Fakta
- 6 stk. 2.295,-
Fixin
- 6 stk. 2.295,-
450,-
600,- pr. l.
6 stk.
2.295,-
382,50 pr stk.
Spar 405,-
Beskrivelse
Christophe Coillot skaber nogle af de saftigste og mest umiddelbare Marsanney vine på markedet, og stilen fornemmes naturligvis også i hans vine fra andre appellationer. Blandt andet denne Fixin som her i den generøse, rekord varme og solrige 2020-årgang kommer med en næsten eksotisk feeling, som bør tiltale enhver, der får et kick, når der kommer californisk Pinot Noir i glassene.
Her er der tale om frugten fra Christophe Coillot ’s halve ha. med 40-55 gamle vinstokke i Fixin på og ind til den centrale Lieu-Dits Les Entre Deux Velles, hvor også hvor også Philippe Naddef og Denis Mortet har luret, at eksponeringen for solen og jordbundsforholdene går op i en højere enhed.
Vinen er funderet på frugt fra bæredygtigt landbrug, hvor der ikke bruges pesticider og herbicider, og der pløjes for at begrænse ukrudtet og for at tvinge vinstokkenes rødder ned i dybden. Derimod er den maskinelle høst sendt på pension, og i kælderen er chaptalisering uanset årgangenes beskaffenhed ikke en option.
Druerne er plukket i stegende hede i den sidste uge af august (tidligere end nogensinde før på Domaine Coillot) og hastet op til vingården for at undgå at gæringen kom alt for godt i gang inden stilkene blev fjernet og druerne endte i stål og betontankene. Vinen er efter gæringen modnet 12 måneder på fad (25% nye) og derefter tappet på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Vinen behøver lidt tid i glasset eller endnu bedre en karruseltur i en karaffel inden den serveres. Herefter vil den langsomt levere herlige solmodne mørke frugter, søde urter og bitter chokolade i et potpourri, som ender med at fascinere. Intensiteten er markant for appellationen, men udtrykket forbliver netop balanceret og elegant qua modne tanniner og en pirrende syre nedenunder den solmodne Pinot Noir frugt.
Prøv den sammen med saftige skiver fra en helstegt rådyrkølle med panchetta, der inden tilberedningen har fået lov til at marinere/modne et par døgn i rødvin, god olivenolie, laurbær, enebær, timian, hvidløg og peber.
"This domaine is one to watch: Coillot’s style is quite classic but also very seductive – and it won’t break the bank either if you’re looking for a reliable case. Fruit-driven with some spice, and while the tannins are firm they’re well integrated." Christelle Guibert i Decanter - Februar 2017
Producent
Vi har længe holdt et vågent øje med en håndfuld producenterne i Marsannay som har modstået urbaniseringen fra Dijon og lige nu leverer på et niveau som både imponerer og charmerer. Flere af den har også været forbi smagepanelet på Toldboden, men enten kunne de ikke levere eller også var der allerede en importør, som ikke ville dele. Så det var ligesom lidt op ad bakket indtil Domaine Coillot pludselig bankede på i slutningen af juni. Det var kærlighed ved første sip, og efter en smuttur til Bourgogne i september, hvor vi lod Marsannay vine fra 9 producenter duellere mod hinanden på terrassen foran den fine Restaurant et Bar à Vins "Au Clos Napoléon" i Fixin tør vi godt hævde at Coillot er blandt de 2-3 ypperste producenter i Marsannay. Vinene kommer med en finesse og en selvfølgelig fylde, som får rigtig mange vine fra de mere berømte kommuner lidt længere sydpå til at blegne. Og det vidunderlige er, at Robert Parker og de andre internationale smagsdommere slet ikke har opdaget det.
Men der er nok kun et spørgsmål om tid, i det Domaine Coillot for et par år siden fandt sammen med en af Frankrigs dygtigste og mest respekterede distributører, og vinene har nu fundet vej til en stribe af Frankrigs bedste restauranter. Således er de på kortet hos de 3-stjernede restauranter Georges Blanc, Gagnaire, Héléne Darroze, 1947/Le Cheval Blanc, L’Ambroisie, Guy Savoie, La Bouitte samt på en lang række andre restauranter, som ”nøjes” med 1 eller 2 stjerner i den eftertragtede Michelin guide.
Domainet blev grundlagt i slutningen af 1960’erne, da Bernard Coillot besluttede selv at tappe familiens vine, og han er efterfølgende blevet kaldt en af de unge rebeller, som gjorde sit for at reetablere Pinot Noir på vinmarkerne omkring Marsannay. I dag er stafetten for længst overdraget til sønnen Christophe. Han efterstræber terroir-drevne vine funderet på frugt fra bæredygtigt landbrug, hvor der ikke bruges pesticider og herbicider. Der pløjes for at begrænse ukrudtet og for at tvinge vinstokkenes rødder ned i dybden, men den maskinelle høst er sendt på pension. I kælderen er chaptalisering uanset årgangenes beskaffenhed ikke en option. Alle stilke fjernes hvorefter der gæres uden knusning af druerne og uden fremmede gærstammer, enzymer og anden manipulation, inden vinene til sidst modner relativt længe (12-16 måneder) i nye og brugte fade fra Allier og Vosges.
Domaine Coillot disponerer over 12 ha. fordelt på nogle af de fineste Lieux-dits i Marsannay (Blandt andre Les Longeroies, Les Boivins, Les Ouzelois som alle er indstillet til forfremmelse til 1. Cru ved den næste revision af appellationen) samt fint placerede parceller med ældre og direkte gamle vinstokke i kommunerne Fixin, Nuits-Saint-Georges og Gevrey Chambertin.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.