Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
Flein Sauvignon Blanc ØKO druesaft - 0%
149,-
Info: Denne vare er ikke omfattet af returret
Beskrivelse
Alkoholfri alternativ til vin i form af druesaft fra en manuel, lidt tidligere høst af økologisk dyrkede Sauvignon Blanc druer. Nænsom presning af la champenoise fulgt af langsom dekantering og en blid pasteurisering, der går så hurtigt, at mosten kun lige netop når at reagere på varmen. Kumquat, ribs, dugget græs, moden citrus. Aromatisk, sødmefuld javist, men også med en livgivende syre, som bringer friskhed. Vidunderlig.
Flein er nu et registreret varemærke, som med tiden skal blive fællesbetegnelsen for fremragende sortsren druesaft fra dedikerede vinbønder i Østrig, Slovenien og Alto Adige. Den første mikroproduktion kom fra Gross & Gross i Südsteiermark i 2018, og i 2021 er Kellerei Kurtatsch i Sydtyrol og Weingut Schmidt ved Bodensøen også kommet med på vognen. Det er med andre ord et projekt, som kun er i sin vorden, men når man smager saften, fornemmer man, at dette her meget vel kan blive stort, hvis de involverede parter formår at fastholde barren så højt løftet over alt, hvad der tidligere er smagt indenfor druesaft, som det lige nu er tilfældet.
Egentligt er det meget simpelt, og de uindviede vil måske sige, at det bare er saft, men det er meget mere end det. Flein er også et manifest, som forpligter vinbønderne til at
1) arbejde efter bæredygtige, økologiske principper i vinmarker
2) høste tidligere for at få en syrlighed som kan parrere mostens naturlige sødme
3) ekstrahere højest 55% af mosten for at undgå bitterstoffer
4) lyn-pasteurisere flaskerne ved hjælp af en nyudviklet særlig skånsom teknik
Det er de to brødre Johannes og Michael Gross lillesøster Veronika Mitteregger, som står bag. Under sin graviditet tilbage i 2015 ærgrede hun sig over, at hun ikke kunne købe en druesaft, som tilnærmelsesvis kom i nærheden af den smagsoplevelse hun mindedes, da hun som barn gik rundt og smagte på druerne i vinmarken. Hun begyndte at fantasere om en slank, ren og elegant druesaft med en smuk syre, der kunne nydes som aperitif eller gennem hele måltidet til fornøjelse for dem, der ventede sig, dem der skulle køre bil eller dem der bare ikke lige havde lyst til alkohol.
Juiceeksperter blev konsulteret, og brødrene blev overtalt til at kultivere et par parceller med henblik på produktion af saft. Den første friskpressede saft smagte vidunderligt, og med hjælp fra den nyeste teknologi der muliggjorde en ultrakort pasteuriseringsproces med lynhurtig opvarmning og ditto afkøling, lykkedes det at bevare druernes typiske aromaer, således at den pasteuriserede saft stadig smagte vidunderligt!
Veronika fik med venners hjælp udviklet den smukke label, og vin freaks og sommelierer, som allerede har smagt Flein, er begejstrede. Så lige nu er situationen den, at de 3 søskende kan sælge mere end de producerer, og lige nu planlægger de at inkludere flere druer i serien, ligesom mousserende druesaft også er under opsejling.
Ingredienser
vindruesaft
100 %
Producent
Gross & Gross er en alliance mellem de to vingårde Weingut Gross og Vino Gross, og også en forunderlig historie om de to brødre Johannes og Michael fra Steiermark, som forelskede sig i de to søstre Martina og Maria. De giftede sig. De fik børn og de arbejdede under det samme tag, indtil deres investeringer i vinmarker i Štajerska ledte frem til, at Michael og Maria kunne forfølge lykken på deres egen vingård i Slovenien. Og nu bruger de så Gross & Gross som et frirum - eller en legeplads om man vil - hvor der er dejlig højt til loftet, og hvor de kan fastholde og videreudvikle deres fælles projekter.
De første år handlede det udelukkende om vinen Jakobi fra Südsteiermark, det østrigske epicenter for Sauvignon Blanc, opkaldt efter en af de store festdage i Steiermark og forsynet med en gammel landmandskalender på etiketten, som oprindeligt blev udviklet til analfabeter. Senere fik den selskab af en Muscat, som har fået mormoderen kælenavn og i tilgift en 100-års kalender på etiketten, som spår om fremtiden og minder vinbønderne om deres opgaver i årets løb, og til sammen er dette en af de smukkeste vingaver, man kan forestille sig.
Læg dertil at de to brødres lillesøster Veronika Mitteregger nu også er kommet med i Gross & Gross. Under sin graviditet tilbage i 2015 ærgrede hun sig over, at hun ikke kunne købe en druesaft som tilnærmelsesvis kom i nærheden af den smagsoplevelse hun mindedes, da hun som barn gik rundt og smagte på druerne i vinmarken, og hun begyndte at fantasere om en slank, ren og elegant druesaft med en smuk syre, der kunne nydes som aperitif eller gennem hele måltidet til fornøjelse for dem, der ventede sig, dem der skulle køre bil eller dem der bare ikke lige havde lyst til alkohol.
Juice eksperter blev konsulteret, og brødrene blev overtalt til at kultivere et par parceller med henblik på produktion af saft. Den første friskpressede saft fra 2018-høsten smagte vidunderligt, og med hjælp fra den nyeste teknologi der muliggjorde en ultrakort pasteurisering proces med lynhurtig opvarmning og ditto afkøling lykkedes det at bevare druerne sort typiske aromaer, således at den pasteuriserede saft stadig smagte vidunderligt!
Veronika fik med venners hjælp udviklet den smukke label og den nye druesaft kom det til at hedde Flein, som også var det kærlige kælenavn, hun havde givet sin lille datter. En sammentrækning af Fein und Klein.
Vin freaks og sommelierer, som allerede har smagt Flein er begejstrede, og i efteråret 2021 er situation den, at de 3 søskende kan sælge mere end de producerer, og at flere druer i serien og også mousserende druesaft er under opsejling.