Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 739,50
Côtes du Rhône Blanc Réserve Mont-Redon
- 6 stk. 739,50
145,-
193,33 pr. l.
6 stk.
739,50
123,25 pr stk.
Spar 130,50
Beskrivelse
Denne Réserve Mont-Redon Blanc er sammenstukket af frugt fra nogle af disse betroede vinbønder og så frugt fra Mont-Redons egne vinmarker nede omkring Lirac. Drueblandingen var længe domineret af Grenache og Clairette, men i de senere år har de 2 klassikere tabt terræn til Viognier, som nu dominerer drueblanding.
Der er tale om manuel høst og en soignering af klaserne inden de ryger op i den pneumatiske presse, hvorefter mosten får lov til at sætte sig og om nødvendigt filtreres inden den i løbet af 4 uger forvandles til vin i rustfrit stål ved 14°C-16°C. uden malolaktisk forgæring. Vinene fra de forskellige druer sammenstikkes til den endelige cuvée i december, og herefter følger 4 måneders afrunding sur Lie i tankene frem mod en let filtrering gennem bentonit og aftapningen på flaske i februar.
En dejlig mellemfyldig og trods det voksende indhold af Viognier nærmest afdæmpet og ukompliceret hvidvin, som byder sig til som et fint alternativ til de mere aromatiske vine funderet på for eksempel Riesling og den allestedsnærværende Sauvignon Blanc. Mindre bredbuget end mange andre hvide Rhône vine. I stedet sprød og mildt blomstrende med fine citrus noter.
Producent
Det var i 1978 at Lene Grønlykke i en anden tid svingende ind på gårdspladsen foran Château Mont-Redon, knyttede den første kontakt og siden sikrede sig eneforhandlingen i Danmark af slottets særlige label Vignoble Fabre, som ellers var forbeholdt Frankrigs fineste og førende restauranter.
Lige siden har vi i Løgismose fulgt udviklingen på dette domaine, og gang på gang er vi blevet overraskede og begejstrede over den næsten feminine elegance i vinene, som fætrene Didier Fabre og Jean Abeille i 3. generation stædigt fastholdt som stedets signatur på trods af tidens knæfald for potens og maskulin power. I efteråret 2016 kom det imidlertid til et brud, da deres børn ikke længere kunne forenes om projektet, og i dag er Pierre Fabre ene om at repræsentere den 4. generation.
På Château Mont-Redon spottede de som de første mulighederne på den store flade slette oppe bag byen Châteauneuf-du-Pape, og i løbet af et par generationer vekslede familien udstrakte arealer med lavendel og småskov til vinmarker. De oprindelige 2,5 ha. fra 1923 er i dag blevet til små 200 ha. alene i Châteauneuf-du-Pape (hvoraf mere end 100 ha. er i produktion), og dertil kommer betydelige besiddelser i Lirac og Côtes du Rhône, som betyder, at Château Mont-Redon alene på den baggrund er gået hen og blevet den største spiller i det sydlige Rhône, når det handler om produktion af kvalitetsvine.
Og det stopper ikke her: Samarbejder med en lang række betroede vinbønder betyder at der siden årtusindeskiftet også er skabt en serie af såkaldte "Réserve Mont-Redon" vine fra Rhône samt en Saint Max rosé fra Provence, og endelig har Pierre Fabre i 2020 og 2021 erhvervet de 2 biodynamiske og økologiske vingårde Domaine de l’Oratoire Saint-Martin i Cairanne og Domaine du Joncier i Lirac.
Det dejlige er, at vi bliver mere og mere overbeviste om, at Château Mont-Redon i disse år leverer på et niveau, som kommer til at gå over i historien. Det er store ord, men vi er ikke alene med vores begejstring.
Selv Robert Parker - der ellers om nogen har været med til at iscenesætte de dunkle og muskuløse vine - måtte overgive sig til sidst og indrømmede i 2011, at "This estate has produced some of the greatest Châteauneuf -du-Papes I have ever tasted, including their 1949 (one of the top-25 wines of my lifetime), 1955 and 1961”. (Wine Advocate nr. 197 i oktober 2011).
Og lidt mere for nylig – i februar 2024 – var Matt Walls, Decanter Magazines seneste mand i Rhône, inviteret forbi for at opleve Mont-Redons berømte samling af ældre årgange, der for tiden strækker sig tilbage til 1961.
Matt Walls smagte 18 forskellige årgange, og kun én af vinene nåede ikke op forbi de 90-point. F.eks. noterede han om 1961-årgangen samtidig med at han kvitterede med 96-point: ”Deep foxy brown colour. Taking on some soy sauce and aromas that remind me of old Madeira – slightly balsamic, a touch of VA and intense umami. Full, mouth filling and still so generous. Intense, long and powerful – extraordinary for a wine of this age. Still has a touch of grippy tannin on the long finish, along with mushroom, veal stock and soy sauce flavours. Such life force. By no means dead yet!”
Vi bestræber os på altid at have adskillige årgange af de pavelige vine i sortiment. Se det aktuelle udvalg her.
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Cotes-du-Rhone er den generiske appellation for Rhonedalen og den dækker dermed et 200 km langt område og mere end 170 byer. Appellationen dækker både rød, hvid og rosévin, men i praksis er langt de fleste vine røde og lavet på en blanding af Grenache, Syrah og Mouvedre. Hvidvine laves blandt andet på Grenache Blanc, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc og Viognier. Langt størstedelen af vinene indenfor appellationen kommer fra den sydlige Rhonedal, og pga appellationens størrelse, er der stor spredning i kvalitet og pris. Generelt er dyrkningsforholdende gode i Rhonedalen med lune, tørre somre, og vinene er kendt for at være saftige og let krydrede med alkohol i den højere ende.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter