Fakta
- 6 stk. 586,50
Costières de Nîmes - ØKO
- 6 stk. 586,50
115,-
153,33 pr. l.
6 stk.
586,50
97,75 pr stk.
Spar 103,50
Beskrivelse
Jean René de Fleurieu er ikke uden humor, og han ynder stadig at kalde sig selv for filmproducent og kartoffelavler, selvom det meste nu handler om storartede økologiske olivenolier og siden 2011 også en stadig mere interessant produktion af friske fint krydrede vine, der nu også er blevet både økologiske og veganske og alle rammer markedet med et bemærkelsesværdigt gunstigt forhold mellem pris og kvalitet.
Det er hans ven og nu også kompagnon Benjamin Béguin, der har ansvaret for vinproduktionen, og sammen med den konsulterende ønolog Jean Natoli, der også er leder af det respekterede "Laboratoire Natoli & associés", formår han hvert år at få smukt fat i de krydderier og den særlige parfume, som kendetegner de bedste vine fra grænselandet mellem det sydlige Rhône, Provence og Languedoc.
Denne 10. udgave af Costières de Nîmes, der er skabt på frugten fra parceller, der tidligere tilhørte Domaine de Captives, er således endnu engang meget nem at holde af, og dermed har Benjamin Béguin startende med den mirakuløse 2015’er begået 7 på stribe.
Vinen er skabt på de klassiske sydfranske druer Syrah, Grenache og Mourvèdre, der høstes fra 15-40 år gamle vinstokke, der alle står i kalkrig jord dækket af runde småsten ikke ulig dem, som kan opleves oppe på plateauet bag Châteauneuf-du-Pape. Uden sammenligning i øvrigt. Alle stilke fjernes forud for gæringen, som efterfølgende foregår i Thermo reguleret rustfrit stål. De tre druesorter gærer hver for sig og sammenstikkes, når den malolaktiske gæring er vel overstået, til den endelige cuvée, som efter 10 måneder modningen i tankene filtreres, svovles ganske let og tappes på flaske.
Som altid herlig duft af modne brombær, solbær, kirsebær og omme bagved også laurbær og lakridsrod. Derpå solmættet og afrundet i munden med fine bløde tanniner, god saftighed og et fint lille pift fra den underliggende frugtsyre til sidst.
Nyd den gerne lettere afkølet til grillet fjerkræ, til pulled pork eller til lammekoteletter for eksempel serveret med en sauté af bagte løg og jordskokker toppet med sprødstegne tern af seriøst bacon og duftende frisk plukket citrontimian.
Producent
10 km. sydvest for Avignon ligger landsbyen Montfrin på en lille bakke, og helt oppe på toppen knejser byens velholdte slot med den smukkeste udsigt ned mod det sted, hvor floderne Le Gard Ou Gardon og Rhône løber sammen. "Tous nous vivons sous un ciel de légende et l'oublions à chaque instant" står der over porten, og det bliver i vores meget frie oversættelse til: "Glem ikke et øjeblik at vi alle sammen skal kunne leve under den samme høje himmel".
Her har Jean René Claret de Fleurieu sammen med Benjamin Béguin i de senere år etableret en bemærkelsesværdig produktion af excellente økologiske olivenolier og friske fint krydrede ligeledes økologiske vine, der alle rammer markedet med et bemærkelsesværdigt gunstigt forhold mellem pris og kvalitet.
Jean René flyttede som ung til Paris hvor han i 1979 blev gift med den dengang unge tøjdesigner Agnès Troublé, og i mange år var han med til at skabe hendes i dag verdensomspændende brand "agnès b." For snart 10 år siden droppede de imidlertid de parisiske boulevarder og flyttede ind i det slot, som Jean Renés bedstefar have købt i tilbage i 1935.
Projektet startede med systematiske opkøb af små olivenlunde, omlægning til økologisk dyrkning og etableringen af Moulin des Ombres, der allerede har etableret sig som en af de ypperste olivenmøller i Frankrig. Siden fik Jean René også lyst til at kunne skænke sine egne vine, og derfor slog han til, da Domaine de Captives på sletten nede foran slottet i 2011 kom til salg.
Domainet på den anden side af Gard-floden med interessante vinmarker i grænselandet mellem Rhône og Languedoc var på købstidspunktet allerede under omlægning til økologi. En transformation som blev videreført og fuldført i 2013, og det forvandlede Château Monfrit fra et vartegn på toppen af en lille landsby til en moderne økologisk vingård.
Og selvom Jean René Claret de Fleurieu ikke længere er nogen årsunge (han er fra 1950) ligger han ikke på den lade side. Fremtiden er sikret ved, at datteren Aurore Claret de Fleurieu nu deltager i og ejer halvdelen af aktiviteterne og sammen følger de nu tidens trend ved i samarbejde med Expertise Vegane Europa SAS. (EVE) at dokumentere vingårdens veganer venlige produktionsprocesser, ved at eksperimentere med reduceret svovlindhold og ved at gå planken ud ved helt at fravælge svovling i nogle af vinene.
Disse sidste bærer det umiddelbart svært afkodelige navn ”Un coup de dés jamais n’abolira le hasard”, som kan oversættes til ”Kast med terninger vil aldrig få tilfældigheder til at forsvinde”. Udtrykket stammer fra et ikonisk digt af den franske symbolist Stéphane Mallarmé, der livet igennem kredsede om terningkastets symbolik og opfattede tilfældet og tilfældigheden som et livsvilkår, vi ikke kan flygte fra. Terningerne skal således minde os om det kontroltab og den uforudsigelighed, der er forbundet med produktion af naturvine.
“We could describe the team at Château de Montfrin in the style of Jacques Brel. But much more flattering, obviously … First, there is Jean-René, the one who writes poems on the walls. Who sends you haikus by text. Who names the cuvées as one writes an anthology. Who puts enormous pressure on his team and his partners by the very confidence he places in them. First, there is Benjamin, the one whose broad build allows him to shoulder more of the workload than others, dozens of hectares of vines and olive trees. His rough language is common place and helps in problem solving producing evermore assertive and elegant wines in the cellar. First, there is a team that makes everything look easy. Who understand the specificity of the chateau’s approach and which relays its corporate culture, perhaps even Culture, with a capital C. Montfrin is a piece of civilization. You should note that they are all Firsts among equals. Because in this team, everyone is important. And I’m proud, with my own team, to be a part of it…”
Jean Natoli, konsulterende ønolog og leder af det respekterede "Laboratoire Natoli & associés" som analyserer og kvalitetskontrollerer vinene fra Monfrin
Jean René Claret de Fleurieu og Chäteau Montfrin har været en del af Løgismose familien siden 2015. Du finder de vine vi aktuelt tilbyder her
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Costieres de Nimes er den sydligste appellation i Rhonedalen og samtidig et af verdens ældste vinområder. Vinmarkerne ligger mellem byerne Nimes og Arles og terrænet er mere flat end resten af Rhonedalen. I den østlige del er der store forekomster af Garrigue, en typisk sydfransk landskabstype i form af tørre, lavtliggende områder med meget kalksten i undergrunden, og det er glimrende land til vindyrkning. Vinmarksarealet er på ca 4200 ha. Både rød, hvid og rosé vin laves indenfor appellationen og for rosé og rødvin gælder at min 60% skal udgøres af Grenache, Syrah og/eller Mouvedre. Hvidvin laves i små mængder af Grenache Blanc, Marsanne og Roussanne. Rødvin udgør langt størstedelen af produktionen og typisk Costieres de Nimes er robust, krydret og saftigt.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter