Fakta
- 6 stk. 595,-
Chinon Rouge Le Temps Des Cerises ØKO
- 6 stk. 595,-
158,-
210,67 pr. l.
6 stk.
595,-
99,17 pr stk.
Spar 353,-
Anbefalinger
winedoctor by Chris Kissack
89
This is Jérôme’s domaine cuvée in red, an assemblage of fruit from various parcels across the vineyard. It is vinified in stainless steel. It has a bright black cherry hue in the glass, and a rather restrained nose of fresh black cherry stone and skins, with a herby freshness, calling to mind mint and sage. The palate is tense, dry and classically constructed, with a taut and rather acid driven profile, the lightly grained tannins lending it a delicate grip. A dry and taut style which reflects the challenges of the 2021 growing season. Chris Kissack - Marts 2022
Beskrivelse
Jérôme Billard har siden han vendte hjem til familie-domainet i 2003 efter have høstet erfaring på selveste Château Petrus i Pomerol og Dominus i Napa vist sig at være en gudsbenådet vinmager med en uhyggelig sans for detaljen og et grønt hjerte der banker for miljøet uden at der gås på kompromis med den klassiske velsmag. De første 10 år brugte han på en kontrolleret omstilling til bæredygtig produktion både i marken og i kælderen og siden 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Således også denne Chinon Le Temps Des Cerises, som er blevet solgt ind på sværme af caféer og vinbarer i byernes by, og som med omkring 50.000 årlige flasker efterhånden tegner sig for over halvdelen af produktion på Noblaie. Og da de røde Loire-vine lige nu er mere efterspurgte i Paris. end Beaujolais nogensinde har været, kunne Jérôme såmænd have solgt flere. De paller, vi har fået, er således igen tyvstjålet fra allokeringen til byernes by.
Jérôme tilhører de producenter, som mener at kvalitet i Chinon er ligefrem proportional med mængden af kridtrig tuffeau i jordbunden, og derfor kommer frugten udelukkende fra parceller på skråningen op mod og oppe på selve det porøse plateau på sydsiden af Vienne-floden. 100% Cabernet Franc håndhøstet fra vinstokke der aldersmæssigt strækker sig fra 10-40 år og alle befinder sig på parceller så nær kælderen, at de kan komme under behandling få timer efter de er plukket.
Klaserne soigneres og alle stilke fjernes inden vinen gærer uden fremmede gærstammer og efterfølgende modner 6 måneder i rustfrit stål med så lidt svovl indblandet i rejsen frem mod aftapningen på flaske at, at Jérôme kunne skrive ”sans sulfites” på etikkerne. Det gør Jérôme imidlertid ikke, for som han også siger: "Jeg vil nødig i bås med de tusindvis af skrækkelige svovlfri vine, der bliver ved med at komme på markedet."
En slank og elegant vin som byder op til en velduftende fest af saftige kirsebær og blomstrende violer. En tør, meget aromatisk, næsten lokkende og samtidig fokuseret og forfriskende vin med et saftigt syrebid, der lige napper en lille smule mere end 2019’eren, som var den sidste årgang, vi havde i sortiment. Men på den måde lever vinen i endnu højere grad op til sit navn Le Temps Des Cerises.
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien. Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Jérôme Billard har siden han vendte hjem til familie domainet i 2003 og efter mødet med Élodie Peyrussie i 2006 forvandlet Domaine de la Noblaie fra en pålidelig konventionel vingård til et exceptionelt økologisk domaine som sætter Chinon på verdenskortet og sammen med Domaine Bernard Baudry, Olga Raffault, Philippe Alliet, Charles Jouget, Domaine Grosbois og Château de Coulaine begaver os med nogle af de mest interessante og endnu økonomisk overkommelige vine på planeten.
Det er Cabernet Franc som spiller hovedrollen og når den som her før lov til at klatre op på de porøse tuffeau skråninger bliver resultatet i de forskellige kategorier nærmest sublimt, og da der samtidig bliver skabt vine fra gamle beplantninger med Chenin Blanc tilbyder Jérôme Billard og Élodie Peyrussie os hele pakken.
Jérôme Billard er barnebarn af Pierre og Jacqueline Manzagol som købte domainet relativt sent i livet og nærmest på hobbybasis tappede de første flasker i 1955. Deres datter Madeleine giftede sig i 1968 med François Billard og sammen forvandlede de to la Noblaie til en rigtig vingård og da Jérôme kom hjem for at arbejde skylder ved skulder med sin far var arealet mere end fordoblede fra 5 til 12 ha.
Far og søn allierede sig i 2006 med den erfarne agronomist René Morlat fra L’Institut National de la Recherche Agronomique med henblik på undersøgelser af jordbundsforholdene på de forskellige parceller. Dels for at definere de cuvéer, som la Noblaie producerer i dag, dels for at lægge en plan for den gradvise omlægning til økologisk produktion, som Jérôme så brændende ønskede sig.
Samarbejdet kom til at strække sig over flere år og kom sidst også til at handle om frasalg og tilkøb af vinmarker. Ansøgningen om certificering kom i 2011 og omfattede næsten 18 ha., og fra og med 2014-årgangen har alle vinene båret det økologiske stempel.
Domaine de la Noblaie er i dag vokset forbi de 24 ha. fordelt på 18 forskellige jordbundtyper hvorfra frugten veksles til 8 forskellige vine, med et så imponerende bundniveau at Jason Wilson, der skriver for Vinous og er en af vor tids største Loire eksperter, i juni 2020 efter en omfattende smagning konkluderede: ”Domaine de la Noblaie is a swiftly up-and-coming Chinon estate to keep one’s eye on.”
Élodie Peyrussie har de senere år udviklet sig til en gudsbenådet amatørfotograf, og når man fornemmer stemningen omkring domainet i Chinon gennem hendes linser, stiger lysten til at besøge La Noblaie. To af hendes skud ses som nr. 1 og 3 til højre. Dels Jérôme Billard, der har smidt skjorten for at tømme fadet, som vinen Pierre du Tuf har gæret i, for skind og skaller, dels solnedgangen set fra familiens hyggeplads foran domainet. De 2 andre billeder er et skud fra fadkælderen der er gravet ud i tuffeau skrænten ved siden af domainet samt et billede af det samlede team efter den veloverståede høst i 2019 fulgt an enlig drueplukker på vej på arbejde samt udsigten fra vinmarkerne over mod domainet.
Oprindelse