Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 1.224,-
Douro Branco Fora da Série Orange
- 6 stk. 1.224,-
240,-
320,- pr. l.
6 stk.
1.224,-
204,- pr stk.
Spar 216,-
Anbefalinger
Vinhos Grandes Escolhas
17,5
Nuno Oliveira Garcia - September 2022
Jamie Goode's Wineanorak
94
Jamie Goodie - December 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
90
Mark Squires - Juli 2022
Beskrivelse
Jorge Manuel Pintão og hans assisterende vinmager André Barbosa har i de senere år arbejdet målrettet på at give Poças Junior en forstærket, ja nærmest vovet profil på bordvinssiden i en serie af vine, som de kaldte “Fora da Série” eller på dansk "ud af boksen".
Der var fra starten højt til loftet og ikke bare mulighed for, men også pligt til at eksperimentere, og det spændende er, at Poças Junior her ikke er på jagt efter koncentration, modenhed og ekstraktion. Tværtimod er der en æstetisk sensibilitet til stede, som både kan være fængslende, fascinerende og udfordrende.
Blandt de første var en Série Ânfora, en Série Touriga Nacional og så denne Série Orange, som, på trods af, at der i den debuterende 2018-årgang kun blev produceret 2 fade og derfra kun frigivet sølle 500 nummererede flasker, har formåede at tiltrække sig international opmærksomhed. Blandt andet er den blevet kaldt en af planetens mest civiliserede orange vine, og da vi var forbi med et hold vinentusiaster i oktober 2019 begejstrede den i den grad flokken, som ellers i udgangspunktet var overvejende orange skeptikere.
Vi fik kun flasker, som forsvandt som dug for solen. I 2019 fik vi lidt flere, og nu hvor produktionen er løftet op forbi 4.000 flasker har vi endelig nok til, at vinen også vil begynde at dukke op på udvalgte restauranter.
I mange orange vine får man ud over gyldne nuancer og en vis portion garvesyre også "sidegevinster" i form af oxidative noter og aromaer fra modning i terrakotta. Sådan er det ikke her. Série Orange er bare orange vin. Der er tale om en relativ tidlig høst af Arinto og Códega druer fra Catapereiro terrasserne på Quinta de Vale de Cavalos, hvilket skaber basis for en vin med masser af syre og et lavt alkoholindhold.
Druerne er presset ved ankomsten til vingården og derefter gæret i 300 liters fade med efterfølgende tilsætning af skallerne, men ikke kernerne fra Arinto-druerne. Vinen har fået lov til at trække pigment og garvesyre i 5 uger inden skallerne igen er siet fra, og herefter er den modnet 8 måneder i fadene, inden den endelige cuvée er sammenstukket i rustfrit stål og tappet på flaske uden klaring eller filtrering.
En smuk vin med et let gyldent farvespil og en vidunderlig aromatisk profil, som måske ikke er videre særpræget, men som man til gengæld let kommer til at holde af. Den er ikke videre intens, men leverer fascinerende noter af akacie, abrikos, fersken, saftige sultanarosiner og appelsinblomster. Aromatisk, let, pirrende syrerig knasende tør med et strejf af anis til sidst.
Nyd denne sjældenhed som aperitif eller som et stille glas i en eftertænksom stund. Den fortjener det!
Producent
Familiefirmaet Manoel D. Poças Junior er grundlagt i 1918 og i dag styres virksomheden i 4. generation af ikke færre end 6 efterkommere af grundlæggeren. Oprindeligt ejede familien 2 destillerier hvor man fremstillede den brandy, som portvinen forstærkes med, men da brandyproduktionen blev nationaliseret i 1930’erne måtte familien sadle om, og derfor etablerede man sig som portvinsproducenter funderet på druerne fra Quinta da Quartas, som Pocas havde overtaget som betaling for et større parti brandy nogle år tidligere.
I dag er det Maria Manual Maia, der har ansvaret i vinmarken, og når druerne ankommer til kælderen er det Jorge Manual Pintão der tager over konsulteret af den erfarne Luis Rodrigues.
Druerne er de traditionelle varianter Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão fra 40 til 60 år gamle vinstokke, og der sker en rutinemæssig sortering under plukningen således at kun de bedste druer kommer ned i plastikkasserne, som så bliver båret frem til den nærmeste vej og kørt op til Quinta da Quartas, hvor Pocas siden 1988 har samlet alle sine produktionsfaciliteter.
Poças er blevet kendt for at skabe elegante og behagelige portvine, som altid befinder sig lidt til den tørre side i forhold til gennemsnittet, og de har endda oplevet at Wine Spectator kaldte en af deres Late Bottled Vintage Portvine for ”lidt for perfekt".
Den store specialitet hos Poças er imidlertid familiens Colheita Portvine, som normalt tappes efter 7 års fadlagring. Hos Poças markerer de 7 år kun startskuddet til den første aftapning, og i de store årgange frigives små partier igen og igen, hvilket betyder at man fortsat kan tilbyde overraskende friske Colheita Portvine fra 1960’erne.
Det øverste billede er et skud af Maria Manuel Maia, Pedro Poças Pintão, Paulo Pintão og Jorge Manuel Pintão, som nu i 4. generation fører Manoel D. Poças Júnior videre. Billedet er taget 15. august 2020 på 102 års dagen for firmaets grundlæggelse og i en tid hvor også Poças Júnior mærkede konsekvenserne af Covid-19.
De 4 benyttede lejligheden til at minde os om, at Poças Júnior blev til virkelig i skyggen af den første verdenskrig og den spanske syge, hvorefter de optimistisk konkluderede: "Der er altid plads til håb. Sammen er vi stærkere!"
I am delighted to see this winery sort of reinventing itself, trying creative new bottlings and doing something different. It's nice to see the effort and the thought process. To be sure, when you try different things not everything is a big success, especially not at first. Some things on offer this report are not huge successes, but they are still interesting and fun to try, like the Roga and the Novus. Hopefully, they keep developing and getting better. Some, like the Roga, will certainly always just be niche wines with a point. You'll like the point or you won't. Mark Squires - August 2021 i The Wine Advocate #256
Poças har været en del af Løgismose familien i en lille menneskealder. Du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Vinregionen Douro i Portugal er centreret omkring floden Douro og de nedre dale af Douros bifloder. Regionen er beskytte mode atlanterhavsvinde fra vest af Marao og Montemuro bjergene og har fastlandsklima med varme somre og kolde vintre. Regionen inddeles i tre underzoner: Baixo Corgo, Cime Corgo og Douro Superior fra vest mod øst. Produktionen er opdelt mellem forstærkede vine, bedre kendt som portvine, og bordvine med ca lige meget kvantitetsmæssigt i de to kategorier. De forstærkede vine er de mest kendt og det, regionen typisk associeres med, men bordvinene er ved at vinde terræn og kendes som Douro vine.
Der dyrkes primært blå druer med fokus på Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao og Tinta Barrocca, men også en lang række andre lokale sorter. Hvidvine laves hovedsageligt på Gouveio, Malvasia Fina, Rabigato og Viosinho.
Douro regionen er listet på UNESCOs verdensarvs liste og mange steder er vinmarkerne terrasserede. Regionens vinmarksareal er ca 40.000 ha og jordbunden er præget af schist, granit, sand og grus.
Distrikt
Distriktet Douro, som er en DOC/DOP i Portugal, som bruges om bordvine fremstilles i regionen Douro. Regionens hedvine markedsføres under DOP Porto, selvom arealet for produktion til de to typer er det samme.
Bordvinene fra Douro har oplevet stigende interesse fra verdensmarkedet, og mange portvinshuse og quintaer producerer nu også disse vine sideløbende med deres hedvine. Druerne kommer ofte fra andre marker, der typisk er højereliggende og fra skråninger med mindre direkte soleksponering.
Druesorterne, der anvendes, er de samme som for portvine, men produktionen er som for normal rød- og hvidvin uden tilsætning af alkohol. Nogle af dem lagres endvidere på nye fade. Stilen kan være fra mellemkraftige frugtige vine til kraftfulde, fadprægede vine både indenfor rød og hvidvine. Mange af dem er lagringsegnede.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter