Fakta
- 6 stk. 1.662,60
Côtes du Jura Savagnin Sous Voile ØKO
- 6 stk. 1.662,60
326,-
434,67 pr. l.
6 stk.
1.662,60
277,10 pr stk.
Spar 293,40
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
16
Guide vert 2023
Beskrivelse
Damien Courbet, der efter studieår hos blandt andre Olivier Zind-Humbrecht i Alsace og Nicolas Potel i Bourgogne vendte hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far i 2004 fortæller at 2018-årgangen ovenpå massive problemer i 2016 og den skrækkelige frost i 2017 er lidt af en befrielse for familien. For første gang i 3 år kunne familien fylde fadene i den lille kælder!
Der er tale om frugt fra 15-35 år gamle vinstokke fra to forskellige terroirs. Dels parceller med masser af knuste kalksten på Le Nid, der ligger lige nedenunder den berømte klippe Château Chalon, dels fra en parcel på Les Lyas, der ligger i Menétru og som med sin lidt federe lerjord bidrager med ekstra fylde til vinen.
Høsten er manuel med den nødvendige soignering af klaserne allerede ude i vinmarken. Derefter følger en direkte presning af de hele klaser inden gæringen uden fremmede gærstammer, og for at finde ind til det fulde potentiale i Savagnin druerne tilføjes en del af drueskallerne. Vinen modner 10 måneder sur Lie i tanken hvorefter den fyldes på brugte næsten neutrale fade for at modne videre "Sous Voile", dvs. uden efterfyldning eller andre forstyrrelser. Under modningen koncentreres vinen gennem fordampning og samtidig danner skimmelsvampe den tynde film på vinen overflade, som vi kalder for flor og som kun håndteres med kommerciel succes i Jerez og så her i Jura. Efter 12 måneder brydes floren forsigtigt i de enkelte fade hvorefter der smages på vinene inden den endelige cuvée sammenstikkes i rustfrit stål inden vinen tappes uden klaring og filtrering og med kun et minimalt tilskud til det naturligt forekommende svovl.
Resultatet er virkelig en fornøjelse og en vin der skiller sig ud uden at dens drinkability sættes over styr. Den er selvfølgelig nemmest at gå til hvis man er bekendt med og holder af Fino Sherry og vinene fra Château-Chalon appellationen, men da den er mindre salt og mindre insisterende end dem begge har den sin egen ret. Meget aromatisk i et krydret udtryk, som er smeltet sammen af mandler, hasselnødder og både bitre og syrlige citrus noter. En spændstig og overbevisende introduktion til Jura distriktets særlige gave til den del af alverdens vinelskere, som ikke udelukkende samler på mainstream.
”Jeg er en del af en generation, der har tilladt sig at undre sig. Økologi er en overbevisning, en filosofi, som i år som 2016, hvor alt for meget regn førte til udbredte problemer med meldug, og 2017, hvor frosten stjal de fleste knopper, får os til at stå fast. Økologi betyder flere medarbejdere, lavere afkast og større usikkerhed, men jeg er blevet gladere for mine vine, og det er hele pointen. Egentlig drejer det sig bare om at bevare fornøjelsen ved at drikke vin og ved at arbejde". -Damien Courbet
Producent
Domaine Courbet blev en del af Løgismose familien i sommeren 2020 efter at vi først havde smagt et par af deres vine på den smukt beliggende restaurant Le Grand Jardin i Baume-les-Messieurs ikke så langt fra det berømte Château-Chalon. Restauranten drives af ægteparret Christine og Didier Favre, som virkelig har fingeren på pulsen når det gælder om at finde ud af hvad der opad og nedad i Jura, og alene deres vinkort er en omvej værd, hvis man for eksempel er på vej fra Bourgogne ned mod Geneve for at komme med SAS hjem til København.
Vi rekvirerede prøver for at få det fulde billede af hvad Domaine Courbet kunne og stod for. Og så er den historie såmænd ikke så meget længere. Vi fik en herlig oplevelse med en stribe seriøse autentiske vine præget af stor u forceret drinkability og Damien Courbet ville gerne samarbejde med os. Det eneste problem er at rigtig mange franske restauranter også er forelskede i de små mirakler, der sker i den lille kælder, og derfor er der tale om begrænsede mængder af de forskellige vine, som vi har valgt at bringe i sortiment.
Domaine Courbet er en af de mange små vingårde, der ligger med udsigt op mod det berømte Château-Chalon. Familien etablerede sig tilbage i 1867 og frem til sidst i 1970’erne var der tale om typisk blandet landbrug. Så valgte Damien Courbet ’s far Jean-Marie at satse på vinproduktionen og op gennem 1980’erne blev de 8 ha., som nu leverer frugten til kælderen, tilplantet med vinstokke. Damien, der efterhånden er blevet 44 år, vidste tidligt, at han ville følge i sin fars fodspor, og efter ophold hos blandt andre Olivier Zind-Humbrecht i Alsace, Olivier Merlin i Macon og Nicolas Potel I Bourgogne vendte han i 2004 hjem til gården for at arbejde skulder ved skulder med sin far.
Det blev starten på en langsom drejning mod økologi. Men far og søn havde ikke travl. De vidste, at vinstokkene krævede langt længere tid end den myndighederne foreskrev, hvis de skulle blive ved med at levere i kvalitet, og Damien ønskede ikke, som han har formuleret det, ”at tumle ind i den mur”, som mange af kollegaerne i "Nez dans le Vert" havde fortalt om. Ecocert blev først involveret i projektet i 2015, og der er derfor først vinene fra årgang 2019 og frem, som bærer det økologiske stempel.
Domaine Courbet parceller er nogenlunde ligeligt fordelt mellem appellationerne Château-Chalon og Côtes du Jura og de er tilplantet med lige dele Savagnin og Chardonnay, som til sammen tegner sig for over 90% af produktionen. Derudover er der også henholdsvis 0,8 og 0,3 ha. med de 2 blå druer Trousseau og Poulsard, som resulterer i 2 rødvine som altid er forudbestilt inden de overhovedet er tappet på flaske.
”Jeg er en del af en generation, der har tilladt sig at undre sig. Økologi er en overbevisning, en filosofi, som i år som 2016, hvor alt for meget regn førte til udbredte problemer med meldug, og 2017, hvor frosten stjal de fleste knopper, får os til at stå fast. Økologi betyder flere medarbejdere, lavere afkast og større usikkerhed, men jeg er blevet gladere for mine vine, og det er hele pointen. Egentlig drejer det sig bare om at bevare fornøjelsen ved at drikke vin og ved at arbejde". -Damien Courbet
Oprindelse
Distrikt
Cotes du Jura er en regional appellation i Franche-Comte i det østlige Frankrig midt mellem Bourgogne og Schweiz. Vinmarksarealet dækker ca 640 ha, men til trods for sin størrelse, er jordbunden ganske homogen. Kalksten og mergel udgør det solide underlag, mens toplaget primært er sand, ler og ur. Vinmarkerne ligger i op til ca 400 meters højde og klimaet er kontinentalt med ganske kølige vintre. Der produceres et væld af vintyper i appellationen fra hvid, rose og rød til specialiteter som vin de paille (druer tørret på stråmåtter forud for vinifikation) og vin jaune (en gul vin påvirket af flor i stil med fino sherry). Hvidvine laves på Chardonnay og Savagnin, mens rød og rosé laves på Poulsard, Pinot Noir og Trousseau. Der produceres også mousserende vine under appellationen Cremant du Jura.