Fakta
- 6 stk. 739,50
Côtes du Ventoux Les Ribes du Vallat ØKO
- 6 stk. 739,50
145,-
193,33 pr. l.
6 stk.
739,50
123,25 pr stk.
Spar 130,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
tidligere
2017: 90-point i Okt. 2019 - Joe Czerwinski 2016: 91-point i Okt. 2018 - Joe Czerwinski 2015: 91-point i Dec. 2016 - Jeb Dunnuck
Beskrivelse
Nogle gange findes det store i det små for eksempel på Château Juvenal, som i bund og grund er det mindste kooperativ, som man kan forstille sig. Bare 2 næsten naboer, 2 familier, som er gået sammen på en note om, at de ville fremstille nogle saftige, frugtige og umiddelbare vine, som de selv kunne nyde med glæde og lade andre smage med stolthed. Château Juvenal tager sit navn fra en sagfører som i 1800-tallet købte og renoverede slottet, men siden 2001 har det været ejet af Anne-Marie og Bernard Forestier, som forlængede en aftale med naboen Jean-Claude Alban om at han fortsat skulle passe slottets 8 ha. med vinstokke og sørge for at frugten endte på kooperativet i Beaumes-de-Venise.
I 2009 kommer Jean-Claude Albans søn Sebastien imidlertid på banen, og med ham fulgte tanken om at slå pjalterne sammen, investere i en fælles kælder og nok så vigtigt invitere den meriterede vinmager, den ukronede konge af Châteauneuf-du-Pape, Philippe Cambie med som assisterende vinmager. I 2010 blev det fælles selskab SCEA Le Graveyron med Sebastien Alban og Anne-Marie Forestier for bordenden en realitet, og året efter blev de første Ventoux vine produceret i den nye fælles Cave nede på Route de Caromb små 1.000 meter fra slottet. Der blev tale om umiddelbar succes. Allerede det første år modtog vinene fine anmeldelser, og sikkert godt hjulpet på vej af den nu afdøde Philippe Cambie mægtige netværk, blev der indgået aftaler om eksport til 14 lande.
Med nogen forsinkelse kan vi nu også præsentere vinene, der i mellemtiden er blevet økologiske, hos Løgismose. Blandt andet denne Ribes du Vallat, som er opkaldt efter den lille kløft, der adskilte de to ejendomme før sammenlægningen, (Ribes og Vallat betyder henholdsvis skråning og grøft på provencalsk dialekt). den er forsynet med silhuetten af en landskabsmaler med sit staffeli på etiketten fordi de skrånende vinmarker omkranset af fyrretræer, cypresser, ege- og oliventræer i generationer har været et yndet motiv for de mange landskabsmalere i Provence.
Der er tale om håndhøstede Grenache og Syrah druer fra 30-55 år gamle vinstokke, som efter en sortering og efter at alle stilke er fjernet knuses og gennemgår en lang maceration med adskillige overpumpninger undervejs. Den endelige cuvée sammenstikkes ved årsskiftet og herefter modnet 9 måneder i termoreguleret rustfrit stål hvorefter den tappes uden forudgående klaring eller filtrering.
En fyldig, charmerende og også ambitiøs vin på et kvalitetsniveau så man bliver helt trist ved tanken om hvilket spild det har været alle de år, hvor frugten forsvandt ned i den sorte gryde på kooperativet. Masser af solmoden frugt hvor saftige brombær og kirsebær regerer sammen med det der potpourri af vilde friske og tørrede urter, som vi forbinder med den provencalske Garrigue. Flot koncentration og så blid og aromatisk, at man lige må smage en ekstra gang for at sikre sig, at vinen faktisk er helt tør. Et fænomen som genkendes i flertallet af de vise, som nåede at få Philippe Cambie ‘s signatur.
En dejlig vin som fungerer rigtig godt alene, mens vi venter på at maden skal komme på bordet, men den fortjener bestemt lidt kærlighed fra det salte køkken. For eksempel en Carré d'agneau a la provencale med ratatouille og gratin dauphinoise eller på dansk: En provencalsk lammeryg med ratatouille og kartoffelgratin.
Producent
følger
Oprindelse
Region
Rhone dalen ligger i Sydøstfrankrig langs Rhone floden. Dalen følger floden ca 240 km og er dermed også et af Frankrigs største vinområder. Den opdeles i Nord og Syd, hvor særligt den sydlige del har udpræget Middelhavsklima med lange, tørre somre og den konstant blæsende Mistralvind . Der laves mange vintyper, men hovedvægten ligger på rødvin. I Nord anvendes Syrah til rødvine og Viognier, Marsanne og Roussanne til hvidvine, mens den sydlige og klart største del af dalen anvender et bredt spektrum af druer, som udover Syrah også tæller druer som feks Grencahe, Mouvedre, Cinsault. Af grønne Rhone druer kan nævnes Clairette, Roussanne, Marsanne og Boubolenc.Distrikt
Ventoux er et større distrikt i den sydøstlige del af Rhonedalen grænsende til Provence. Frem til 2009 hed distriktet Cotes de Ventoux, men nu hedder AOC’en blot Ventoux. Vinmarkerne ligger på den nedre vestlige del af Mont Ventoux
Den primære del af produktionen er rødvine, som i stil læner sig op ad vine fra Cotes du Rhone. Druesorterne Grenache, Syrah og Mourvedre blandes som regel og ind imellem også med Carignan og Cinsault. Der produceres også rosé- og hvidvine, sidstnævnte på Grenache Blanc, Clairette og Bourboulenc samt lidt Roussanne.
I forhold til flere naboområder, bl.a. Cotes du Luberon, er vinene fra Ventoux som regel lidt lettere pga de lidt højere beliggende vinmarker. Klimaet er stadig præget af nærheden til Middelhavet med en tør, varm vækstsæson. Vinmarksarealet udgør knap 6000 ha.