Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 759,90
Côteaux d'Aix en Provence Rosé - ØKO
- 6 stk. 759,90
149,-
198,67 pr. l.
6 stk.
759,90
126,65 pr stk.
Spar 134,10
Anbefalinger
Concours International de Lyon
Médaille d’Or
Concours International de Lyon 2024
Beskrivelse
Vinen er skabt på de traditionelle druer i Provence; Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre og Counoise, som plukkes fra økologisk dyrkede vinstokke, der står plantet på sandet jord rig på små og store kalksten, som holder på og fordeler varmen i de tørre somre og sammen med Mistralen skaber et unikt terroir. En rosé i tidens sarte helt lyse rosa nuance med en herlig duft af jordbær, hindbær og ferskner, der får kant fra reven skal af blodappelsin og moden citrus. Primært læskende men ikke helt uden intensitet i munden, hvor frugten lifligt danser videre, og giver vinen en saftig finish, selvom den teknisk set er knastør.
Høsten finder sted i de tidlige morgentimer for at værne om friskheden. Der sker en soignering af klaserne allerede ude blandt vinstokkene og fremme på vingården fjernes alle stilke inden druerne presses og får lidt tid til farveudtræk sammen med skallerne mens gæringen langsomt kommer i gang ved lav temperatur i rustfrit stål uden hjælp fra fremmede gærstammer. Vinen er allerede fristende mens den afrundes i tanken, og når den tappes i februar i den grad klar til at gå foråret i møde.
Den må meget gerne være rigtig kold. Både fordi den smager bedst sådan, men også fordi rosé er en vin for øjet, og det duggede glas må gerne blive en del af oplevelsen. Sæt eventuelt glassene i køleskabet sammen med vinen inden serveringen, og nyd så denne fine forårsbebuder til så rigelige mængder stenbiderrogn som du har råd til. Gerne sammen med nye kartofler rødløg og røget fløde. Eller til en fyldig salat med kylling, bacon og basilikum.
Producent
Domaine d'Eole ligger smukt udenfor Eygalières for foden af Alpillerne i hjertet af Provence (AOP Coteaux d'Aix en Provence), hvor mistralen bidrager til nedkøling af druerne, og samtidig skaber ugunstige vilkår for svampe- og bakterieangreb. Med andre ord en beliggenhed, hvor der er mindre grus på vejen hen mod økologisk produktion, end så mange andre steder.
Ejendommen blev købt af Pascal Moncelli tilbage i 1993 og et par måneder senere blev tyskeren Matthias Wimmer og hans hustru Marion Schwarz hentet ind som administratorer og det par, der skulle realisere Pascals drømme. Pascal måtte imidlertid tidligt sande at det er kostbart at drømme stort, og derfor valgte han i 1996 at sælge hele herligheden til den franske finansmand og vinentusiast Christian Raimont, der havde øjnet vingårdens potentiale og var villig til at investere i at forløse det.
Matthias, der havde uddannet sig som ønolog i Montpellier, og undervejs var blevet forført af det franske klima og den franske livsstil, indgik så at sige i handelen. Og det blev begyndelsen på mere end 20 års lykkeligt parløb i en fælles stræben efter den største renhed og den klareste frugt funderet på fuld respekt for ejendommes vinstokke og den natur, der omgiver dem.
Siden 1996 har alt været fuldt kontrolleret og certificeret økologisk af Ecocert. Produktionen sker således uden brug af pesticider, herbicider, kunstgødning eller andre unoder, og de plantebeskyttelsesmidler, der trods alt anvendes, er alle baseret på svovl og kobber i mængder, der aldrig nærmer sig det maksimalt tilladte. Samtidig tilgodeses biodiversiteten i stadig stigende grad med blomster og urter mellem vinstokkene ligesom der er installeret insekthoteller og eksperimenteres med udsætning af rovmider og snyltehvepse i skadedyrsbekæmpelsen.
I årenes løb er de oprindelige 13 ha. med vinstokke blevet til 30 ha., og ind i mellem vinmarkerne er der nu også nogle små olivenlunde, som er blevet Marion Schwarz passion, og på en lille olivenmølle en kilometers penge fra Domaine d'Eole presser hun nu et par prisvindende økologiske olier, som falder ind under AOP Huiles d'Olive de la Vallée des Baux de Provence. Samtidig er vingården også blevet udvidet et par gange, så den har kunnet modtage de voksende mængder druer. I dag produceres der således i omegnen af 150.000 flasker fordelt på hele 12 forskellige vine.
Hverken Matthias og Marion eller vinentusiasten Christian Raimont formåede imidlertid at få styr på de næste generationer. Derfor solgte Christian Raimont Domaine d'Eole videre til sin noget yngre ven Marc Rebouah i efteråret 2017, som for sin del i juni 2018 ansatte Ludovic Vancon, der netop var blevet færdig som ønolog på SupAgro i Montpellier, som assisterende vinmager. Og efter 5 års parløb og sparring rakte Matthias i januar 2023 endegyldigt stafetten videre til Ludovic Vancon.
Domaine d'Eole blev en del af Løgismose familien i foråret 2014. Du finder den/de vine vi aktuelt har i sortiment her
Oprindelse
Region
Provence ligger i det syd-østlige hjørne af Frankrig og ingen af områdets vinmarker ligger mere end 56 km fra Middelhavet. Det lune og tørre klima i kombination med Mistralvinden fra nord giver gode forhold for druemodning uden nævneværdige problemer med råd. Mere end 70% af produktionen udgøres af rosévin, hvoraf det meste kommer fra de to store appellationer, Cotes de Provence og Coteaux d'Aix-en-Provence. Til rosé bruges særligt Grenache, Carignan og Syrah, men også grønne sorter som Vermentino og Grenache Blanc. Provence rummer også en håndfuld mindre appellationer, hvoraf den mest kendte, Bandol, er særlig anerkendt for kraftfulde rødvine på Mouvedre.Distrikt
Coteaux d’Aix en Provence er den næststørste appellation i den sydøstfranske region Provence efter AOC Cotes de Provence. Coteaux d’Aix en Provence ligger i regionens vestlige del grænsende op til den sydligste del af Rhone dalen. Der produceres rød, hvid og rosévin med rødvin som værende den mest udbredte type, skarpt efterfulgt af regionens stolthed, rosévin. Hovedruerne er Grenache, Syrah, Mouvedre og Cinsault samt for de grønne Bourboulenc, Grenache Blanc og Clairette. Rosévinene er typisk meget lyse og lavet med kort udblødning af skallerne, så de får den karakteristiske snert af lyserød, man forbinder med Provence rosé.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter