too tannic. My own experience with the wines suggests this is achieved in spades. The wines carry pure fruit, defined and elegant, and although the higher-class cuvées such as the Pierre de Tuf carry substance and structure, they do not veer into the overly dry or dusty character that can be a side-result of handling Cabernet Franc in this manner. Indeed, the purity and soul seen within the red wines is distinctive and highly admirable, so much so that I think Jérôme Billard is a name in the appellation to watch very closely."
Domaine de la Noblaie blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020, og du finder de vine vi aktuelt tilbyder her
Élodie Peyrussie har de senere år udviklet sig til en gudsbenådet amatørfotograf, og når man fornemmer stemningen omkring domainet i Chinon gennem hendes linser, stiger lysten til at besøge La Noblaie. To af hendes skud ses som nr. 1 og 3 til højre. Dels Jérôme Billard, der har smidt skjorten for at tømme fadet, som vinen Pierre du Tuf har gæret i, for skind og skaller, dels solnedgangen set fra familiens hyggeplads foran domainet. De andre billeder er skud fra udsigten fra vinmarkerne over mod domainet, en enlig drueplukker på vej på arbejde en tidlig morgenstund, det samlede team efter den veloverståede høst i 2019 samt skud fra den gamle fadkælder, der er gravet ud i tuffeau-skrænten ved siden af vingården.
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Chinon ligger ved Vienne floden i Touraine i Loiredalen omkring den historiske by Chinon. Både rød , hvid og rosé produceres her, men Chinon er blandt de få appellationer i Loiredalen, der producerer overvejende rødvin. Chenin Blanc bruges til de få procent af appellationens vine, der er hvide, og for de røde er Cabernet Franc kongen. Der laves generelt to typer: lette, florale vine fra de grusholdige jorde tæt ved floden og mere mørke, rige og taniske vine fra den gule "tuffeau jaune", en kombination af sand og fossiler dannet for ca 90 mio år siden.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter