Fakta
- 6 stk. 3.034,50
2020 - Domaine Thierry Mortet - 0,75l
Gevrey-Chambertin - ØKO
- 6 stk. 3.034,50
595,-
793,33 pr. l.
6 stk.
3.034,50
505,75 pr stk.
Spar 535,50
Beskrivelse
Old school er den oplagte betegnelse, når talen falder på Thierry Mortets vine, som vi efterhånden har importeret i en menneskealder. Der er tale om klassisk burgundisk Pinot Noir nogle år dyrket på kanten af, hvad der er muligt for druen, og sværger du til lys, feminin og slank Bourgogne med stor aromatisk finesse, er du på rette vej.
Thierry Mortets Gevrey-Chambertin er sammenstukket af frugten fra 20 (ja tyve!) forskellige små parceller med 20-70 år gamle vinstokke. Tilsammen blot 3,1 ha. Høsten er manuel med en soignering af klaserne både ude i vinmarken og foran vingården inden alle stilke fjernes og de med en slags elevator løftes op i den rustfri gæringstank. Her får most og druer lov til at udvikle aromaerne i et par døgn inden temperaturen hæves og gæringen uden fremmede gærstammer går i gang. Efter délestage fyldes omkring 1/3 af vinen på nye fade mens de sidste 2/3 forbliver i tanken i 5 måneder inden den fyldes på 1 og 2 gange brugte fade. Efter sammenlagt 16 måneder sammenstikkes den endelige cuvée, som efter en filtrering gennem kieselguhr tappes på flaske.
Fine nuancer af mørke kirsebær, hindbær, ribs og sød lakrids i duften, der tager på i vægt og dybde, når vinen får lov til at få lidt luft, eller endnu bedre bliver glemt et par år. Den er dejlig aromatisk i munden og kommer med en vibrerende frugtsyre og fine tanninerne, som tilsammen etablerer et friskt og ungdommeligt udtryk. Let uden at virke spinkel. Vi kalder det dansende elegance!
Skænk gerne i store Bourgogneglas. Prøv den for eksempel til sprængt kalvespidsbryst med peberrod, til en frikassé af kylling med rigelige mængder frisk estragon og rørhatte eller til en dyb udgave af den efterhånden næsten glemte kråsesuppe, som på trods af navnet også inkluderer hoved, hals, vinger, hjerte, lever og fødder fra gæs og ænder.
Producent
Thierry Mortet er bror til den berømte nu afdøde Denis Mortet. De arbejdede i en årrække sammen med deres far Charles Mortet og da han trak sig tilbage 1991 lå det lige for, at sønnerne skulle drive vingården videre.
Denis og Thierry havde imidlertid hver sin idé om, hvordan druerne skulle forvandles til vin, og de var heller ikke enige om hvorledes vinstokkene skulle passes og plejes. Så der var ingen anden udvej end at dele familiens forskellige parceller mellem de to brødre. De blev enige om fordelingen og endnu engang betød et generationsskifte i Bourgogne, at vi fik flere vine at vælge i mellem, og færre flasker af hver enkelt vin.
Thierry Mortet fik ca. 4 ha. og har siden erhvervet lidt mere end 3 ha., således at han i dag har 7,3 ha. at se til fordelt på 3,9 ha. i Gevrey-Chambertin, 0,5 ha. i Chambolle-Musigny, 0,2 ha. i Marsannay og 2,7 ha. i den upåagtede kommune Daix helt oppe på kanten af Dijon. Det meste handler om Pinot Noir, og til sammen bliver det til blot 30-35.000 flasker fordelt på 10 vine.
Thierry er traditionelt funderet, han køber sine fade hos Rousseau og Toutan og ved blandt andet at fjerne alle stilke fra druerne forud for gæringen og efterfølgende holde igen med fadlagringen efterstræber han frugten og finessen frem for kraft og styrke.
Han blev tidligt optaget af en naturlige cyklus og biodiversiteten og i årevis har han praktiseret økologisk landbrug, mens hans kollegaer lystigt forsatte med at sprøjte løs. Vi skal dog frem til 2007, før Thierry fandt det nødvendigt at få papir på sine arbejdsmetoder.
Og sådan var det i et par år indtil vanskeligt vejrlig tvang ham til at bruge traditionelle bekæmpelsesmidler fordi han simpelthen ikke havde timer nok i døgnet og folk nok på lønningslisten til at modstå sygdomspresset (råd og meldug) ude blandt vinstokkene. Siden har vejrguderne været mere nådige og fra og med 2019-årgangen bærer vinene igen det økologiske certifikat.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.