Fakta
- 6 stk. 2.422,50
Crozes-Hermitage Blanc Roche Blanche
- 6 stk. 2.422,50
475,-
633,33 pr. l.
6 stk.
2.422,50
403,75 pr stk.
Spar 427,50
Anbefalinger
La Revue du Vin de France
15
Guide vert 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
93
Joe Czerwinski - Maj 2021
Jeb Dunnuck
94
Jeb Dunnuck - April 2021
Beskrivelse
I mere end 30 år har familien med det smukke efternavn "Belle" med imponerende kontinuitet produceret saftige ekstremt charmerende terroir drevne vine fra et langsomt accelererende antal parceller på og omkring den berømte Hermitage skråning i det nordlige Rhône.
En ung Robert M. Parker Jr. besøgte allerede Domaine Belle i forbindelse med forberedelserne til "Wine of the Rhône Valley", og da bogen udkom i juni 1997, var domainets allerførste mikroproduktion fra Hermitage skråningen (1989-årgangen), en af Parkers helt store opdagelser, og siden har samme Parker og hans team fulgt Domaine Belle så tæt, at vinene flere end 50 gange er blevet begavet med 90 point eller mere i The Wine Advocate!
Med al respekt for domænets andre vine er denne fremragende Crozes-Hermitage Roche Blanche “vinen” i bestemt form fra Belle. Angiveligt den mest interessante hvide Crozes-Hermitage på markedet og vinen er da også topanmeldt, særdeles efterspurgt og limiteret.
Vinen tager sit navn fra den meget specielle jordbund som vinstokke står i et par km. oppe bag den berømte Hermitage skråning sådan ca. midtvejs mellem landsbyerne Larnage og Crozes. Kaolin eller Kaolinite hedder den og består af en porøs meget mineralrig blanding af ler og kalksten som farver jordbunden helt lys grå grænsende til hvid og forårsager et vidunderligt farvespil, når solen står lavt og morgenen og om aftenen.
Familien har 2 ha. med Marsanne og Roussanne i den hvide jord og denne Roche Blanche bliver så skabt på frugten fra de ældste (80-90 år gamle) vinstokke med Marsanne som alle står nær kanten af det krater der er opstået fra den kommercielle udnyttelse af Kaolinite til bygningsmaterialer.
Høstens er manuel og der arbejdes med fuldstændig afstilkning af druerne inden presningen og gæringen uden fremmede gærstammer i nye, en og to gange brugte barrique (25/40/35%). Modningen fortsætter i samme fade med fuld malolaktisk forgæring og kun få eller ingen omrøringer i 12 måneder hvorefter vinen klares med aluminiumsilikat (bentonite) inden den endelige cuvée sammenstikkes, og om nødvendigt filtreres ganske let i forbindelse med aftapningen på flaske.
Vi holder mikrofonen hen foran Jeb Dunnuck, hvis hjerte banker for Belle: “The 2019 Crozes-Hermitage Roche Blanche ratchets up the intensity and offers a classic nose of quince, green almonds, brioche, and white flowers. Rich, medium to full-bodied, and wonderfully textured, it has a solid sense of freshness and purity as well as an almost Hermitage Blanc-like stature and depth.”
Økologisk certificeret hos Ecocert siden 2014 høsten.
Den næsten hvide ler- og kalkstensjordbund kaldet Terres Blanches
Producent
I mere end 30 år har familien med det smukke efternavn "Belle" med imponerende kontinuitet produceret saftige ekstremt charmerende terroir drevne vine fra et langsomt accelererende antal parceller på og omkring den berømte Hermitage skråning i det nordlige Rhône.
En ung Robert M. Parker Jr. besøgte det dengang beskedne Domaine i forbindelse med forberedelserne til "Wine of the Rhône Valley", og da bogen udkom i juni 1997, var Domaine Belle repræsenteret med 4 vine, heriblandt den allerførste mikroproduktion af den røde Hermitage (1989), som ellers blot var tiltænkt familie og venner. I forbindelse med smagningen af vinene fra 1995-årgangen noterede han "To my taste, Belle's wines continue to exhibit improvement, taking on more complexity and richness with each high quality vintage", og lige indtil Robert M. Parker Jr. gav slip på dækningen af Rhône i 2013, har han delt ud af sin begejstring for Domaine Belle i The Wine Advocate, hvor vinene flere mere end 50 gange er blevet begavet med 90 point eller mere.
Det er i dag Philippe Belle, hans kone Magali og broderen Jean-Claude, der driver domainet. Philippe er i kælderen hvor han nu får assistance fra sønnen Guillaume og Jean-Claude passer vinstokkene og abrikosplantagerne som stadig bidrager væsentligt til familiens eksistensgrundlag. Det var deres bedstefar Louis Belle som begyndte at satse på vin avl, men han mente hverken at han havde evnerne eller faciliteterne til at lave ordentlig vin og han blev derfor en af frontfigurerne da Kooperativet i Tain-Hermitage blev etableret i 1933. Det var først hans søn Albert Belle (Philippe's far) som gradvist begyndte at lægge an til egenproduktion og da Philippe Belle så blev færdig som vinmager i 1990 etablerede far og søn Domaine (Albert) Belle.
I starten havde de blot 4 ha. at gøre godt med, og i de første år var det stadig abrikoserne, som var familiens bred and butter, men de investerede i et moderne vineri og via opkøb af interessante parceller blev vinen langsomt omdrejningspunktet i familiens aktiviteter. Albert Belle lod sig pensionere i 2003 og det løste de diskussioner der havde været mellem far og søn om hvor vidt Domaine Belle skulle blive på den konventionelle vej eller satse på større bæredygtighed. I 2007 fulgte en udvidelse og modernisering af kælderfaciliteterne, og i 2008 blev myndighederne kontaktet med henblik på konvertering til økologi, hvorefter certifikatet kom i hus i 2014.
I dag tilbyder Domaine Belle vine fra Crozes-Hermitage, Hermitage og Saint-Joseph produceret på frugt fra en lang række parceller rundt omkring kommunerne Crozes-Hermitage, Tain l'Hermitage, Pont de l'Isère, Mercurol, Tournon og så Larnage, hvor det hele startede. Der er tale om 70% Syrah og 30% fordelt på druerne Marsanne og Rousanne og det resulterer i 5 røde og 3 hvide vine og en samlet produktion i omegnen af 130.000 flasker.
Domaine Belle har været en del af Løgismose familien siden juli 2021
Oprindelse