Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.912,50
Clos de May - Magnum 1,5L
- 6 stk. 1.912,50
375,-
250,- pr. l.
6 stk.
1.912,50
318,75 pr stk.
Spar 337,50
Anbefalinger
Jyllands-Posten
90
Niels Lillelund - Juni 2023
Beskrivelse
Dette er magnumudgaven af den dejlige Haut-Medoc fra Clos de May, som her i 2019 kommer med en saftighed og med en balance, som overgår de ellers meget overbevisende vine fra 2015 og 2016. En lille perle og noget så sjældent som en ren Merlot fra Garonne-flodens venstrebred. Et selvstændigt slot er der ikke tale om, og heller ikke et Clos, hvis man kommer til at tænke på en muromkranset vinmark, men derimod en lille vinmark på bare 2 ha. som i den ene ende endda giver plads til den gamle mølle, som vinen er navngivet efter.
Clos de May var med i Cocks & Ferret berømte kortlægning af Medoc fra 1874 under navnet "Au Moulin Demey", som senere bliver til "Moulin de May" hvilket var navnet, da vinen fik lov til at kalde sig Cru Bourgeois ved klassificeringen i 1932. En titel som Clos de May måtte undvære i perioden 2003-2009, ikke fordi der var noget galt med kvaliteten, men fordi myndighederne i den periode i deres visdom fandt på, at der skulle 8 ha. til for at et slot/en vin kunne komme i betragtning til benævnelsen Cru Bourgeois.
Møllen er i dag ombygget til et populært udsigtspunkt, hvorfra man kan skue hen over den lille vinmark og ned mod floden, og hvis man vender sig om ud mod Château Giscours og Château Cantemerle, som er de nærmest liggende berømtheder. Høsten er manuel og frugten køren den korte tur ned til Château Maucamps, hvor den forvandles til vin. Der sker en sortering inden alle stilke fjernes og druerne knuses. Herefter gæres der i thermoregulerede rustfri ståltanke med flere daglige omrøringen og derpå følger 16 måneders modning i barrique (20% nye) frem mod et sammenstik af den endelige cuvée, en filtrering og aftapningen på flaske.
Et dejligt glas som godt kan få en til at fundere over hvorfor, der ikke er mange flere rene Merlot-vine på venstrebredden. Luksuriøse mængder af modne røde frugter med blommer, hindbær og søde sorte kirsebær, der bliver omfavnet af grafit, cedertræ og svampede urter. Vital, men først og fremmest mild og fyldig med god dybde og fin længde og med et så behersket syreindhold og så søde tanniner, at mundfølelsen bliver dejlig silkeagtig.
Producent
At give Clos de May status af selvstændig producent er måske nok lidt af en tilsnigelse i det vinen produceres på Château Maucamps, som igen er hovedsædet for handelsselskabet Ambrosia, der siden etableringen i 1990 har sikret sig kontrol over 8 andre slotte/brands alene i Haut-Medoc. Vi er i den allersydligste del af appellationen hvor Bordeauxforstæderne Macau og Ludon truer med at omfavne vinmarkerne.
Clos de May var med i Cocks & Ferret’s berømte kortlægning af Medoc fra 1874 under navnet "Au Moulin Demey" hvilket senere bliver til "Moulin de May" hvilket var navnet, da vinen fik lov til at kalde sig Cru Bourgeois ved klassificeringen i 1932. En titel som Clos de May mistede i 2003 da myndighederne i deres visdom fandt på at der skulle 8 ha. til for at et slot/en vin kunne komme i betragtning til benævnelsen Cru Bourgeois.
Clos de May er meget mindre. Bare 2 ha. og her optager den gamle mølle, som vinen er navngivet efter endda de 0,4 ha. Møllen er i dag ombygget til et populært udsigt punkt, hvorfra man kan skue ned mod Gironde-floden og hvis man vender sig om hen over villakvartererne og ud mod Château Giscours og Château Cantemerle, som er de nærmest liggende berømtheder.
Data & fakta:
- Druesorter: De senere år udelukkende Merlot
- Praksis: Konventionelt landbrug
- Kunstgødning: Ja
- Plantebeskyttelse: Ja
- Manuel høst: Nej
- Tilplantet areal: 1,6 ha.
- Årlig produktion: 12.000-18.000 flasker
- Certifikater: Ingen
- Relation: Importeret via moderselskabet Ambrosia siden foråret 2020
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Haut-Medoc er den sydlige del af selve Medoc distriktet (den nordlige del kaldtes tidlige Bas-Medoc men nu blot Medoc). Det dækker 2/3 dele af Medoc halvøen. Jordbunden i Haut-Medoc består hovedsageligt af grus transporteret af floderne Gironde og Dordogne ovenpå en lerbase, og netop den lune, veldrænende grus er en af de vigtigste årdager til den sentmodnende Cabernet Sauvignon drues succes her. Områderne tættest på floden har de dybeste gruslag, og jo længere væk man kommer fra floden jo mere ler er der i jordbunden, og derfor også større dominans af Merlot. Haut-Medoc er også hjemsted for de kendte, selvstændige appellationer Saint-Estephe, Pauillac, Margaux og Saint-Julien samt de to mindre kendte Moulis og Listrac. Apellationen dækker kun rødvin, og vinene er som regel fadlagrede.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter